Greenkeeperne klar til at slå ud til en ny sæson

28-03-2017
Del artikel på









Mandskab og maskiner er skarpe på Tange Sø Golfklubs smukke bane i Midtjylland

Klingerne på cylinderklipperne glimter i forårssolens strejf ind gennem den åbne port til maskinhuset. Ude i terrænet gnasker flishuggeren lystigt løs på den del af den større bevoksning, der er ryddet ud i. Nogle håndfulde inkarnerede golfere spiller til vintergreens. Men foråret har tjekket ind, og greenkeeperne på Tange Sø Golfklubs bane i det midtjyske er lige så klar til at slå til en ny sæson som deres kolleger landet rundt.

”Fra midten af marts starter vi traditionelt rigtigt op igen. Vi har nu ikke ligget i dvale vinteren over. Meget af anlægsarbejdet udføres i løbet af vintermånederne. I denne vinter har vi lavet rigtig meget dræn-arbejde og lavet bunkers om. Nu tynder vi ud i skovbevoksningen, der skal skæres bunkerkanter, og vi forbereder os på at give opstartsgødning, når jordtemperaturen er til det. Typisk skal vi lidt ind i april med gødningen”, fortæller chefgreenkeeper Kristian Munk.

Sammen med greenkeeper-kollega John Mikkelsen har han ansvaret for, at såvel 18 hullers-banen, den ni hullers par 3-bane, udslagsbanen og puttinggreens lever op til forventningerne hos Tange Sø Golfklubs medlemmer. Totalt passer det grønne mandskab i omegnen af 65 hektar, hvoraf en del er skov.

 

For spillere og dyr

”Vi bruger skovarealerne aktivt som en del af hullerne, og derfor passer vi også skoven og sørger for, at der altid er ryddet op. Samtidig har vi plantet mange læhegn både af hensyn til spillerne og dyrene. I den forgangne vinter har vi brugt meget tid på at fjerne popler, som har fungeret som ammetræer”, siger Kristian Munk.

Mens hans selv er aktiv både i terrænet og med det administrative, foretrækker greenkeeper-kollega John Knudsen de praktiske opgaver rundt om på det store område. Til gengæld overlader de det meste af arbejdet i maskinhuset til Henning Kirkegaard, som tager tjansen som fast mekaniker i vintermånederne.

”I sommermånederne er Henning Kirkegaard med i turnus på banen. Vinteren igennem har han travlt med maskinparken. Vi sliber selv og reparerer og vedligeholder maskinerne. Så frem til foråret sørger han for, at alt grej står klar og skarpt til den nye sæson”, forklarer Kristian Munk.

 

Blandet maskinpark

Maskinparken består af en blanding af både Toro, John Deere og Jacobsen. Traktorerne er fra John Deere, som også har leveret Gator-transportkøretøjerne og hurtigprikkeren. Klippere og bunkerriver står der Toro på, og topdresserne og opsamlerne er fra Jacobsen.

”Vi har en større maskinpark også af specialmaskiner. Blandt andet har vi selv en fem tons New Holland-minigraver. Tidligere lejede vi den type maskiner. Nu ejer vi selv. Det giver et mere roligt arbejdsflow selv at eje grejet, så vi kan udføre opgaverne, når det passer bedst”, forklarer greenkeeperen.

Poul Hjort udgør fjerde blad i firkløveret, som fast sørger for at holde Tange Sø Golfklub bane i topform. Tillige kommer et par ekstra folk til i højsæsonen, når både mængden af golfspillere og græsset er bedst i vækst.

”Vi har en del frivillige, som hjælper til på banen. Medlemmer af golfklubben tager en tørn med forskellige faste opgaver. Det er en ordning, vi har fået kørt ind i rigtig gode rammer, så jeg har en liste over folk, der er klar til at give et nap med. Nogle passer områder med rododendronbede, andre tager sig af andre områder, og nogle er klar, hvis de skal males. Det betyder, at greenkeeperne kan koncentrere sig om selv banerne”, siger Kristian Munk.

 

Flyvende medarbejdere

En udfordring for greenkeeperne er det ganske kuperede terræn. Belønningen er at kunne arbejde med en forrygende udsigt over Tange Sø. Også skovarealerne giver både plusser og minusser. Skoven er flot, men giver naturligvis også skyggeområder over golfbanens græs med de ulemper, der følger.

”Vi har ret forskellig jord. Leret oppe og sandet nede. Derfor skal forskellige områder af banen passes vidt forskelligt. Til at hjælpe os i kampen mod stankelbenslarver og gåsebiller har vi et stort antal flyvende medarbejdere. Vi har et par hundrede fuglekasser placeret rundt omkring, og stærene er en stor hjælp. Inden for visse begrænsninger gør vi også brug af nogle sprøjtemidler, men de er frygteligt dyre, og det er meget bedre at lave fuglene klare opgaverne i det omfang, det er muligt”, fastslår greenkeeper Kristian Munk.

”Vi mener, at det er helt i orden, at der lægges kraftige begrænsninger på kemi-anvendelsen. Her bruger vi kemien med stor omtanke. Overfor svampeangreb har vi jo også mulighed for at gøre meget mekanisk med vertikalskæring og prikning”, siger chefgreenkeeperen.

 

Vi er i Danmark

Kristian Munk og hans midtjyske kolleger er udmærket klar over, at der andre steder, og ikke mindst i udlandet, findes golfbaner, der i pasning og pleje nærmer sig det næste ekstreme. Ambitionen ved Tange Sø er at tilbyde golfspillerne en god og velplejet golfbane i en fantastisk natur.

”Vi prikker, vertikalskærer, topdresser, strigler og klipper naturligvis alt det, vi kan, og som der er behov for. Hvis vi ser en bellis på en green, plukker vi den straks med håndkraft. Men vi er jo altså i Danmark, og golfspillerne må have forståelse for, at en dansk golfbane også er et stykke natur. Det har de også”, siger Kristian Munk.

Chefgreenkeeperen kender i øvrigt udmærket selv tingene set med golfspillernes øjne. Han er selv noteret for et handicap på blot 3,9.

”Men det er nu nogle år siden. Det kan jeg slet ikke spille til i dag. Det bliver nok nærmere en halv snes stykker. Når man skal sørge for at holde banen i orden til de andre golfspillere og også har familie at passe, bliver der ikke så meget tid til selv at gå 18 huller”, forklarer Kristian Munk.

Billedtekster:

1.

Maskineriet hos Tange Sø Golfklub er i forskellige farver. Både orange Jacobsen, rødt Toro og som Kristian Munk viser her, grønt fra John Deere.

2.

John Mikkelsen har gang i oprydningen i skovarealerne ved Tange Sø. Det sikrer masser af foder til flishuggeren.

3.

Klar til en ny sæson. Kristian Munk konstaterer, at kollega Henning Kirkegaard har benyttet en del af vinteren til at sikre skarpe klinger.

4.

Tange Sø Golfklub kalder sig selv ”en af Danmarks mest naturskønne”. En betegnelse, der rammer udmærket, og som både skyldes beliggenheden med fantastisk sø-udsigt og det kuperede terræn 

5.

Det er tid at skifte fra hvidt til grønt. De sidste vintergolfere på vej rundt ved Tange Sø.

6.

Skovarealerne og det kuperede terræn giver greenkeeperne nogle udfordringer. Men de opvejes til fulde af arbejdsdagene i naturskønne omgivelser, mener chefgreenkeeper Kristian Munk.

7.

Det bugter sig i bakkedal i det midtjyske.

8.

To mand med ansvar for, at forholdene er optimale for golfspillerne i Tange Sø Golfklub. Greenkeeper-kollegerne Kristian Munk og John Mikkelsen.


Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk