Artikel fra januar 2023
Læs hele avisen

Forrygende år for nyt par på udlejningsscenen

14-01-2023
Del artikel påLohke blev til Renta – Jelle-Bo melder om bedste år nogensinde – HJ Udlejning øgede med to af de største Hydrema-dumpere

Der er ingen bekymrede miner hos hverken Lars Raagaard, Hans Ove Jelle eller John Ulsted. Hver især manden ved roret i en af landets udlejningsvirksomheder. Og hver især med en optimistisk entré til 2023.

”2022 blev et fantastisk år”, lyder det fra Lars Raagaard, direktør for Renta.

”2021 og -22 har været de bedste år, vi har haft nogensinde”, melder Hans Ove Jelle hos Jelle-Bo Udlejning.

”Det har været sådan et middel-år” siger John Ulsted, indehaver af HJ Udlejning. Men han er midtjyde, og på de kanter er ”godt nok” det samme som ”fantastisk” længere østpå.

Mest travlhed var der hos Renta, som indtil 1. januar også var Lohke. Den 1. oktober 2022 var alt papirarbejdet på plads til at gøre sammenlægningen af Lohke og Renta til en kendsgerning. Tre måneder senere var det så tid til at skifte til fælles branding, så Renta Materieludlejning nu er  tilstede både i Glostrup, Hvidovre, Hillerød, Hedehusene, Esbjerg og Brabrand ved Aarhus.

 

Tid til videreudvikling

”Mens Renta er en relativ ny udlejningsvirksomhed i Norden, etableret i 2015, har Lohke Materieludlejning en stærk historik tilbage til etableringen i 2006. De tre grundlæggere af Lohke, Carsten Lohmann, Lars Lohmann og Peter Kew, fandt at tiden var til at videreudvikle deres virksomhed med adgang til flere kompetencer, mere kapital og hjælp til digitalisering, som branchen efterspørger. Netop det kan Renta hjælpe med”, forklarer Renta-direktør Lars Raagaard.

Renta var som ny i Danmark på udkig efter et firma med en solid økonomi, et godt markedskendskab og et godt omdømme, som man kunne bygge et stærkt fundament på i det danske udlejningsmarked. I efteråret sagde de to så ”ja” til hinanden, og fra nytår har de også heddet det samme – Renta A/S.

De tre Lohke-grundlæggere og -ejere, Carsten Lohmann, Lars Lohmann og Peter Kew, er fulgt med over i det nye selskab, hvor de får stor indflydelse på den fremtidige udvikling sammen med Rentas nye administrerende direktør, Lars Raagaard.  

 

Svært at være pessimist

Nu tager den nye konstellation så hul på fremtiden efter et 2022, som Lars Raagaard ikke tøver med at kalde fantastisk for Renta/Lohke.  

 

”Ikke alene fusionen mellem de to firmaer og den udvikling, vi står foran, men også vores samlede resultat er over forventning. Vores syn på 2023 kan godt formørkes af krig i Ukraine, høj inflation, stigende renter og problemer med at få leveret materiel og skaffe arbejdskraft. Men det er svært at være pessimist, når prognoser siger, at byggeaktiviteten i Danmark i 2023 bliver på samme niveau som i 2022”, siger Renta-chefen.

”Samtidig forudsiges udlejningsmarkedet at stige med fire procent. Så vi er fulde af tro på markedet i 2023, men samtidig er vi opmærksomme på, at det er og bliver svært for nogle dele af branchen”, siger Renta-direktør Lars Raagaard.

 

Bedste år i Svendborg

I Svendborg på det smukke Sydfyn tror Hans Ove Jelle, indehaver af Jelle-Bo Udlejning, ikke på, at træerne kan vokse videre ind i himlen. Det vil simpelthen være for godt, hvis 2023 lander på niveau med 2021 og -22.

”De var de bedste år, vi har haft nogensinde. Jo, tak. Det er gået rigtig godt for Jelle-Bo”, siger han.

”Så lige i øjeblikket er der ikke rigtig noget at klage over. Men jeg frygter, at det kommer til at gå, som det gjorde i oktober 2008. Forhåbentlig tager jeg fejl. I hvert fald satser og tror jeg på, at vi holder budgetterne, og jeg er tilfreds, hvis jeg holder omsætningen, som jeg har budgetteret”, siger Hans Ove Jelle.

Jelle-Bo har afholdt sig fra større indkøb af maskiner og materiel på det seneste. Så udvalget på Rytterhaven 24 i det vestlige Svendborg er stort set status quo.

Det er snart 24 år siden, Hans Ove Jelle startede sin egen udlejningsvirksomhed. Han havde en tømrerforretning og skulle bruge en saxlift til et projekt. Den måtte han til Odense for leje, fordi der ikke var udlejere i Svendborg. Så startede han sin egen udlejningsforretning.

”Så var jeg fri for at leje hos andre, og kunne selv leje ud”, forklarer Hans Ove Jelle.

Fire år efter var der masser af gang i maskinudlejningen, og Hans Ove Jelle solgte tømrerfirmaet. Med tiden er Jelle-Bo vokset til tre matrikler på Rytterhaven med 20.000 kvadratmeter grunde og 2200 kvadratmeter under tag.

 

Nye store dumpere

I det midtjyske glæder indehaveren af HJ Udlejning, John Ulsted, siger over især et af sine indkøb i 2022. Hydrema satte to styk af fabrikkens største dumpere af på Hagelskærvej i udkanten af Ikast.

De to 922G-dumpere var en forøgelse af udlejningsflåden. Et år tidligere fik vi leveret tre nye Hydrema 912-dumpere, som afløste tre ældre. Men denne gang sendte vi altså ingen brugte retur. Og heldigvis har der da været god gang i udlejningen af alle maskinerne. De nye 922’ere har kapacitet til 20 tons i ladet, og der er ikke andre udlejere har omkring, der har så store Hydrema-dumpere”, siger John Ulsted.

Han har en filosofi om, at maskinerne ikke skal have alt for mange timer på tælleren, inden nye får lov til at tage over.

”Tidligere skiftede jeg typisk maskinerne ud efter seks-syv år. Nu gør jeg det efter tre til fire år. Det holder udgifterne til vedligeholdelse nede, og kunderne kan naturligvis godt lide at køre i nye maskiner”, siger han.

2022 blev året, hvor John Ulsted kunne fejre sine første 20 år som maskinudlejer. Han startede HJ Udlejning i 2002 sammen med sin bror, Henrik. Brødrene leverede begge et forbogstav til firmanavnet, som altså blev HJ Udlejning. Siden trak Henrik Ulsted sig ud af firmaet, men John Ulsted valgte at bevare firmanavnet HJ Udlejning.


Billedtekster:

1.

Lars Raagaard – administrerende direktør for den nye konstellation af Lohke og Renta, som siden nytår slet og ret har heddet Renta A/S.


2.

Hans Ove Jelle – tror på at Jelle-Bo’s budgetter holder.


3.

John Ulsted – 20 år som maskinudlejer med HJ Udlejning.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk