Artikel fra oktober 2016
Læs hele avisen

Entreprenørfirma indretter miljøbiler

25-11-2016Indretter tre kassebiler med håndvask og omklædning

Ved indgangen til den beskidte afdeling bag i den store kassevogn er der håndvask med varmt og koldt vand, der er håndsprit og god plads til det grej, der anvendes til kloakopgaverne, og plads til at tage det beskidte tøj af. Derefter åbnes en skydedør 2/3 henne i bilen til den rene afdeling, hvor der ud over skiftetøj er et lille kontor med plads til at ordne dokumentationsarbejdet, før medarbejderen stiger ud af sidedøren og sætter sig ind i kabinen for at køre hjem.

Indretningen indebærer, at der er indbygget oliefyr i bilen, og den er også udstyret med støvsuger, så den løbende kan holdes ren.

Det er den grundlæggende opbygning af de tre Opel Movano L41B hos entreprenørfirmaet VAM A/S. Firmaet har vaskemaskiner og tørretumblere på flere af deres pladser, og der er gang i indretning af nye skurvogne, hvor der også bliver vaskefaciliteter, så det beskidte tøj ikke kommer med hjem til medarbejderne.

Materielchef Tonny Rehmeier oplever det nye udstyr som et stort løft.

- Der gøres generelt meget for arbejdsmiljøet her i firmaet. Vi har hentet en del af inspirationen til bilerne hos spildevandsforsyninger, hvor vi har været på besøg. En af vores medarbejdere, Kim Nielsen, som arbejder med pibebursting har været med til at udvikle bilerne, og de er opbygget hos Rehabiler, der arbejder med specialindretning, fortæller Tonny Rehmeier.

- Det giver en stolthed at være i et firma, som hele tiden er opmærksom på hygiejneforholdene, og det synes jeg er rart. , siger Tonni Rehmeier.

Kim Nielsen er glad for sin nyindrettede bil.

- Jeg synes, det er dejligt, at der er blevet gjort noget ved det. Nu slæber vi ikke spildevandet med hjem, og mit bryggers er blevet noget renere, siger han.

 

Rullende velfærd

Administrerende direktør Benny Kristensen lægger ikke skjul på, at der ligger en betydelig investering bag indretningen af de tre biler plus yderligere tre biler, som får en anden specialindretning.

- Det skal ses i et større perspektiv. Vi vil gerne være en attraktiv arbejdsplads, og vi har rigtig meget fokus på arbejdsglæde og et sundt og sikkert arbejdsmiljø, siger Benny Kristensen.

- Vi har tre mål – nemlig høj arbejdsglæde, kundetilfredshed, samt økonomiske mål. Hvis vi lykkes med høj arbejdsglæde, så er det meget lettere at lykkes med de to andre mål. Derfor arbejder vi en del med sundhed og hygiejne. Vi har mange kloakopgaver, og det er jo beskidt arbejde. Lige nu har vi tre biler til henholdsvis vores pibeburster, en håndværkertaksator og én der løser mindre kloakopgaver - som arbejder, uden at der er etableret velfærdsfaciliteter. De skal naturligvis ikke spise frokost med beskidte hænder eller sætte sig ind i bilen i det beskidte tøj og køre hjem til familien.

- Vi laver disse investeringer, for at sikre en god sundhed og hygiejne til vores medarbejdere, og det vil naturligvis påvirke den samlede arbejdsglæde og dermed de andre mål om kundetilfredshed og økonomi. Vi gør det også, fordi dygtige medarbejdere er en knap ressource, og hvis vi skal have de dygtigste medarbejdere, så skal vi også have gode og ordentlige forhold, siger Benny Kristensen.

 

VAM’s første CSR-rapport

VAM gør i forvejen meget ud af de personalemæssige forhold. I 2014 blev virksomheden kåret som årets arbejdsplads i Danmark af 3F. Ud over en række forhold på arbejdspladsen var det også med i begrundelsen, at VAM har overskudsdeling.

I 2016 har udarbejdet en 20 sider CSR rapport, som dækker året2015. CSR eller virksomhedens sociale ansvar var i 2015 et forholdsvist nyt arbejdsområde for VAM, men et vigtigt skridt at tage i forhold til at arbejde struktureret med bæredygtighed i virksomheden, som Benny Kristensen skriver i indledningen. Ud over at gøre status for indsatser inden for klimaløsninger, energiforbrug, menneskerettigheder, arbejdsforhold og god selskabsledelse er der også opstillet en række konkrete målsætninger for det efterfølgende års indsats.

Konkret for medarbejdere, der kommer i berøring med spildevand er der udarbejdet en pjece. Pjecen er en guide til risikovurdering, hvor der er udarbejdet en hygiejnetrappe, hvor medarbejderne kan se, hvordan de skal agere i forhold til værnemidler og forholdsregler.

 

 

Faktaboks:

Pibebursting

Pibebursting er en ny teknik i Danmark. Pipebursting er en metode til udskiftning af gamle rør. Man trækker et nyt rør igennem det gamle, som sprænges undervejs. Det er en ideel metode som betyder mindre opgravning, hvis man gerne vil bevare området over ledningerne, såsom træer, veje og belægninger ved eksempelvis kloakseparering. 

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk