Anlægsgartnere tvinges til at omgå adgangsbegrænsning

27-02-2018
Del artikel på


Undervisningsministeriet har næsten halveret kvoten af nye elever i et fag med stort set fuld beskæftigelse

Danmarks anlægsgartnere er i massive problemer med at finde tilstrækkeligt med faglærte anlægsgartnere. Ikke desto mindre har Undervisningsministeriet i 2018 indført adgangsbegrænsning til anlægsgartneruddannelsen med en kvote på 256 elever. Det står i skærende kontrast til, at der i 2016 blev optaget næsten dobbelt så mange elever. Helt præcist 475. Nu opfordrer brancheforeningen sine medlemmer til at gøre en indsats for simpelthen at omgå ministeriets stramning.

”Der er gang i hjulene over hele landet. En virksomhed på Sjælland har givet udtryk for, at hvis der tropper 20 faglærte anlægsgartnere op hos dem i morgen, så vil alle blive ansat. Derfor er den nye adgangsbegrænsning lidt af en mavepuster”, siger Annette Esbjerg Jensen, som er uddannelseskonsulent hos Danske Anlægsgartnere.

Nu har brancheforeningen og 3F sammen med det fælles Uddannelsesudvalg for Anlægsgartneri lanceret kampagnen ”Vi uddanner fremtidens anlægsgartnere - gør du?”

Det er nemlig muligt at smyge sig uden om den nye adgangsbegrænsning, hvis eleven har fundet en praktikplads, inden vedkommende starter på uddannelsens Grundforløb 2. Derfor har kampagnen fokus på at få de sidste anlægsgartnervirksomheder, som i dag ikke tager elever, til at komme ud af starthullerne og sørge for at løfte deres del af læsset med at uddanne fremtidens arbejdskraft.

 

Stor mange på faglærte

”Der er brug for et ekstraordinært løft fra hele branchen, hvis vi skal undgå Undervisningsministeriets benspænd og forhindre massiv mangel på faglærte i fremtiden”, pointerer Annette Esbjerg Jensen. Uddannelseskonsulenten peger på, at fremskrivninger af situationen på arbejdsmarkedet viser, at der kommer til at mangle op mod 70.000 med en faglært uddannelse.

Nu satser både det faglige udvalg, 3F og Danske Anlægsgartnere på at rette et kritisk lys på både egne rækker og på myndighedernes beslutning om at indføre adgangsbegrænsning i et fag, hvor der var fuld beskæftigelse, allerede før den nye kvoteordning halverer antallet af elever.

Kampagnen ”Vi uddanner fremtidens anlægsgartnere – gør du?” består af fem forskellige postkort, hver med et foto af en anlægsgartnermester og en elev. Virksomhedsejerne citeres kort for, hvorfor det giver mening for deres virksomhed at have elever. På bagsiden ses en opfordring til at indgå uddannelsesaftaler med elever inden grundforløb 2 eller en mesterlæreaftale for på den måde at sikre fremtidens faglærte anlægsgartnere.

Postkortene er sendt til 750 anlægsgartnervirksomheder i landet, der er godkendt som praktikplads. Desuden er de blevet tilsendt de fem grundforløbsskoler og fem hovedforløbsskoler, hvor man i Danmark kan blive udlært anlægsgartner.

 

Årets Arbejdsplads

Branchen kan i øvrigt glæde sig over vind i sejlene for den nye kampagne. Det blev nemlig en anlægsgartnervirksomhed, der løb med den fornemme titel ”Årets Arbejdsplads 2017”.

Det er 3F, der står for kåringen, og ikke færre end 170 virksomheder var indstillet til hæderen. Blandt dem Malmos Landskaber, som snuppede titlen foran alle de andre. Dommerkomiteen fremhævede, at Malmos Landskaber er præget af tryghed og ligeværd. ”En ligefrem åbenhed fra bund til top i virksomheden, et menneskesyn med fokus på det, folk kan, i stedet for det, de ikke kan. Og en arbejdsplads, som i alle henseender går op i, at medarbejderne har det godt”, lød det blandt andet i dommernes begrundelse.

Virksomhederne kan ikke indstille sig selv til prisen. Det kan kun ske fra medarbejderne.

Kåringen vækker naturligvis glæde hos både Malmos Landskaber og hos Danske Anlægsgartneres formand, Michael Petersen.

”Som arbejdsgiverforening er vi særligt glade for, at 3F kårer et af vores medlemmer til Årets Arbejdsplads. Det sker ikke så ofte, at virksomheder inden for byggeri og det grønne område deltager i finalerne. Og da slet ikke som vinder. Derfor er vi meget stolte af Malmos Landskaber or deres indsats – både for faget og for deres medarbejdere”, siger Michael Petersen.


Billedtekster:

1.

Elev Kenneth Trynskov og formand Klaus Nielsen pryder postkortet fra anlægsgartnerfirmaet OKNygaard.

2.

Medarbejderne hos Malmos Landskaber var med til at sikre kåringen af virksomheden som ”Årets Arbejdsplads”. Her er flokken samlet foran hovedkvarteret på Gammel Marbjergvej i Roskilde.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk