Bedst til de rigtige entreprenører

30-01-2017





Finanskrisen fik midtjysk maskinudlejer til at fokusere på de gule maskiner.

”Murere og tømrere er vi ikke gode til. De skal bruge andre typer maskiner. Vi har tidligere haft teleskoplifte og lignende. I kriseårene rensede vi ud og rettede fokus mod det, vi er bedst til. Det er gravemaskiner, læssere, dozere og dumpere”.

I 2017 er det 15 år siden, John Ulsted begyndte at leje maskiner ud i Ikast. Efter nogle få år rykkede firmaet 900 meter ned ad vejen til adressen Rømersvej 29. I tidens løb er to ejere reduceret til en enkelt. John Ulsteds bror, Henrik, var med fra start og leverede det ene af bogstaverne i H. J. Udlejning. Siden trak Henrik sig ud, og i dag er John Ulsted eneejer af udlejningsfirmaet.

Derfor er beslutningsvejen også ganske kort, når der står indkøb af nye maskiner på dagsordenen. Det har der netop gjort. Siden sommerferien har H. J. Udlejning sat tre nye Doosan-gravemaskiner på udlejningslisten. En ny Hydrema-dumper bliver leveret i januar, hvor John Ulsted i øvrigt også udskifter Volvo-trækkeren til blokvognen til en ny model.

”Det sikrer både hurtigere og mere fleksibel levering til kunderne, når vi selv kan flytte alle maskinerne. Vi er ikke afhængige af, hvor vi står på en vognmands liste over opgaver, når vi selv kan magte det hele. Det meste af materiellet skal jo et stykke væk. Der er ikke så mange entreprenører tilbage i Herning-Ikast-området, så vi er ofte langt ude i periferien”, forklarer John Ulsted.

 

Hjem omkring

Og det er entreprenørerne, der sammen med anlægsgartnere forsyner sig med maskiner fra H. J. Udlejning. Det tunge grej bestilles, bringes, rengøres, klargøres og serviceres af John Ulsted selv plus tre en halv mand.

”Alle maskiner kommer ind og bliver gjort rene, inden de lejes ud igen. Vi flytter ikke maskiner fra én lejer til en anden. De kommer hjem omkring, og så har vi også mulighed for at fange eventuelle småskader som defekte slanger og lignende. Vi klarer selv de fleste af serviceopgaverne på værkstedet”, siger John Ulsted.

Den korte beslutningsvej har også en væsentlig betydning i den daglige udlejning. H. J. Udlejning har naturligvis faste priser på leje af de forskellige maskiner. Og så alligevel…

”I branchen er det generelt sådan, at de store udlejere er med til at presse priserne. De har mere firkantede rammer end vi små, hvor det er chefen selv, kunderne får i telefonen. Som indehaver kan jeg bedre sige ”selv om maskinen er lejet for en periode, kan vi godt finde ud af noget, hvis den ikke kører en dag eller to i løbet af perioden”. Det giver lidt fleksibilitet at være sig selv”, fastslår John Ulsted.

 

Bekendt skubbede i gang

Det var en bekendt, der i 2002 fik John Ulsted til at begynde at leje maskiner ud sammen med bror Henrik.

”Vi kendte en fyr, der gerne ville starte sin egen entreprenørforretning. Så min bror og jeg lavede firmaet og købte nogle maskiner, så den nye entreprenør kunne leje sig til maskinerne i stedet for at købe. Hen ad vejen blev det til flere maskiner”, siger John Ulsted med et lunt, midtjysk smil.

I virkeligheden er det blevet til rigtig mange maskiner, som har fulgt i halen af den første gummiged og en minigraver og derefter en tromle. Mærkemæssigt er John Ulsted ikke en freak. Der står lidt af hvert på arealerne på Rømersvej. Caterpillar, Volvo, Doosan, Komatsu, Hydrema og andre.

”Vi har minigravere fra 900 kg, vi har gravemaskiner på 27 tons, og så har vi nogle derimellem. Alle størrelser og i alle udformninger. Også dem uden bagende, der er gode i snævre miljøer. De to mindste af de nye Doosan-gravere er zerotail-maskiner. Vi leverer maskinerne med rotortilt eller uden rotortalt, som kunderne nu ønsker det”, forklarer John Ulsted.

 

Både 2D og 3D

H. J. Udlejnings nye 15 tons og den større 26 tons Doosan er bygget op med rotortilt og kan køre både med 2D- og 3D-maskinstyring fra Leica.

”De var ikke så hooked på både at bygge 2D og 3D på samme maskiner. Det kostede mig naturligvis også mere med begge typer skærme. Men det giver frit valg for entreprenøren, som kan køre med den type maskinstyring, han ønsker til den aktuelle opgave. Det er vigtigt for mig, når kunden henvender sig, at vi ikke er afhængige af, hvilken type maskine, vi nu har stående. Nu har vi begge muligheder, og det tager kun 10 minutter af skifte fra 2D til 3D eller omvendt”, siger John Ulsted.

Det er ikke altid nemt at købe nyt grej, når man er midtjysk maskinudlejer med sine egne ideer. Det oplevede John Ulsted både med den dobbelte maskinstyring til Doosan’erne og da han bestilte sin nye Hydrema 912FS-dumper med affjedret foraksel.

”Den monteres med vejdæk i stedet for terrændæk, fordi mange af mine dumpere hovedsagelig kører på vej. Jeg var nødt til selv at købe vejdækkene og skifte dem samme dag, som dumperen kom”, fortæller John Ulsted.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk