Nu går el-ledningerne under jorden på Hjerl Hede

21-04-2017
Del artikel på



Skjern-virksomheden Villy Poulsen sørger for at luftledninger kan fjernes og lægges i jorden

El-ledninger i luften skal ikke længere skæmme naturen på og ved frilandsmuseet på den fredede Hjerl Hede. I hjertet af trekanten mellem Skive, Struer og Holstebro er Skjern-firmaet Villy Poulsen A/S i øjeblikket i fuld gang med underjordisk aktivitet, der vil gøre kabelføringen tværs over heden usynlig.

Bevæbnet med en Vermeer d100x120 boremaskine baner Villy Poulsen-mandskabet vej for, at Energinets luftledninger i stedet bliver til kabler i jorden.

Den superpræcise styrede underboring er på 370 meter, og i realiteten er der tale om treboringer ved siden af hinanden med en afstand på nøjagtig seks meter. Der bores med diameter 250 mm, og de erfarne borefolk klarer opgaven inden for et par uger.

Boring i bakke

”Der er ganske stor højdeforskel i området, og vi skal bore over en halv snes meter op i en bakke. Det er nu ikke noget, der volder problemer. Når vi borer, slipper den smukke natur for opgravning. Samtidig ville netop skråningerne gøre det kompliceret at grave”, forklarer direktør Villy Poulsen.

Det er 37 år siden, han etablerede sin virksomhed. Dengang handlede det hovedsagelig om at grave ud til stalde. Gravearbejdet blev suppleret lidt under jorden, da Villy Poulsen købte et par Grundomat-jordraketter. Dermed satte han i virkeligheden retningen for en underjordisk succes.

De seneste mange år har Villy Poulsen A/S udelukkende beskæftige sig med alle former for no-dig arbejde, kloakrenoveringer, brøndrenoveringer og strømpeforinger. Specialiteten er de styrbare boringer, hvor Skjern-firmaet har hentet både et nordisk mesterskab og også et verdensmesterskab hjem.

Nordens største

For halvandet år siden købte Villy Poulsen en Vermeer Navigator d220x300, som er Nordens største Vermeer-boremaskine. En kleppert på 34 tons, som måler 11,3 meter i længden, 2,5 meter i bredden og rager 3,4 meter op. Kæmpe-boremaskinen er så småt på vej til Thyborøn Kanal, hvor der skal bores et hul på 800 meter til strømkabler til Siemens forsøgsmøller. Når maskinen er færdig ved Thyborøn, køres den til Vordingborg, hvor den skal bore til en kraftledning på land.

”Vi har netop afsluttet en opgave på Fanø, hvor vi for Energinet har boret til 2 gange 780 meter til et stort kabel. Den store Vermeer kan bore til omkring 1500 meter”, fortæller Villy Poulsen.

Billedtekster: 

1.

Det solide grej fra Villy Poulsen er rykket til de fredede arealer ved Hjerl Hede, hvor Energinet skifter fra luft til jord.

2.

Vermeer-boremaskinen skal bore tre gange med nøjagtig seks meters mellemrum, før opgaven på Hjerl Hede er klaret. Boret kommer ud på 370 meter hver gang.

3.

Vermeer d100x120 boremaskinen tilbringer et par uger i de idylliske omgivelser, før den rykker videre til næste opgave. Styret underboring er en specialitet for Villy Poulsen og hans mandskab og maskiner.


Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk