Besværligt at leje – så lavede han sit eget udlejningsfirma

19-02-2019

Hans Ove Jelle solgte sin tømrerforretning og satsede helt på at leje maskiner og materiel ud – nu breder firmaet sig over tre matrikler på Rytterhaven i Svendborg

”Jeg skulle bygge en hal på Tåsinge og manglede en saxlift. Der var ingen udlejere i Svendborg, så jeg måtte til Odense for at leje liften hos Altima, som nu hedder Ramirent. Det var for besværligt. Så i juni 1999 startede jeg min egen udlejningsforretning. Så var jeg fri for at leje hos andre, og jeg kunne selv leje ud”.

Sydfynsk logik for Hans Ove Jelle, som dengang var tømrermester og blandt andet byggede huse med virksomheden Jelle-Bo Tømrer & Snedker. Lige så logisk var det ham at blive forhenværende tømrermester fire år senere, da flåden af udlejningsmaskiner og materiel var vokset solidt.

”I starten købte jeg et par gravemaskiner, to minilæssere og lidt andet entreprenør- og anlægsgrej. Jeg havde i forvejen nogle skurvogne, en del stilladser, affugtere og en stor teleskoplæsser med rotor. Den var på det tidspunkt Danmarks første 22 meter teleskoplæsser. Jeg ansatte et par folk til at tage sig af udlejningen, så den kunne køre for sig selv ved siden af tømrerforretningen. Men få måneder senere åbnede Ramirent en afdeling i Svendborg. Jeg tænkte, at enten skulle jeg lukke mit udlejningsfirma, eller også skulle jeg tage handsken op. Så jeg købte nogle flere maskiner”, forklarer Hans Ove Jelle.

 

Altid lydig

I virkeligheden gjorde det ikke noget, at Ramirent rykkede ind som konkurrerende udlejningsvirksomhed i lokalområdet. Hans Ove Jelle have nemlig fået rigtig godt fat med sit firma Jelle-Bo Udlejning. Og det blev faktisk til et udmærket samarbejde med Ramirent. Stod Jelle-Bo Udlejning og manglede en maskine til en kunde, var Ramirent klar til at hjælpe og omvendt, som det ikke er ukendt i udlejningsbranchen. Men så valgte Ramirent at lukke Svendborg-afdelingen.

”De mente, at det ville være en god idé, at jeg købte afdelingen. Og jeg har altid været ganske lydig, så jeg købte Ramirents bygning og goodwill, og jeg overtog også mandskabet”, fortæller Hans Ove Jelle.

Efter fire år med stadig mere gang i udlejningsvirksomheden, besluttede Hans Ove Jelle at sælge sit tømrerfirma for udelukkende at satse på at leje ud. I dag er Jelle-Bo Udlejning vokset til at omfatte tre matrikler på Rytterhaven blot få hundrede meter fra Svendborgmotorvejen i det nordvestlige Svendborg. Totalt omkring 20.000 kvadratmeter grunde med 2200 kvadratmeter under tag.

”Vi har brug for pladsen. Jeg var nødt til at udvide på gravemaskiner og lifte, og så vidt muligt skal maskinerne stå under tag”, siger han.

 

I orden med mindre i leje

Samme år som Hans Ove Jelle besluttede at sælge tømrerfirmaet, udvidede han udlejningsvirksomheden med overtagelse af liftafdelingen fra firmaet Tom Schmidt A/S.

”Da vi startede med udlejning i 1999, havde vi en belægning på maskinerne på omkring 30 procent. I dag er belægningen væsentligt højere, og derfor er det også helt i orden, at vi nu får mindre i leje. I dag får vi kun det halve for maskinerne i forhold til tidligere. Samtidig er maskinerne væsentligt bedre og dyrere end dengang”, konstaterer den sydfynske udlejer.

”Vi er glade for kunder, der kommer igen. En kunde, man har i forvejen, skal bare behandles ordentligt. Det vigtigste for kunderne er gode og opdaterede maskiner, sikkerhed, seriøs rådgivning, det nyeste i udstyr, service og god totaløkonomi. Vi har primært erhvervskunder, hvor den største gruppe udgøres af anlægsentreprenører og derefter murere og malere med leje af lifte”, siger Hans Ove Jelle.

 

Private er velkomne

”Vi har også en lille gruppe privatkunder, som vi meget gerne hjælper med både maskiner, materiel og vejledning. Jeg véd godt, at nogle udlejningsfirmaer ikke så gerne lejer ud til private, fordi de mener, at det er for småt og besværligt. Men privatkunderne var jo yderst velkomne under finanskrisen. Det var dem, der sørgede for, at vi ikke gik på røven. Derfor er de også velkomne hos Jelle-Bo i dag”, fastslår udlejeren.

Den private del af kundemassen lejer hovedsagelig havefræsere, vertikalskærere og andet lignende materiel.

”Det lejer vi naturligvis også ud til blandt andre anlægsgartnere, og derfor er det udelukkende professionelt grej, vi arbejder med”, siger Hans Ove Jelle.

”Udlejning af lifte udgør næsten halvdelen af vores forretning, og vi har lifte i alle størrelser op til 43 meter. Totalt har vi omkring 70 lifte, og de 50 af dem er ude at køre. Gravemaskiner har vi op til 14 tons, og sortimentet af dumpere spænder fra små motorbøre og Superskub til Hydrema 912 med sidetip. Knækstyrede læssemaskiner har vi fra små Giant på 1300 kg til Liebherr-læssere på seks tons”, fortæller Hans Ove Jelle.

 

Rundt i hele landet

Det er fortsat nærområdet omkring Svendborg og omegn, der tegner sig for langt størsteparten af omsætningen hos Jelle-Bo Udlejning. Faktisk hele 70 procent. Resten kommer rundt omkring fra hele landet. Inden for det seneste års tid har Svendborg-firmaet haft maskiner kørende såvel i Hirtshals som i København, Aarhus og Vejle.

”Det er typisk lokale kunder, der får arbejder rundt om i landet, og som gerne vil leje hos deres ”egen” udlejer, selv om de er et stykke vej hjemmefra. Netop i øjeblikket har vi også en del materiel kørende i Odense, hvor der virkelig sker meget”, siger Hans Ove Jelle.

Når chefen regnes med, har 11 mand deres daglige dont i udlejningsfirmaet på Rytterhaven 24, som med tiden også er kommet til at omfatte både Rytterhaven 10, som tidligere var Ramirent, og senest Rytterhaven 14. Fire-fem medarbejdere0 er på værkstedet, to er chauffører, og i administrationen sidder Hans Peter Hansen og Henrik Dyhr, som for fire år siden blev medejere af Jelle-Bo Udlejning med  hver 10 procent. 

 

Roterer efter opgaverne

Selv har Hans Ove Jelle ingen planer om at trække sig tilbage. Dåbsattesten siger endnu kun 61, så der er ingen hast. Derfor er mester selv i fuld vigør hver eneste dag. Ikke kun med papirnusseri på kontoret, som han faktisk helst er fri for, men i høj grad også med at komme ud og rådgive kunder om de optimale lejemaskiner til konkrete arbejdsopgaver.

”Vi roterer indbyrdes efter opgaverne, og helt fra start har det været afgørende vigtigt for os at have et indgående kendskab til alle maskiner og alt materiel. Samtidig har medarbejderflokken en stor styrke i, at vi har forskellige baggrunde, lige fra entreprenørmaskine-mekanikere og erfarne traktorførere til min egen fortid med tømrer- og snedkervirksomhed”, siger Hans Ove Jelle.

Billedtekster:

1.

Hans Ove Jelle ved skranken hos Jelle-Bo Udlejning i Svendborg. Bag skranken er de to medejere af virksomheden, forrest Henrik Dyhr. Bagest Hans Peter Hansen, som har været med helt fra starten. Han blev ansat i 1998 med henblik på lede udlejningsafdelingen som en del af Jelle-Bo Tømrer & Snedker.

2.

Hans Ove Jelle begyndte at leje maskiner ud i 1999, da der manglede en lokal udlejer.

3.

Hans Ove Jelle får en snak og et grin på værkstedet sammen med Erik Burkarl.

4.

Maskiner og materiel skal holdes rent og i orden, så en tur omkring vaskepladsen er obligatorisk, når en maskine kommer hjem fra udlejning.

5.

Læssemaskinerne skal være Giant op til en vis størrelse. Derefter Liebherr, mener Hans Ove Jelle.

6.

Der er ikke meget direktør-attitude over Hans Ove Jelle. Han har det bedst som en del af flokken på 11 mand, der klarer alle opgaverne hos Jelle-Bo Udlejning. Det er da også chefen selv, der har lavet skovl-stativerne til de store gravemaskiner.

7.

Hans Ove Jelle bag skrivebordet på kontoret på Rytterhaven i Svendborg.  

8.

Trekløveret bag Jelle-Bo Udlejning i kunstneren Nadia Staldgaards streg. Til venstre Henrik Dyhr og til højre Hans Peter Hansen. I midten ham selv – Hans Ove Jelle, som i øvrigt er far til Nadia Staldgaard.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk