Jonas giver kvik græs en helt ny betydning

24-03-2017
Del artikel på






En time og 20 minutter passer lige til at anlægge en græsplæne til et parcelhus, når fynsk entreprenør rykker ud med sin hjemmebyggede såmaskine

Der er kvikgræs, og det er noget møg. Hårdfør, sejlivet ukrudt, som bare skal væk. Og så er der kvik græs. Det er Jonas Nielsen specialist i. Fra han og en af hans folk ruller den hjemmestrikkede såmaskine ned af traileren, til fru Jensen kan begynde at spejde efter grønne spirer udenfor køkkenvinduet, gør der en time og 20 minutter. Det er kvikt.


”Mange anlægsgartnere bruger en arbejdsdag på at anlægge en plæne ved et parcelhus. Afhængig af logistikken kan vi godt nå fem. Vores system gør, at kvaliteten er højere. Og så er vi væsentligt billigere”, siger Jonas Nielsen.


”Typisk ligger kvadratmeterprisen for at anlægge en ny plæne mellem 15 og 25 kroner. Nogle tager mere. Vi kan gøre det for fem kroner pr. kvadratmeter. Og altså i en bedre kvalitet”, hævder den nordfynske entreprenør. Han og hans firma, JONI Manpower, har adresse i den gamle skole i landsbyen Taarup nord for Kerteminde. Herfra styrer han og hans bedre halvdel, Louise Schou, virksomheden med fem ansatte. En kilometer borte har Jonas Nielsen lejet en gård, hvor to gode haller giver plads til maskiner og værksted.

 

Penge i græs

Når Jonas Nielsen byder mere traditionelle plæne-skabere trods både på hastighed, pris og kvalitet, hænger det sammen med ideen til at skære en gammel knækstyret Stiga Park-havetraktor midt over, skifte hjulene ud med net-valser og sætte en frøkasse i front. Og vel at mærke evnen til at få hele konstruktionen til at spille optimalt.


”Vi lavede ganske meget arbejde omkring nye parcelhuse, hvor jeg efterfølgende havde en anlægsgartner til at lave græsset. Det var alt for dyrt. Jeg kunne se, at der virkelig var penge i at lave græs, så jeg købte en Bobcat og en Powerrack til planering og rensning af jorden forud for såning”, fortæller Jonas Nielsen.


Et godt forarbejde er vigtigt, men ikke det hele. Der skulle også græsfrø i den forberedte jord.


”Når vi havde gjort såbedet klar med Bobcat og Powerrack, skulle vi hen over med en såmaskine. Jeg var ikke imponeret over udvalget på markedet, og selv om maskinerne ikke levede op til mine ønsker, kostede de en bondegård. Derfor byggede jeg min egen såmaskine af den gamle Stiga Park-havetraktor. Når vi kører hen over såbedet, drysser den frøene ned i den rigtige mængde, og de bliver så trykket tilpas ned i jorden af netvalserne”, forklarer Jonas Nielsen.

 

Hjemmelavet succes

Det noget spøjse køretøj blev en kæmpesucces, og Jonas Nielsen har nu bygget version 2. Igen en udtjent Stiga Park-havetraktor, men nu i luksusmodel med firehjulstræk og servostyring. Det letter arbejdet voldsomt, når der skal anlægges op til 10.000 kvadratmeter plæne på en enkelt arbejdsdag.


”Jeg har faktisk lige købt yderligere en udrangeret Stiga Park, hvor vi i realiteten bare skal bruge stellet. Så er planen at bygge en tredje maskine, hvor den første kommer til at indgå, og vi kommer til at stå med to rigtige gode såmaskiner. Den nye får naturligvis også servostyring og firehjulstræk”, siger Jonas Nielsen.


 ”Vi sår mest på store arealer enten for andre entreprenører ved blandt andet motorvejsbyggeri, og ved udstykninger med flere nybyggede parcelhuse. Vi er så hurtige og effektive, at vi er nødt til at holde en minimumtakst, hvis hr. og fru Jensen ringer og vil have lavet 300 eller 500 kvadratmeter græsplæne. Men ofte taler flere haveejere i samme nabolag sammen og bestiller måske fem-seks plæner, som vi så kan lave til den rigtig gode pris”, fortæller den fynske græsmager.


”Den største opgave, vi har løst med græs, var 140.000 kvadratmeter ved en udstykning med nye huse. Når vi får ordrer fra store entreprenører, handler det ofte om mellem 10.000 og 30.000 kvadratmeter. Senest har vi budt ind på græs ved Facebooks kæmpebyggeri i Tietgenbyen i Odense og på arealerne ved det nye Odense Universitetshospital. Men vi kommer over hele landet, blot opgaverne er der. Blandt andet skal vi lave et større erhvervsareal i Hjørring – så er vi langt hjemmefra”, siger Jonas Nielsen.

 

Fuldt tryk på plænerne

Det er fire år siden, han skar den første havetraktor midt over og skabte sin første såmaskine. De seneste tre år har der været fuldt tryk på plænemageriet. Som regel er det Jonas Nielsen selv, der sidder på såmaskinen. Han har altid mindst én af sine medarbejdere med. Det kræver to mand, en Bobcat med Powerrack og en forhenværende havetraktor at lave en ordentlig plæne. Ved store områder tager han yderligere et par af sine folk med.


”Vi får meget ros af vore kunder, og vi har endnu den første klage til gode. Ind imellem er der en kunde med en parcelhus-plæne, der undrer sig over, at vi allerede kører igen. Men når det går løs, kører vi altså 16-17 kilometer i timen med maskinen og drysser frø ned. Når vi taler om en time og 20 minutter for en plæne, omfatter det også kanterne, som tager mest tid. Og så er der naturligvis også gødet”, fortæller Jonas Nielsen.


Før fynboen gik i opfinderværkstedet med den gamle havetraktor, overlod han græsarbejdet til den alt for dyre anlægsgartner. I dag udgør græs omkring 80 procent af aktiviteten hos JONI Manpower.

 

Gerne flere græshold

”Vi skal være så store på græs som muligt. Selv om jeg har en idé om, at firmaet har en god størrelse med de nuværende fem-syv ansatte, vil jeg gerne lave græs med to hold eller flere. Nu har vi to maskiner, og jeg kan bare bygge flere og købe en Powerrack mere. Men mandskabet skal være optimeret til at køre med det for at sikre den bedste kvalitet. Det er lige så vigtigt, som at grejet fungerer”, fastslår Jonas Nielsen.


Det fynske firma laver nu græs i omkring otte måneder om året. Hvis vejret er til det, laves der også nye plæner i december. Men ellers laver JONI Manpower også alle andre typer entreprenøropgaver.


”Vi har lavet meget drænarbejde, og vi støber mange hussokler. Jeg har minigravere på ét og fire tons og har netop bestilt en ny Cat på otte tons med GPS og alt muligt andet udstyr. Den får vi i øvrigt leveret i vores sorte firmafarve. Desuden har vi en 22 tons gravemaskine og en 24 tons gummiged, som vi blandt andet bruger meget til nedbrydningsarbejde”, fortæller Jonas Nielsen.

 

Kæmpe ostehøvl

Når der skal skrues og serviceres, klarer han det selv. Før Jonas Nielsen blev selvstændig for 17 år siden, blev han uddannet landbrugsmaskinmekaniker hos John Deere-forhandleren i Kerteminde. Inden han købte en gammel minigraver og startede som entreprenør, havde han en periode som producent af træpillefyr, som han solgte omkring 100 af på Fyn og i Jylland.


Jonas Nielsen har i øvrigt ikke lagt opfinderhatten væk. Han er i fuld gang med næste græs-relaterede projekt: En kæmpestor ”ostehøvl” til at skrælle overfladen af gamle græsplæner, hvorefter der kan anlægges nye.


”Maskinen høvler de øverste centimeter af den gamle plæne. Derefter kører vi over med Bobcat og Powerrack og forbereder jorden, som både kradses op og renses, så såmaskinen kan klare det sidste med såning og gødning”, forklarer Jonas Nielsen.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk