Artikel fra september 2017
Læs hele avisen

Der skydes med skarpt og stor præcision mod ukrudt

03-10-2017Ny dansk produceret ukrudtssprøjte skyder kun på grønt og giver store besparelser på kontoen for ukrudtsbekæmpelse

Ingen tilfældige risikerer at blive ramt, selv om der skydes heftigt med skarpt, når anlægsgartnerfirmaet OKNygaards nye énmandshær rykker i felten. Fjenden er grøn, og den har ikke skyggen af chance for at undgå en træffer.

Våbnet er danskbygget og hedder Weed-IT. En avanceret maskine monteret i front af en ny John Deere 1550 redskabsbærer. En vaskeægte skarpskytte, som kun sigter mod og rammer ukrudt med præcise og korrekte mængder herbicid.

OKNygaard har anskaffet ukrudtsbekæmperen hovedsagelig til at få ram på ukrudt for Vejen Kommune. Her ser formanden for kommunens tekniske udvalg, Jørgen Bruun, gode perspektiver i Weed-IT, som bygges og forhandles af Brøns Maskinforretning i det vestlige Sønderjylland.

”Der er god økonomi og ikke mindst masser af miljøbevidsthed i at skyde ukrudtet med så stor præcision, som Weed-IT kan gøre det. Vi har droppet ukrudtsbekæmpelse med gasbrænding, og nu satser vi i stedet på at lade OKNygaard klare det med maskinen”, siger Jørgen Bruun.

 

Hensyn til miljøet

”Vi ønsker at tage så store hensyn til miljøet som overhovedet muligt. I forhold til bredsprøjtning anvender den nye sprøjte kun fem procent ukrudtsmiddel, som tilmed er i den milde ende. Weed-IT med sensorer og avanceret computerstyring sender herbicid ud på hver enkelt ukrudtsplante. Og kun på ukrudtsplanten ”, forklarer direktør Peter Porup hos OKNygaard.

Han og udvalgsformanden i Vejen er enige om, at præcisionsskydning er langt at foretrække frem for gasbrænding, som Vejen Kommune hidtil har brugt.

 ”Det er en misforstået opfattelse, at gasafbrænding er miljøvenlig. Det belaster miljøet. Det gør kemisk bekæmpelse naturligvis også, og så er det en afvejning, hvad der er mest skånsomt for miljøet. Weed-IT er en skarpskytte, som med et optisk øje registrerer, hvor der er noget at sprøjte efter. Det gør den så, og kun i præcis den mængde, der er nødvendig”, siger Jørgen Bruun.

 

Økonomisk besparelse

”Vi regner med, at vi nogle steder kan nøjes med at ukrudtsbekæmpe tre gange i løbet af sæsonen. Når vi har ukrudtsbekæmpet med gasbrændere, har vi været over arealerne otte til ni gange. Nu er vi spændte på at se effekten af den præcise sprøjtning. Vore beregninger viser, at vi kan opnå en økonomisk besparelse på mellem 65 og 75 procent, og jeg er overbevist om, at den målrettede sprøjtning samtidig er til klar fordel for miljøet”, forklarer udvalgsformanden.

Også OKNygaards driftsleder Theis Algren Dahm er overbevist om, at det er rigtigt at skyde i stedet for at brænde.

”Weed-IT er en genial opfindelse. Maskinens sensorer sikrer, at den rammer alt ukrudt med herbicid. Og vel at mærke kun ukrudt. Der er ikke tale om bredsprøjtning, hvor store dele af bekæmpelsesmidlerne rammer, hvor de ikke gør gavn. Foruden den økonomiske og miljømæssige besparelse på gas, opnår vi også langt mindre transport. Og det er fortsat én mand med én maskine, men lagt færre timer”, siger Theis Algren Dahm.

 

Fra Holland til Danmark

Selv om produktionen af Weed-IT anlægget i dag foregår hos Brøns Maskinforretning, er det ikke her, det snedige maskineri er født. Oprindelig var det den hollandske producent Rometron, der hittede på og udviklede Weed-IT. Brøns Maskinforretning fik den danske forhandling af sprøjterne, og for et par år siden enedes firmaet med hollænderne om, at produktionen skulle foregå i Brøns.

”Rometron bygger ikke længere selv, men leverer sensorerne og computersystemet til os. Vi har udviklet og optimeret konstruktionen og også lavet en ny CE-godkendelse. Så i dag er det os, der både er producent og forhandler af Weed-IT”, fortæller sælger Henrik Svennild hos Brøns Maskinforretning.

Selmer Agro har leveret den nye John Deere 1550, som OKNygaard har kombineret Weed-IT-anlægget. Som oftest anvendes maskinen som frontmonteret græsklipper. Men i realiteten er den en redskabsbærer, som kan påtage sig en række forskellige opgaver.

Når OKNygaards sprøjtefører ruller rundt og skyder ukrudt, har han også mulighed for at bruge en håndsprøjte, som hører til Weed-IT-anlægget. Dermed har han mulighed for at sprøjte manuelt ved skilte, bænke og på andre vanskeligt tilgængelige steder.


Billedtekster:

1.

OKNygaard-direktør Peter Porup har indtaget førersædet på den nye John Deere 1550, som Semler Agros salgschef Ole Mathiesen har leveret. Forrest på maskinen sidder skarpskytten i skikkelse af Weed-IT.

2.

Weed-IT sender herbicid ud i de præcise og nøjagtige doser. Kun det, der er nødvendigt – og ikke mere.

3.

Det nye makkerpar er ideelt, når der skal ukrudtsbekæmpes ved større virksomheder.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk