Først til at kigge i München – først til ny Komatsu i Danmark

07-10-2020
26 tons gummihjulslæsser med nyt hydrauliksystem og ny gearkasse passer perfekt i konceptet hos miljøvirksomheden Jordrens Syd

Entreprenørmaskiner og medarbejdere har noget meget væsentligt tilfælles: Jo bedre, man passer på dem, jo bedre fungerer de.

Det mener direktør Jesper Boisen hos miljøvirksomheden Jordrens Syd i Aabenraa, hvor specialet – som navnet mere end antyder – er jordbehandling. Jord renses for kemiske forureninger, andet for bygningsaffald, beton og asfalt, der sorteres fra. Målet er slutteligt at kunne køre de store mængder jord tilbage til genbrug i renset tilstand. Så hensynsfuldt over for miljøet som overhovedet muligt.

Også arbejdsmiljøet. Derfor har Jesper Boisen det fint med meldingen fra maskinfører Svend Johannsen, som er den medarbejder, der tilbringer mest tid i den nye Komatsu WA475-10 gummihjulslæsser. En maskine, som Jesper Boisen var blandt de allerførste danskere til at se, da den blev præsenteret på maskinudstillingen Bauma i München. Nu er han blandt de allerførste til at få et eksemplar af maskinen leveret i Danmark.

 

God for maskinføreren

”Det er faktisk vores første Komatsu, men vi er ganske begejstrede. Maskinen er hurtig i hydraulikken, og så har den en række rigtig gode features i komfort til glæde for maskinføreren. Den variable power-kontrol, som adskiller fremdrift og bombevægelser fra hinanden, gør at føreren ikke selv behøver give gas for at sikre fuld kraft på hydraulikken. Det sikrer en bedre ergonomi, fordi han ikke skal sidde og trampe på en pedal hele tiden. Når man sidder i en maskine en hel arbejdsdag, betyder det faktisk meget”, siger Jesper Boisen.

Komatsu benyttede lejligheden til også at forny transmissionen på gummihjulslæsseren, hvor den nu er hydraulisk og mekanisk. Komatsu-teknikerne hentede princippet til det nye transmissionssystem hos fabrikkens dozere, hvor det således var godt gennemtestet.

Den nye 26 tonser får lov til at arbejde for føden hos Jordrens Syd. På dage, hvor den hovedsagelig kører jord ud, læsser den i omegnen af 3000 tons. På andre dage tager den tjansen som fodermester for sortereanlæggene.

 

Sparer 20-25 procent

Jesper Boisen har i øvrigt bemærket, at den nye i maskinflåden er mere nøjsom end virksomhedens anden læssemaskine af samme størrelse. Komatsu WA475-10 bruger omkring fem liter diesel mindre i timen, og det er ensbetydende med en besparelse på 20-25 procent i forhold til gummihjulslæsseren af andet mærke, når det gælder de mange korte opgaver med forsyninger til sortererne.

”Komatsuen er en udvidelse af maskinparken. Den udgør et sæt med en ny sorterer, som i øvrigt kører på el fra solceller. El-drift, hvor det er muligt, og så lavt dieselforbrug som muligt matcher vores filosofi om en grøn og miljørigtig virksomhed”, fastslår Jesper Boisen.

Jordrens Syd har fået den nye Komatsu leveret med såvel vejesystem som oliefyr, centralsmøring og overtryks-kulfilter til kabinen. Da den kører rundt i et ganske barsk miljø, er maskinen tillige udstyret med ekstra kraftige dæk.

”Vi har også tegnet en fuld serviceaftale på maskinen hos Scantruck. Det gør vi nu generelt på alle nye maskiner. Vi er bedre til at håndtere jord, end vi er til at lege mekanikere. Man skal gøre det, man er god til og lade andre om det, de har ekspertisen i”, siger Jesper Boisen.

Da Komatsu lancerede det første eksemplar af WA475-10 på Bauma i München, var det en begivenhed, der virkelig blev bemærket af maskinfolket. Dels kom maskinen altså med den revolutionerende variable power-kontrol og nyudviklet transmission. Dels er den helt nye kabine vokset betragteligt i størrelsen.

 

 

Billedtekster:

 

1.

Den nye Komatsu-læssemaskine flytter rigtig meget jord hos Jordrens Syd i Aabenraa. Store mængder læsses i sortererne på den mere end 65.000 kvadratmeter store miljøplads.

 

2.

Jordrens Syd modtager jord, der enten er kemisk forurenet, eller rummer bygningsaffald, asfalt og beton. Materialerne flyttes rundt på pladsen, enten i jordhotel eller til sortering.

 

3.

En ny medarbejder tager fat. Komatsu WA475-10 fylder skovlen hos miljøvirksomheden i Aabenraa.

 

4.

Tre centrale personer omkring en ny maskine. Fra venstre Svend Johannsen, som kører den nye Komatsu i det daglige, Key Account Manager Poul Erik Nielsen fra Scantruck, som har leveret den nye maskine, og direktør Jesper Boisen, Jordrens Syd.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk