Artikel fra februar 2023
Læs hele avisen

Det lakker mod enden med giftig ukrudtsbekæmpelse

14-02-2023


Have & Landskab 2023 markerer et snarligt farvel til pesticider og herbicider med store demoarealer uden gift

Ukrudtsbekæmpelse ved hjælp af giftige stoffer vil snart være slut på landets golfbaner. Og fodboldbaner, parker og andre grønne områder følger efter. Brugen af pesticider og herbicider er allerede begrænset voldsomt, og ingen længe vil der være fuldstændig slut med at bruge giftige stoffer i den daglige driftg.

Det mener Danish Greenkeepers Association - DGA, som sammen med Have & Landskab har søsat et ambitiøst forsøgsprojekt i forbindelse med sommerens udstilling på ZBC Jernbjerggaard i Slagelse den 30. og 31. august samt 1. september.

”Kort sagt går det ud på, at vi vil vise de muligheder, som landets grønne fagfolk har for at sikre et ordentligt græstæppe uden brug af sprøjtemidler”, forklarer bestyrelsesmedlem i DGA og chefgreenkeeper i Roskilde Golfklub, Nick Bosholdt.

”Have & Landskab er et oplagt sted, hvor vi kan hjælpe 11.000 fagfolk med at få opfrisket deres hukommelse, for der er visse plejemetoder, der er gået lidt i glemmebogen i nogle dele af faget. Samtidig går verden mere og mere i en retning af, at vi ikke skal gøde så meget, men må over i alternative metoder. Så vi inviterer simpelthen greenkeepere og andre fagfolk til at komme og se resultatet af vores undersøgelser af forskellige metoder til ukrudtsbekæmpelse”, siger Nick Bosholdt.

 

Sundt og tæt græstæppe

På cirka 4500 kvadratmeter store forsøgsarealer vil gæsterne på HL23 kunne se resultatet af forskellige driftsmetoder, såsom vertikalskæring, dybdeluftning og overfladeluftning og sammenholde de forskellige udtryk med et uplejet græsareal.

Jesper Kristensen er faglærer på gartnerskolen ZBC og tillige tidligere formand for greenkeeperne. Han har ansvaret for at sammensætte plejeplanen og skal i øvrigt være tovholder på forsøget. Jesper Kristensen er overbevist om, at der bliver masser at se på for landets grønne driftsfolk.

”Vi forsøger jo at besvare spørgsmålet ”Hvad kan lade sig gøre uden brug af pesticider og kunstgødning?” I min optik er det spørgsmål interessant for nærmest alle, der besøger Have & Landskab, for det er jo ikke en green vi skaber, men et græsareal klippet i fairway-højde. Dermed er det også relevant for folk, der drifter fodboldbaner, parker og lignende. Målet er et sundt og tæt græstæppe klippet i 15-16 mm, der gerne skulle stå helt ukrudtsfri uden brug af pesticider og kunstgødning,” siger Jesper Kristensen.

Han understreger, at der i dagens Danmark ikke er et stort forbrug af pesticider på golfbanerne, men at der stadig bliver brugt store mængder kunstgødning.

 

Dybdeluftning

Lasse Lindholm fra Lindholm Maskiner A/S er blandt de maskinleverandører, der stiller maskiner til rådighed for det nye forsøg på HL23, og han mener, at forsøget vil være en øjenåbner for mange fagfolk.

”Mange er i tvivl om, hvordan man skal håndtere et eventuelt totalforbud mod pesticider og herbicider, og hvilke plejetiltag der muligvis kan bruges. Her overser en del blandt andet dybdeluftning, fordi det er en forholdsvis dyr behandling. Men i takt med at sprøjtemidlerne bliver udfaset mener jeg, at der er virkelig god ræson i metoden”, siger Lasse Lindholm, der desuden er formand for Maskinleverandørernes sektion for Park, Vej & Anlæg, der er en af de fire parter bag Have & Landskab.

Han forklarer, at verti-drain er den mest effektive luftning man kan få, og det gør græsset voldsomt meget mere konkurrencedygtigt og giver et mere tæt græstæppe. Metoden er allerede udbredt på golfområdet, men i mindre grad ude på fodboldbaner og navnlig breddebanerne.

”Det er et overset, men effektivt plejetiltag, som bliver mere og mere relevant i takt med at kravene om fuldstændig giftfri drift breder sig,” understreger Lasse Lindholm.

 

Billedtekster:

1.

Der er god ræson i at dybdelufte med verti-drain, selv om det er en dyr metode. 

2.

Golfbanerne har allerede taget dybdeluftning til sig i stort omfang.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk