Artikel fra oktober 2018
Læs hele avisen

”De sjællændere skal nok få lært at snakke jysk”

07-11-2018To unge nordjyder tog en rask beslutning og er rykket til lærepladser hos Lohke Materieludlejning i Hvidovre

De vender ikke skråen ret mange gange i Nordjylland, før der bliver taget beslutninger. Det er 17-årige Rasmus Porskrog og 18-årige Anders Andersen omvandrende eksempler på. De har netop rykket teltpælene op i henholdsvis Arentsminde mellem Aabybro og Brovst ved Jammerbugten og Gedsted ved Lovns Bredning vest for Ålestrup. Frem til 2020 er de i lære som mekanikere hos Lohke Materieludlejning i Hvidovre.

Det tog ikke den dynamiske, nordjyske duo mange øjeblikke at takke ja, da de fik tilbud lærepladserne i den stik modsatte ende af landet. Selv et besøg hos firmaet i Hvidovre kunne ikke afskrække dem. ”De er jo lærenemme derovre på øen, så de skal såmænd nok få lært at snakke jysk”, vurderer Rasmus og Anders med et grin.

Lohke Materieludlejning begyndte i foråret at kigge sig om efter to unge, der ville starte i praktikforløb, efter at virksomheden var blevet godkendt til at uddanne elever i at reparere entreprenørmaskiner og personlifte. Det viste sig at være en udfordring. Især på Sjælland er der mangel på unge med en grunduddannelse og ønske om at få en af de lange titler entreprenørmaskinmekaniker og personliftmekaniker.

 

Måske i Jylland?

Firmaet annoncerede på Internettet og på sociale medier, men lige meget hjalp det. Så blev de taget kontakt til Asger Andersen, der er praktikcenterchef hos Erhvervsskolerne i Aars. Mon der skulle gå et par stykker her, der kunne bruge en praktikplads?

Ud af årgangen på 94 elever havde en snes stykker endnu ikke skrevet under på en lærepladskontrakt. Asger Andersen var ikke optimist på Lohke Materieludlejnings vegne, for langt de fleste af de unge boede i Nordjylland. Det var langt fra sikkert, at der var to, der ville flytte til Sjælland for at arbejde og gøre deres uddannelser færdige.

Da Lohkes driftsdirektør Peter kew og værkfører Brian Madsen troppede op på skolen i Aars for at sondere terrænet, mødte de da også en flok unge mennesker med armene over kors, og som mere eller mindre på forhånd var afklarede om, at hvis der var et sted, de ikke skulle flytte hen, var det da til Djævleøen. Og så alligevel…

 

”Det gør vi sgu’”

”Vi kiggede på hinanden og blev enige om, at det gør vi sgu’. Der var to andre elever, der også var interesserede i første omgang. Men vi besluttede at gå all-in. Så efterfølgende ringede vi til værkfører Brian Madsen hos Lohke Materieludlejning, og så fandt vi en dato, hvor vi kørte til Hvidovre for at få en snak og kiggede på firmaet”, fortæller Rasmus Porskrog.

Det var den 20. juni, og da de kørte hjem til Jylland, var beslutningen truffet og aftalen i virkeligheden på plads. Siden kom værkføreren fra Lohke igen til Aars. De sidste detaljer kom på plads, og 3. september stillede Rasmus og Anders på Hammerholmen i Hvidovre og erklærede sig klar til at skrue i personlifte og entreprenørmaskiner.

 

Syv gange hjem til Jylland

”Det er overhovedet ikke, hvad vi havde forestillet os. Det er en fed oplevelse. Alle hos Lohke har taget rigtig godt imod os, og vi har fået lov til virkelig at lave noget. Vi er også kommet godt ind i sjakket, og det med sproget går såmænd også. De skal nok få det lært herovre”, vurderer Rasmus Porskrog.

Inden de begge kan kalde sig udlærte mekanikere i henholdsvis personlifte og entreprenørmaskiner, skal de tilbage i skoleforløb på Erhvervsskolerne i Aars syv gange. Men hverdagen er nu Hvidovre. Når den daglige dont hos Lohke Materieludlejning er ovre, kører Anders og Rasmus til Valby, hvor de har fået mulighed for at bo på et skolehjem indtil marts. Derefter er planen at rykke ind i en lejlighed, som firmaet har lovet at hjælpe med til at finde.

Billedtekster:

1.

Anders Andersen (til venstre) og Rasmus Porskrog er rykket ind på værkstedet hos Lohke Materieludlejning i Hvidovre for at uddanne sig som entreprenørmaskinmekaniker og personliftmekaniker.

2.

To unge nordjyder i praktikforløb på Sjælland. En fed oplevelse, erklærer de samstemmende.

3.

Så skal der skrues. Det har Rasmus Porskrog (til venstre) og Anders Andersen fået lov til fra første færd hos Lohke Materieludlejning.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk