Artikel fra december 2016
Læs hele avisen

Amerikansk zeroturn-pioner satser på erfarne folk i Danmark

06-02-2017

Den tidligere stor-forhandler blev importør og fortsætter udbygning af forhandlernettet

Den snurrer rundt om sin egen akse og efterlader ikke en uklippet plet i plænen, som gør det nødvendigt at køre en ekstra tur. Men samtidig har den sat kursen direkte frem uden svinkeærinder. Den amerikanske græsklipper Hustler fortsætter ufortrødent i Danmark præcis et år efter, at en tidligere forhandler satte sig i importør-sædet.

”I løbet af det første år har vi fået 57 maskinførende forhandlere. Vi kommer op på 65, og så er Danmark godt dækket med Hustler-forhandlinger. Netop nu kører vi rundt og sælger ind til næste sæson, og det går ganske udmærket”, siger Torben Nielsen.

Indtil den 1. december i fjor var han Danmarks suveræne topforhandler af de amerikanske klippere. Så overtog han sammen med salgs- og marketingchef Anders Skovholm importen af maskinerne i Danmark i det nye selskab ZTR ApS. De tre bogstaver står for Zero Turn Radius og betegner præcis, hvad det handler om: Græsklippere uden venderadius. I dag ligger det danske Hustler-hovedkvarter i udkanten af Aars i Vesthimmerland.

De gule amerikanere var i virkeligheden uden dansk importør i en periode, inden Torben Nielsen og Anders Skovholm stak hovederne sammen og etablerede det fælles firma. Det var Anders Skovholm, der var med til at hente Hustler ind på det danske marked, da han tidligere var ansat ved maskinfirmaet Hastrac i Hasselager ved Aarhus.

 

Gang i salget

”I 2005 var jeg på en udstilling i Sverige sammen med to kollegaer fra Hastrac. Vi kom forbi en stand, hvor der stod en amerikaner med nogle græsklippere, der var kraftigere og så mere effektive ud, end maskiner, vi havde set tidligere. Det var Hustler, og det viste sig, at firmaet manglede en importør i Danmark. Så vi lavede hurtigt en aftale om, at Hastrac skulle sælge maskinerne”, fortæller Anders Skovholm.

Hos Hastrac blev næsen optimistisk sat op efter et salg på et halvt hundrede maskiner det første år. Det blev til 125. Og ikke mindst på grund af en af Hastracs forhandlere af almindelige havetraktorer. Han hed Torben Nielsen og blev hurtigt overbevist om, at hans salgs-gén skulle bruges på Hustler. Hurtigt blev han den forhandler, der i særklasse solgte flest Hustler-klippere.

Hastrac vækstede og solgte rigtig mange gule zeroturn’ere, og det fik den amerikanske producent til at beslutte sig for at etablere eget europæisk salgskontor, som skulle ligge i Danmark. Det var her, der blev solgt rigtig mange maskiner.

 

Planerne droppet

”Hustler opsagde distributionsaftalen med Hastrac. Men skæbnen ville, at der samtidig var så meget fart på produktionen og salget i USA, at Hustler havde rigeligt andet at se til, end at etablere en europæisk afdeling i Danmark. Derfor blev planerne droppet igen, inden de rigtig var kommet i gang. Men man havde jo trods alt nået at sige aftalen med den danske importør op. Og når først en dør er smækket, er den ikke nem at åbne igen. Så Hustler og Hastrac fandt ikke sammen omkring en ny aftale”, fortæller Anders Skovholm.

Hustler henvendte sig nu til Torben Nielsen. Amerikanerne vidste udmærket, at han var manden, der solgte mange af deres maskiner i Danmark. Det førte til en aftale om, at han nu kunne købe direkte fra fabrikken. Torben Nielsen købte ”en ordentlig stak” maskiner hjem i adskillige containere – og solgte dem. Derefter var vejen banet for en egentlig aftale om et dansk Hustler-agentur på en landejendom ved Aars.

”Det var nærliggende at få Anders Skovholm med. Det var ham, der tidligere havde haft mig som forhandler. Nu kunne vi sammen importere og forsyne vore egne forhandlere, som vi gik i gang med at finde rundt om i landet”, fortæller Torben Nielsen.

 

To på lønningslisten

I dag deler de to opgaverne imellem sig i det nye selskab ZTR.

”Torben er vandt til at sælge og har de økonomiske midler til at være distributør. Det giver en vis styrke, at man betaler forud og så bare venter på at få maskinerne leveret. Selv står jeg for kontakten til forhandlerne og alt, hvad der har med vores markedsføring at gøre”, siger Anders Skovholm.

De to makkere har brugt det første år med ZTR til at sætte distributionen af både maskiner og reservedele i et system, som overflødiggør andre end dem selv på lønningslisten.

”Et shippingfirma bringer maskinerne fra USA til Danmark, hvor de sættes på lager på Aarhus Havn. Herfra fortsætter de direkte ud til forhandlerne. Det er nemmere og billigere, end at alle maskiner skal sendes omkring ZTR i Aars og videre herfra”, forklarer Torben Nielsen.

”Alle reservedele håndteres af et specialiseret lagerhotel. Når vi får en bestilling på en reservedel, giver vi besked til lagerhotellet, som plukker varen ned af hylderne i vores afdeling af lageret. Derefter sendes den direkte ud til kunden samtidig med, at vi sender fakturaen. Hurtigt og effektivt”, siger Hustler-importøren.

 

Otte modeller i Danmark

Sortimentet af Hustler-klippere er omfattende. Torben Nielsen og Anders Skovholm har udvalgt otte modeller med forskellige størrelser motorer og klippeborde til det danske marked. Dermed dækker de godt ind til både private og professionelle kunder.

”Alle maskinerne er bygget efter den samme opskrift. En af dem er en reel verdensnyhed. Nemlig Hustler Raptor FlipUp, som er udstyret med en helt ny, patenteret QuickFlip-teknologi. Klippebordet kan elektrisk vippes op i lodret position, så det er forrygende nemt at gøre rent underneden og skifte knivene. Vipbart klippebord er set tidligere, men det er nyt på zeroturn-maskiner”, siger Torben Nielsen.

Hustler-navnet har givet anledning til mangen en god snak, når Anders Skovholm og Torben Nielsen viser maskiner frem.

”En hustler kan være en person, der snyder i for eksempel spil. Det er også navnet på et frækt amerikansk mandeblad. Og en hustler er også en stor, stærk spiller i amerikansk fodbold. Men græsklipperne er faktisk opkaldt efter det amerikanske kampfly Hustler B58, som udmærkede sig ved at være hurtigt og kraftfuldt”, fortæller Torben Nielsen.

 

Opfindsom smed

Hustler-historien – den om klipperne – går tilbage til 1964, da en smed i byen Hesston i Kansas blev træt af at se på plæneklippere af for dårlig kvalitet. I det daglige arbejdede han på den lokale fabrik, der lavede skårlæggere, som blev styret med to stænger. Smeden besluttede sig for at bygge en plæneklipper, der ikke kunne gå til.

”Det gjorde han, og klipperen blev så tung, at smeden næsten ikke kunne flytte den. Det kunne han dog, efter at have sat uafhængig styring på baghjulene og gjort den styrbar i alle retninger. Han forsynede maskinen med en styrestang til hvert baghjul, og så var verdens første zetoturn-klipper en realitet”, forklarer Anders Skovholm.

Den opfindsomme smed havde ikke selv ressourcer til at producere maskiner. Derfor gik han til den familieejede virksomhed Excel Industries, som dengang byggede førerhuse til traktorer og mejetærskere. De blev meget begejstrede og så straks mulighederne i den unikke maskine. Fabrikken ansatte smeden og droppede med tiden førerhusene for at satse helt på zeroturn-græsklippere. Så i dag er Excel Industries verdens førende producent af zeroturn-maskiner, og de bærer stadig navnet Hustler. 

Læs mere på
www.ztr.dk

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk