Artikel fra april 2020
Læs hele avisen

130 tons boremaskine sætter ny rekord for JMM

05-05-2020
Hercules Funderings nye Liebherr-kæmpe har 12 tons tung boremotor og kan bore huller med diameter på tre meter

Der er format over tingene, når den danske Liebherr-importør, JMM-Group, afleverer nyt grej til Hercules Fundering i Søborg. Senest har produktchef Jan Eggert sendt en 130 tons tung boremaskine afsted til Hercules Fundering. Den nye Liebherr LB 36 XL-410 er den største boremaskine, der hidtil er solgt i JMM-regi. Maskinens boremotor vejer cirka 12 tons, og maskinen kan bore huller op til hele tre meter i diameter.


Samtidig med at LB 36 XL-410 boremaskinen er den største Liebherr-boremaskine, som den danske importør har leveret, er den også den største investering, som Hercules Fundering har gjort som maskinkøb.

Hercules Fundering er et selskab i NCC-koncernen, som har totalentreprisen på kæmpeprojektet med etablering af den kunstige ø Kronløbsøen i Nordhavnen i København. Det samlede budget lyder på 1,2 milliarder kroner, og af dem er der afsat 200 millioner til funderingen, som anskaffelsen af den store Liebherr-boremaskine er en del af.

 

10-12 meter ned i kalk

”Den er indkøbt til at bore fundamentspæle til bygningerne, der opføres på den kunstige ø. Hele projektet ventes afsluttet ved udgangen af 2023”, siger Jan Eggert.


Liebherr-maskinen udnytter slet ikke hele sin borekapacitet, når den stikker boret i undergrunden i Nordhavnen. Boringen til de store fundamenter er ”kun” i 1,6 meters diameter. Der bores ned i en dybde af 10 til 12 meter i kalken under den kunstige ø, hvor der i alt skal opføres omkring 63.000 kvadratmeter med 233 nye boliger og erhverv. Alt sammen oven på et parkeringshus, som får plads til 1000 biler. Parkeringsdelen bliver i øvrigt under vand.

Liebherr LB 36 XL-410 er udstyret med en lang række specielle features til at lette de store, komplicerede boreopgaver, den skal løse både på Kronløbsøen og senere på andre projekter, som Hercules Fundering nu har mulighed for at byde ind på. Maskinen har blandt andet det nyeste LIPOS-system, som er Liebherrs positioneringssystem. Det giver maskinføreren mulighed for helt præcist at placere boreudstyret på det rigtige sted. Det vises på skærmen i maskinen, og dermed slipper føreren for at forlade maskinen for at måle op.

 

Trådløse boredata

Også projektledelsen på kontoret har optimale muligheder for at følge med i borearbejdet. Maskinen sender nemlig boredata trådløst til projektledelsen. Dermed kan der på kontoret udarbejdes borerapporter på hvert enkelt hul.  


Liebherr har lagt godt med hestekræfter af egen avl i den store boremaskine. Der er ikke færre end 523 af dem i motorrummet. Maskinen ankom til Kronløbsøen direkte fra Liebherr-fabrikken i Nenzing i Østrig tæt ved den tyske grænse. Her er man specialiseret netop i produktion af maskiner til fundering til anlægsbranchen, industrikraner samt almindelige larvebåndskraner.

 

 

Billedtekster:

 

1.

Den 130 tons tunge boremaskine har hele 523 hestekræfter i motorrummet. Liebherr-dieselmotoren er i øvrigt en af de mest økonomiske motorer i sin klasse.

 

2.

Et firkløver fra Hercules Fundering ved den nye boremaskine på fabriksbesøg hos Liebherr i Nenzing i Østrig. Fra venstre er det projektleder Frederik Abildtrup, produktionsleder Andreas Christopher Oll, maskinchef Keld Petersen og manden i førersædet, maskinfører Wolfgang Kamm.

 

3.

Liebherr LB 36 XL-410 boremaskinen rager godt op og borer dybt ned. På Kronløbsøen rækker det med 10-12 ned i kalken under øen.

 

4.

Maskinfører Wolfgang Kamm foran den 12 tons tunge boremotor BAT 410, som yder imponerende 410 kNm til boreværktøjet.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk