Entreprenørfirma sparer tid med lille underborer

26-04-2017

TZACHO har stor succes med maskine, der oprindelige lignede noget fra Storm P’s overskudslager

Der blev trukket på mangt et smilebånd, da Hadsten-virksomheden TZACHO på Rørcenterdagene i 2011 præsenterede en finurlig ramme med et jordbor horisontalt monteret på en slæde. Ophavsmanden til apparatet, Flemming T. Zacho, kunne såmænd godt selv se det lidt komiske. ”En kontrollérbar mini-underboringsmaskine” tog han sig den frihed at betegne den Storm P.-agtige tingest, som bortset fra hydraulik til boret, udelukkende kørte på rugbrødsmotor.

Siden er grinene forstummet. Den lille underborer er blevet en stor succes for firmaet i Hadsten, hvor maskinen er nået til det, som internationalt må være Stage III Final. Hos TZACHO hedder den Underborer UB 3, og spørger man en fagmand med stor erfaring i at bruge maskinen, er det overflødigt at spekulere i en generation fire.

”Den fungerer perfekt og er hverken klodset eller uhandy at håndtere. Så jeg har svært ved at se, hvor den kan forbedres”, siger Kim Nielsen, som er formand for pibebursting-afdelingen hos entreprenørfirmaet VAM A/S i Vester Alling på Djursland.

Kim Nielsen henter store besparelser i tid, når Underborer UB 3 er sænket ned i en udgravning og typisk går i gang med at bore under fortove for at bane vej for stikledninger.

”Vi laver rigtig meget arbejde for Aarhus Kommune, og når vi har underboreren i sving, gælder det som regel stikledninger med diameter 160 eller 110 mm. Når vi graver i vejen, skal vi ofte levere en ledning i skel. Så sætter vi simpelthen maskinen ned i det store hul, hvor vi laver hovedledningen, og borer ind under kabler, vandledninger og fortove”, forklarer Kim Nielsen.

 

Én mand i et par timer

Alternativt er den gammelkendte facon: Op med fortovet og håndgravning under kabler i jorden. Med efterfølgende behov for retablering. Den metode anvender nogle af Kim Nielsens kolleger hos VAM fortsat. Det har han vanskeligt ved at forstå.

”Hvis hullet er klar, når jeg kommer med Underborer UB 3, så har jeg lavet en stikledning på et par timer. Og så er maskinen vel at mærke oppe af hullet igen og klar til at rykke videre. En mand i et par timer klarer det, som ellers tager en dags tid for to mand”, fortæller Kim Nielsen.

Han har prøvet forskellige scenarier med UB 3 rundt om i udgravninger. En af erfaringerne er, at maskinen fungerer helt optimalt ved boringer på de syv-otte meter, som hovedparten af VAMs opgaver med stikledninger fordrer. Det matcher fint erfaringerne hos TZACHO, hvor Flemming T. Zacho har konstateret 100 procent stabilitet på boret ud til ni meter.

Uden dykkende bor

”Jeg har også boret ud på 12-13 meter, og så skal jeg regne med, at retningen kan blive lidt ustabil. Men jeg har lavet udmærkede 25 promille-boringer på 10-12 meter. På de otte-ni meter kan man lave det fald, man ønsker, uden at boret dykker”, siger VAMs pipebursting-formand.

Det var været et vigtigt element i udviklingen af tredje generation af den lille underborer, at der kom styr på også de lidt længere boringer. Det har Flemming T. Zacho sikret ved at forsyne UB 3 med et stempel i bagenden af maskinen. Det giver mulighed for at justere hældningen på boringen, og tilmed på promiller. Dobbelt tandstangsfremføring er med til at sikre fuld stabilitet.

Netop at bane vej for stikledninger ved kloakrenoveringer er den primære opgave for de ganske mange maskiner, der er sendt ud fra virksomheden i Hadsten, siden lanceringen i 2011.

Projekterne er for små til, at det kan betale sig for entreprenører og kloakmestre at rykke ud med det store, tunge underboringsgrej. Men store nok til, at der er tid og penge at spare ved at bore ind under fortove, indkørsler, hække og græsplæner, i stedet for at grave op og efterfølgende skulle retablere.

Billedtekster:

1.

Gravemaskinen sænker Underborer UB 3 ned i udgravningen. En opgave, som fint kan klares af selv den mindste minigraver.

2.

Gang i boringen. Opgravning af et fortov og efterfølgende retablering er sparet.

3.

Boret forlænges efter behov. Op til en halv snes meter er hældningen 100 procent stabil og kan tilmed justeres på promiller.

4.

UB 3 er færdig, røret er skubbet på plads, og det er tid at tjekke, at hældningen er i orden. Det er den.

5.

TZACHO Underborer UB 3 tilbage på overfladen efter vel udført dåd. Maskinen er tredje generation, efter at den blev præsenteret i 2011
Læs mere på
www.tzacho.dk

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk