Artikel fra april 2024
Læs hele avisen

Fire nye ”skolevogne” til nye teleskoplæsser-førere

26-04-2024
Del artikel på
AMU-Fyn købte nye Manitou-maskiner med løftehøjder fra 5,85 til 18 meter

Der er gang i efteruddannelserne hos AMU-Fyn i Tietgenbyen i Odense. Og ikke mindst dem, der kan sikre kursisterne adgang til en fremtid i teleskoplæssere. Derfor har skolen været på indkøb efter nyt undervisnings-grej. Fire nye Manitou-makiner i forskellige størrelser, som skal være vejen til det teleskoplæsser-certifikat, der giver folk både i byggebranchen og i landbruget mulighed for at køre deres maskiner lovligt og med sikkerheden i orden.

AMU-Fyn afvikler teleskoplæsser-kurser for hold med 12 kursister, og ofte kører der to hold ad gangen. Formiddag og eftermiddag med teori og praktik. Så skifter bemandingen i maskinerne ved middagstid. I vinterperioden afløser det ene hold det næste stort set nonstop.

Det kræver materiel, og en tur rundt på lommeregneren overbeviste AMU-Fyns ledelse om, at det var bedre at eje end leje til undervisningen, som man altid havde gjort.

”I tidens løb har vi lejet teleskoplæssere af forskellige mærker, men hovedsagelig Manitou. Nogle af kursisterne har måske kørt lidt teleskoplæssere tidligere, og så har det som regel været Manitou, som er ukomplicerede at finde ud af. Derfor blev det til fire nye Manitou-læssere i forskellige størrelser, som dækker spektret fint, da vi bestilte hos Scantruck A/S”, forklarer faglærer Allan Højmark hos Transport & Lager hos AMU-Fyn.

 

360 grader rundt

”Det har vist sig noget mere fornuftigt, at vi ejer maskinerne i stedet for leje. Dels sparer vi penge, og dels er det rart at kende sine egne maskiner. Tre af de nye Manitou er meget ens. Der er kun størrelsen til forskel. Den fjerde adskiller sig ved at være en rotations-maskine, som kan rotere 360 grader. Den er fast på programmet sammen med to af de andre maskiner, når kursisterne kommer op til den afsluttende prøve”, siger Allan Højmark.

Det er et lovkrav, at maskinføreren har teleskoplæsser-certifikatet i orden, hvis de skal køre med gafler, mandskabskurv eller kran-udstyr. Derfor giver certifikatet i mange tilfælde adgang til jobs i byggebranchen eller ved landbruget.

”Et kursus tager fem dage og afsluttes med både teoretisk og praktisk prøve. Kursisterne kommer igennem alt relevant omkring teleskoplæsserne, og der er naturligvis ikke mindst fokus på sikkerheden. Vi laver forskellige øvelser med gaflerne, og kursisterne både kører med og kommer op i mandskabskurven”, fortæller faglærer Allan Højmark.

 

Et godt mix

De fire forskellige Manitou-læssere har vist sig at være et rigtig godt mix af maskiner. Med deres forskellige størrelser afspejler de fint, hvad der bruges ude i ”det virkelige liv”.

Den mindste af de nye AMU-Fyn maskiner er den kompakte Manitou MT625, som har stor manøvredygtighed med en bredde på 1,81 meter og højde på 1,92. MT1135 er en 11 meter teleskoplæsser, som kan løfte 3 tons op i fuld højde, eller 3,5 tons op til 9 meter.

AMU-Fyns indkøb hos Scantruck omfatter også den største konventionelle teleskoplæsser i programmet, MT1840 på 12 tons. Løftehøjden er 18 meter og rækkevidden godt 13 meter, og løftekapaciteten er hele 4000 kg.

Rotationsteleskoplæsseren MRT1845 giver kursisterne mulighed for et kik hele horisonten rundt. Den er fuldt rotérbar med en maksimal løftehøjde på 18 meter og en rækkevidde op til 15,2 meter. Frit valg mellem styring på to eller fire hjul, eller krabbestyring gør maskinen nem at komme rundt med også under trange arbejdsforhold.


Billedtekster:

1.

Gang i flytning af gods ved AMU-Fyn i Tietgenbyen ved Odense.

2.

Dyb koncentration i kabinen på rotations-maskinen Manitou MRT1845.

3.

Scantrucks distriktschef Otto Madsen (til højre) på besøg i Odense fik en snak om de nye maskiner med faglærer Allan Højmark.

4.

Den mindste af de fire nye teleskoplæssere, Manitou MT625, og den største i standardprogrammet, MT1840, i fuldt sving med AMU-Fyn-kursister i kabinerne.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk