Gentofte satser på vand til at gøre kål på ukrudtet

31-05-2018
Del artikel på

Kommunen skruer ned for gassen og op for vandet med ny Heatweed

Vand med en temperatur på 98 grader er sagen, når der skal gøres kål på det kommunale ukrudt. Det mener man i Gentofte Kommune, hvor en ny norsk Heatweed-ukrudtsdræber er sat i arbejde i kommunens afdeling Teknik og Miljø. Som dansk importør er det Svenningsens, der har leveret den nye maskine, som netop betyder, at der kan skrues ned for gassen og i stedet op for det varme vand.

”Den største faktor for os i det daglige er miljøet. Hvis vi kan nedbringe CO2-udslippet og sikre en mere bæredygtig drift, så gør vi det. Derfor er vi glade for, at vi nu kan ukrudtsbekæmpe på den miljømæssigt optimale måde, nemlig simpelthen med vand. Så kan det næppe blive bedre”, konstaterer Martin N. Andersen, der er leder af tværgående drift i Gentofte Kommune.

”Tidligere har vi foretaget gasbrænding med fem enheder. Nu har vi taget to af dem ud og erstattet dem med den nye Heatweed”, fortæller Martin N. Andersen.

 

270 km x 2

Gentofte Kommune ukrudtsbekæmper langs 270 kilometer offentlig vej. I hver side af vejen, vel at mærke. Så der er tale om en samlet strækning på 540 kilometer fortove, cykelstier og andre færdselsårer, der sorterer under ”offentlig vej”. Hertil kommer arealer omkring institutioner og kommunens bygninger.

”Jeg var lidt betænkelig ved den nye teknologi i starten, men efter at have haft en Heatweed på prøve, kunne jeg og kollegerne hurtigt se, at der var en mening med det. Nu kører vi halvt gas og halvt vand. Vi tilstræber så grøn en drift som muligt, og derfor har vi planer om på sigt at bruge mere vand end gas”, siger driftsleder Martin N. Andersen.

Både miljøet og den kommunale bundlinje har det godt med, at der ikke længere brændes samme mængder gas af i kampen mod ukrudtet. Samtidig ser Martin N. Andersen en klar besparelse på den tid, der skal bekæmpes.

”Med gas har vi været nødt til at køre ud otte til ni gange i løbet af sæsonen. Med Heatweed og varmt vand kan vi nøjes med fem til seks gange. Samtidig får vi en gevinst på det, vi kalder produktionstiden. Ukrudtsbekæmpelsen kan nemlig foregå hurtigere med varmt vand end med gas”, forklarer driftslederen.

 

Vand fra søerne

Rækken af besparelser fortsætter i øvrigt helt ind til vandforbruget. Den store Heatweed er sensorstyret og bekæmper ukrudtet præcis, hvor det er. I bogstavelig forstand skyder Heatweed ukrudtet væk med præcisionsskydning uden nogen form for kemikalier eller gift. Kun vand. Og ikke nødvendigvis rent vand.

”Vi har mulighed for at tanke vand i søer og åer på vej rundt i kommunen, fordi anlægget er udstyret med et filter, der renser vandet. Derfor er det som oftest søvand, der varmes op til 98 grader og tager livet af ukrudtet. Vi har heldigvis mange søer, hvor vi kan tanke op”, siger Martin N. Andersen.

Fidusen ved de 98 grader er, at vandet dermed præcis rammer ukrudtets vækstpunkt. Det sikrer, at rødderne dør.

Teknik og Miljø, Park og Vej i Gentofte Kommune har også testet damp til ukrudtsbekæmpelse, men valget er alligevel faldt på det varme vand.

”Vi kan bekæmpe med vand, uanset vejret. Denne metode er uafhængig af, om det regner eller blæser. I tørkeperioder behøver vi heller ikke tænke på risikoen for brand”, forklarer driftslederen.

 

Vand frem for gas og damp

Det store Heatweed-anlæg på Holder-redskabsbæreren er i øvrigt ikke det første indkøb, Gentofte Kommune har gjort fra den norske fabrik hos Svenningsens Maskinforretning. Martin N. Andersen og hans mandskab havde i forvejen erfaring med ukrudtsbekæmpelse med vand med en håndholdt Heatweed-model, der er monteret på en elektrisk Melex-arbejdsbil.

Hos Heatweed-importøren Svenningsens Maskinforretning kan salgskonsulent Lars Pedersen konstatere, at kommunerne i stadig højere grad vil gøre kål på ukrudtet med varmt vand fremfor gas eller damp.

”Det er den billigste behandlingsform, når man ikke bruger pesticider, og række af kommuner og entreprenører med Heatweed-anlæg bliver til stadighed længere. Vi har blandt andet leveret anlæg til entreprenør Ebbe Dalsgaard i Kokkedal, entreprenørfirmaet Kaj Bech i Holstebro, Herlev Kommune, Egedal Kommune og Frederiksberg Kommune og det offentligt-privatejede selskab PV Greve. Foruden Københavns Lufthavne, som har to Heatweed-anlæg kørende”, fortæller Lars Pedersen.

 

 

Billedtekst:

 

Klaus Jensen (til højre) og John A. Petersen er faste chauffører på Heatweed-Holder ekvipagen, der bekæmper ukrudt i Gentofte Kommune i 10 effektive timer daglig. Til højre salgskonsulent Lars Pedersen fra Heatweed-importøren og -forhandleren Svenningsens Maskinforretning.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk