Artikel fra november 2020
Læs hele avisen

Aarhus lægger an til en vinter på vulkaner

25-11-2020
Del artikel på



Kommunen har succes med at erstatte vejsalt med aske fra vulkaner

Der er lidt sjovere i Aarhus end mange andre steder. Hvis vinteren sætter ind med frostgrader og glatte stier og fortove, kommer århusianerne nemlig på vulkaner. Aarhus Kommunes afdeling for anlæg og drift har scoret en succes med at hælde aske fra vulkaner i de spredere, som normalt fyldes op med vejsalt. Det er naturen glad for, da vulkanasken ikke skader hverken beplantninger eller går i grundvandet. Samtidig ser det ud til, at vulkanasken ikke bliver dyrere i anvendelse end vejsalt.


”Det var et forsøg, vi satte i gang for nu fire år siden, og hvor vi godt tør konkludere, at det fungerer rigtig godt. Syv ruter er ikke længere på forsøgsplan, men er blevet permanente med den vulkanske aske”, fortæller projektleder Jens Bruun hos Aarhus Kommune.


Resterne af vulkanudbrud hedder EcoGrip Plus, når de anvendes i de århusianske saltspredere. Det er firmaet EcoGrip i Hellerup, der forsyner Aarhus og nu også andre kommuner med kontrollerede vulkanudbrud til at sikre stier og fortove hen over vinteren.

 

Høj friktion

”Oprindelig er der tale om et vulkansk granulat, som knuses, når man træder på det. Det har høj friktion, og derfor modvirker det, at man glider på de frosne fortove. Samtidig indeholder EcoGrip Plus tø-midlet CMA, som dels skaber tø-effekten og dels virker som støvbinder, så asken ikke blæser væk”, forklarer EcoGrip-chefen, Walther Rasmussen.


Det varer længe, inden salt får et fire-fem centimeter tykt lag is på en cykelsti til at smelte. Eco-Grip Plus ligger længere tid og skylles ikke væk på samme måde som salt.


”Vulkanasken kommer fra Ruhr-området i Tyskland, og det er faktisk det eneste sted, bortset fra i Canada, vi kan finde den. Asken tørres helt ud i kæmpetromler, og derefter mixer vi med CMA. Det har vist sig, at det vulkanske granulat er så hårdt, at det kan suge CMA til sig, og vi har fået de to elementer til at arbejde rigtig fint sammen. Totalt har vi et grønt naturprodukt, som er langt mere miljørigtigt end vejsalt”, siger Walther Rasmussen.


I Aarhus sender Jens Bruun sprederne med EcoGrip Plus ud på stier og fortove – og en enkelt allé ved Moesgård Museum.

 

I følsom natur

”Vi spreder ud med de samme spredere, som vi bruger til anden spredning. Men generelt holder vi os til stier, fortove og mindre broer. Vukanasken duer ikke på almindelige veje. Der vil bilerne hurtigt køre det af. På cykelstier er det ideelt, fordi cykeldæk jo langt fra træder så bredt og hårdt som bilernes dæk. Når vi bruger EcoGrip Plus også på alléen ved Moesgaard, er det fordi, den løber i følsom natur”, siger Jens Bruun hos Aarhus Kommune.


Anvendelsen i den jyske hovedstad matcher fint intentionerne hos firmaet bag vulkanasken.


”EcoGrip Plus er specielt velegnet til at modvirke glatte belægninger ved beboelsesejendomme, på cykelstier, fortove og i indkørsler. Det er fremstillet af naturligt ekspanderet silikat og er udvundet fra et af de øverste lag af asken i vulkaner. Vi blander det så med CMA for at opnå både tø-effekt og støvbinding”, siger Walther Rasmussen.


Hos Anlæg og Drift i Aarhus har Jens Bruun en formodning om, at der måske også kan være penge at spare ved at bruge vulkanaske i stedet for vejsalt.


”Produktet er dyrere end vejsalt, men det ser ud til, at vi kan springe hver anden gang spredning over. Det påvirker både mængden af udstrøet materiale, men naturligvis også mandetimer og slitage på materiellet”, siger projektlederen.

  

Billedtekster:

 

1.

Vulkanaske i sprederen har vist sig at være en god idé for Aarhus Kommunes anlægs- og driftsafdeling.

 

2.

Klar til at tage på vulkaner. I Aarhus ryger der aske fra vulkaner i sprederne i stedet for vejsalt.

 

3.

Vulkanasken fra EcoGrip leveres i bigbags.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk