Artikel fra oktober 2016
Læs hele avisen

AL er hjemme igen

25-11-2016
Del artikel på






Allan Laursen på plads med AL-Lift.

"Det er som at have været på tre et halvt års ferie. Det var en mærkelig situation at skulle sælge sit barn. Jeg vidste straks, at jeg skulle starte igen. Og dagen efter, at jeg havde solgt, satte jeg mig med blok og kuglepen og lavede en ny forretningsplan”.

Allan Laursen er kommet hjem. Manden bag vakuum-succesen AL-Vac er tilbage på Transportvej 23 i Lemvig, hvor han for fire år siden satte sin underskrift på en salgsaftale, som betød farvel til det firma, han skabte i 1988. Den 12. oktober 2012 kl. 12 kom AL-Vac var på andre hænder, og Allan Laursen måtte pakke sine ting og forlade firmaet.

Den 1. september i år rykkede han ind på selvsamme kontor igen. AL er tilbage, men under navnet AL-Lift, som opstod kort tid efter, at manden bag initialerne havde afleveret nøglerne til AL-Vac.

”Vi laver de maskiner, vi også lavede før. I dag er de røde i stedet for blå. Og så har vi naturligvis benyttet lejligheden til at forbedre og optimere, så vi i dag leverer bedre og mere tidssvarende maskiner end tidligere”, siger Allan Laursen.

 

Også utæt beton

”Vi har holdt fokus på de produkter, der flyttede sig i stykantal. Dem har vi optimeret og malet røde. Og så har vi lanceret et par nye vakuum-løftere, som kan løfte alle fortovsfliser og kantsten, uanset hvor utæt betonen måtte være. I dag anvendes der mindre vand og mindre cement. Det giver en mere tør støbning, og det giver problemer med at løfte med de blå maskiner” forklarer AL-Lifts direktør

”Nu har vi lavet AL-Typhon 1000, som er en benzindrevet vakuum-løfter til minigravere og rendegravere, og vi har lavet AL-Blazer 2000 til alle gaffelbærende køretøjer. På begge maskiner sætter vi større vakuumpumper med større flow og højt tryk. Når vi skal demonstrere dem, bruger vi en fortovsflise, hvor vi har boret et hul midt i. Uanset hul tværs igennem betonen, løfter vi den alligevel”, siger Allan Laursen.

Hans personlige, professionelle vakuum efter salget af AL-Vac blev ganske kort. Da banken i 2012 mente, at det var tid at sælge, meldte folk fra Holstebro sig.

 

Ingen klausul

”Der kom en far og en søn. Sønnen skulle sættes i gang med noget, og han fik så en fabrik. Deres advokat spurgte, om jeg var interesseret i at underskrive en konkurrenceklausul. Det ville jeg gerne. Men da jeg så dokumentet, var det uden beløb for klausulen. De ville ikke give noget for at holde mig ude af markedet, og så var jeg da klar over, at jeg bare skulle i gang igen”, siger Allan Laursen.

Dermed blev AL-Vac på Transportvej 23, og Allan Laursen etablerede sig med sin nye, røde produktion i 450 kvadratmeter lejede lokaler et andet sted i Lemvig.

Men på trods af virksomhedssalget, ejede han fortsat ejendommen på Transportvej, som de nye ejere af AL-Vac så lejede.

”Nu har de ikke længere behov for de 5000 kvadratmeter, men er rykket ind i omkring 800 kvadratmeter i Holstebro. Det har givet mulighed for, at jeg kunne komme hjem igen. AL-Lift har 13 medarbejdere, og vi skal ikke være voldsomt mange flere”, fastslår Allan Laursen.

 

Kunderne ringede

Han lægger ikke skjul på, at det gjorde voldsomt ondt, da han måtte sige farvel til sit livsværk. Men samtidig følte han det, som et åg blev lettet. De sidste to år med AL-Vac var hårde som følge af finanskrisen og dens efterdønninger.

”Umiddelbart efter, at jeg havde afhændet virksomheden, blev jeg ringet op af kunder både herhjemme og i udlandet, som spurgte, hvad pokker der skete. Udlejningsfirmaer meldte sig og meddelte, at de også gerne ville købe maskiner af mig, selv om de nu var røde. Lokale firmaer henvendte sig og sagde, at de gerne ville hjælpe som underleverandører med at komme i gang igen. En gammel forretningsforbindelse og ven i Italien meldte sig og sagde, at han kunne producere dele for mig til kostpris. Så kunne jeg i øvrigt betale, når jeg engang fik råd til det. Det var ret fantastisk”, siger Allan Laursen.

I dag er hovedparten af produktionen hentet hjem på fabrikken på Transportvej. Lokale underleverandører leverer dele af høj kvalitet, men ”næsten til kineser-priser”, som Allan Laursen udtrykker det.

Mange af eksportkunderne er vendt tilbage til AL, selv om Vac er ændret til Lift.

”Der mangler endnu nogle stykker, men mon ikke de også kommer. Det handler bare om lidt tålmodighed. Gennem 28 år i branchen havde jeg oparbejdet et rigtig godt netværk, også internationalt. Det har jeg haft rigtig stor glæde af”, siger Allan Laursen.

 

Spænding i Lemvig

Netop i øjeblikket er spændingen stor hos AL-Lift. Fabrikken har leveret et test-anlæg til et af verdens absolut største møbelfirmaer. Det testes til plukning af varer på en stor europæisk distributionscentral. Efterfølgende skal anlægges flyttes rundt og testes på andre distributionscentre i andre europæiske lande med henblik på at standardisere funktionerne.

”Startfasen har været absolut positiv. Og udgangspunktet er, at koncernen skal bruge et anlæg til alle depoter. Dem er der 355 af, og hertil kommer så 17 store distributionscentre, som hver skal have flere anlæg, hvis de godkender testresultaterne målt hen over tre måneder”, fortæller Allan Laursen.

Til entreprenørsektoren omfatter AL-Lifts program vakuum-løftere med kapacitet fra 160 kg op til otte tons. Det er den nye AL-Blazer 2000, der snupper fliser, kantsten, trappetrin, stålplader og andet op til 200 kg. Den henvender sig både til anlægsgartnere, kommuner, entreprenører og andre i bygge- og anlægsbranchen.

AL-Typhon 1000 siger mod samme kundegruppe og løfter op til 1000 kg. Den opererer helt selvstændigt uden slanger og ledninger og henter power fra en Honda-benzinmotor.  

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk