Artikel fra maj 2020
Læs hele avisen

Flensborg har kik på Hamborg

26-05-2020
Virksomheden A. Flensborg i Herning har produceret eldrevne transportere længe inden det blev miljørigtigt – nu skal der flere trucks ud at køre også internationalt

Flensborg vil gerne rigtigt ned over grænsen. Ikke bare på højde med Fleggaard, men gerne godt og vel et par hundrede kilometer længere mod syd. Flensborg har kik på Hamborg. Altså den Flensborg, der ligger i Herning og har gjort det siden 1933: A. Flensborg – Herning Maskinfabrik A/S.


Herning-firmaet har mere end 50 års erfaring inden for produktion af el-trucks. Det er længere tid, end ordet ”miljøbevidst” har været en del af det danske sprog – det er først kendt fra 1972. A. Flensborg var med andre ord miljøbevidst med AF-trucks, før begrebet eksisterede.


”Det er rigtigt, at vi var langt tidligere ude end alle andre. Vi var forudseende med muligheden for at bruge batterier, og vi har været hele spektret igennem. Batteridriften har jo udviklet sig fra rørceller til gel og nu lithium. Vi har formået at dække markedet rigtig godt, og nu vil vi vækste også internationalt. Det danske marked er velforsynet med AF-trucks. Derfor kigger vi mod Nordtyskland, hvor der jo bor lige så mange i Hamborg-området som i Danmark”, fortæller administrerende direktør Bjarne Sørensen.

 

Salg og indtjening

Han tiltrådte som ny topmand hos A. Flensborg – Herning Maskinfabrik A/S i februar i fjor som led i et generationsskifte. Hans opgave og mål er klart defineret:


”Jeg skal kommercialisere virksomheden. Der skal være mere fokus på at sælge og indtjene. Firmaet startede i 1933 med import af Dan Browne-traktorer og for at servicere landbruget. I dag er vi ikke store nok til at være med på landbrugsdelen, og derfor tager vi konsekvensen og udfaser den. Vores online-del skal udvikles. Vi vil gerne have folk på besøg, men vi skal også have langt mere web”, siger Bjarne Sørensen.


Med den gradvise udfasning af landbrugsdelen, kommer fokus hos A. Flensborg til at ligge på have/park-sektoren og de elektriske AF-trucks. Både i den store butik på Mørupvej i Herning, hos sælgerne i marken og på fabrikken.


”De elektriske trucks sælger vi direkte til slutbrugerne i Danmark, mens det i udlandet foregår via forhandlere. Netop i øjeblikket er vi i gang med at finde nye forhandlere i Nordtyskland. AF-trucks er faktisk store på både hospitaler, i lufthavne, i dyreparker, på genbrugspladser og på kirkegårde. Trenden er jo med os. Verden bliver mere og mere miljøbevidst. Vi har været det i mange år”, fastslår Bjarne Sørensen.

 

Elektrisk italiener

A. Flensborg har omkring 30 medarbejdere, og en halv snes af dem er med i produktionen af el-trucks. Men der er også andre elektriske transportkøretøjer i firmaet end de egenproducerede trucks. Herning-firmaet har netop fået eneforhandling i Danmark af el-arbejdsbiler fra den italienske producent Alkè.


”Alkè er et europæisk topmærke inden for grønne, eldrevne køretøjer til opgaver inden for vej og park, til rekreative områder, miljø, lufthavne og logistik. I alle modellerne genbruges bremseenergien til at øge effektiviteten yderligere, og de kan udstyres med lad i forskellige størrelser, med lukket kasse og med mandskabsfaciliteter og andet efter behov”, forklarer Bjarne Sørensen.


”Alkè har sikret os et langt bredere sortiment, som nu strækker sig lige fra vores egne små el-trucks og op til større el-biler”, siger den administrerende direktør.

 

Udlejning til de grønne

Importen af de elektriske italienere er blot et af en række nye tiltag i Herning-firmaet. Kort før påske tog A. Flensborg hul på et nyt koncept med udlejning af maskiner til den grønne sektor. Det nye forretningsområde er døbt AF Udlejning og målrettes i første omgang mod erhvervskunder inden for den grønne sektor.


”AF Udlejning fokuserer på udlejning af maskiner og udstyr. Som eksempelvis materiel til græssåning inklusive en Ferrari-traktor, stennedlægningsfræser, såmaskine og stenrive. Når man lejer, kan man jo få de rette maskiner til opgaven, og lejeperioden er fleksibel. Vi ønsker at give virksomhederne i den grønne sektor større fleksibilitet og mindre kapitalbinding i maskiner, når de skal konkurrere om opgaverne”, siger Bjarne Sørensen.


”Ideen til AF Udlejning kommer lidt fra vores automower-del, hvor vi har leveret robotklippere til mange virksomheder. Vi sørger for, at maskinerne bare kører, så kunderne ikke skal spekulere over det med græsklipning”, siger Flensborg-chefen.

 

Service for 5000 AF-trucks

Selv om A. Flensborg – Herning Maskinfabrik A/S har produceret AF-trucks i mange år, er der også muligheder for fornyelse. Virksomheden har således lanceret et servicekoncept for de mange el-trucks hos boligforeninger, på kirkegårde, inden for industrien og på hospitaler.


”Der er flere end 5000 el-trucks fra AF Truck i drift på markedet i dag. Det er naturligvis vigtigt for os, at de fungerer problemfrit og gør nytte året rundt. Vi har den nødvendige knowhow og erfaring i at yde den optimale service, og det har vi så omsat i et egentligt servicekoncept”, siger Bjarne Sørensen.


Det nye tiltag omfatter både det årlige, lovpligtige hovedeftersyn og også et forebyggende eftersyn af alle el-truckens vitale funktioner for slitage, eventuel udskiftning af sliddele samt batteri- og motortest. Med i serviceaftalerne er, at fabrikken tilbyder fjernsupport via internettet, hvor køretøjernes software opdateres, og eventuelle problemer med motor eller batteri kan diagnosticeres og ofte fejlrettes.

    

 

Billedtekster:

 

1.

Bjarne Sørensen på en Yanmar-kompakttraktor ved virksomheden på Mørupvej i Herning.

 

2.

En ny AF-truck er ved at tage form på fabrikken i Herning. René Lund sørger for at få alt spændt efter.

 

3.

Bjarne Sørensen ved en el-truck, som er tilbage på fabrikken i Herning for service og opdatering. I det daglige bruges den til transport på Skejby Sygehus. Totalt kører der omkring 200 AF-trucks på det store hospital i Skejby.

 

4.

Smed Nico Bøgvald tjekker chassiset til en ny el-truck fra Herning.

 

5.

Det går godt hos A. Flensborg. Det er nu ikke derfor, administrerende direktør Bjarne Sørensen gnider sig i hænderne. Firmaet sørger naturligvis for håndsprit i den store butik til både kunder, medarbejdere og chefen.

 

6.

Den moderne udgave af en gammel virksomhed. Oprindelig havde A. Flensborg adresse inde Herning midtby. Nu på Mørupvej i den vestlige del af byen.

 

7.

A. Flensborg har netop fået eneforhandlng af italienske Alkè el-biler, som fås i mange forskellige modeller. Også terrængående.

 

8.

De små el-biler fra Alkè fås med nyttelast fra 600 til 1620 kg og en rækkevidde på op til 150 km på en opladning. Køretøjerne kan leveres i over 100 forskellige konfigurationer, og ATX-serien kan indregistreres til kørsel på offentlig vej.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk