Fra en grå Ferguson til udlejning og rulleskøjter

05-02-2020
Del artikel på






80-årige Gustav H. Christensen kører ufortrødent videre – både med maskinudlejning og inliners

Han møder trofast hver morgen klokken 6. Ikke på jobbet, men i motionscentret. Hans kone gennem de seneste snart 57 år, Krista, tager med, men deres veje skilles, når han går ind for at motionere. Fruen går i svømmehallen. Når de er færdige med morgenens fitness og svømning, kører de hjem, og han tager fat på dagens dont: Maskinudlejning.

Til maj fylder Gustav H. Christensen 81 år.

Han har stadig gang i udlejningen af entreprenørmaskiner med sit firma Gustav H. C. Udlejning A/S i Herning. Maskinparken på godt og vel en snes maskiner skal passes og plejes, og der skal holdes styr på udlejningen. Hvis det ind imellem bliver lidt for stillesiddende ved skrivebordet og computeren, tager Gustav H. Christensen en tur på sine inliner-rulleskøjter.

”Jeg har ikke planer om at stoppe. Hvorfor skulle jeg det? Helbredet bestemmer fremtiden. Jeg regner da med at skulle en tur omkring entreprenørudstillingen E&H næste år og måske købe lidt ind. Da der senest var E&H i 2018, købte jeg vist tre maskiner”, fortæller den 80-årige udlejer.

 

Den grå Ferguson

Det er godt og vel en pensionsalder siden, Gustav H. Christensen første gang kørte ud fra forældrenes statshusmandssted ved Fjelstervang sydvest for Herning for at pløje møg ned for nabogårdene. Det var med en grå Ferguson-traktor, som hans far havde købt.

”Jeg er den yngste af seks brødre, og jeg var den eneste, der ikke kom ud at tjene efter konfirmationen. Jeg skulle hjælpe til hjemme, og der var altså noget at gøre med den grå Ferguson”, siger Gustav H. Christensen.

Siden fik han et dozerkursus ved militæret, og efter tre år og fem måneder i majestætens klæder, fik han arbejde som dozerfører ved entreprenørfirmaet Hoffmann & Sønner.

”Jeg kom til at køre maskiner også for andre entreprenører, både dozere, gummigeder og rendegravere. Derfor var det først, da jeg var 34 år, jeg etablerede mig som selvstændig entreprenør. Jeg tog kloakmestereksamen, og det var et godt afsæt til at blive selvstændig”.

 

Mange markante fingeraftryk

Det gjorde han til gengæld så grundigt, at han drev Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen A/S indtil for 12 år siden. I løbet af de mange år kom han og firmaet til at sætte solide fingeraftryk på rigtig mange projekter, ikke mindst i det midt- og vestjyske.

I 1975 lavede Entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen Vestre Ringvej i Ringkøbing. I 1977 gik virksomheden i gang med arbejder i Tjørring lige nord for Herning, og i 1978 og 1979 lavede firmaet den firesporede vej fra Tjørring og ind mod Herning. Da Gustav H. Christensen havde sendt fakturaerne ud for dét projekt, og der var afregnet, var firmaet selvfinansierende.

Op igennem 1990’erne var der travlhed for såvel mandskab som maskiner for Herning-entreprenøren. Gustav H. Christensen havde adskillige store projekter, blandt andet også i Silkeborg.

 

Generationsskifte

2007 afsluttede Gustav H. Christensen et syv år langt glidende generationsskifte med Lars Kristensen, som var projektleder i firmaet, men som nu helt og fuldt tog tøjlerne. Dermed kunne dengang 67-årige Gustav H. Christensen så trække sig tilbage til pensionisttilværelsen. Men næh…

I salgsaftalen var en klausul om, at jeg skulle holde fingrene fra entreprenørarbejde i to år. Men der stod ikke noget om, at jeg ikke måtte leje maskiner ud. Så det gik jeg i gang med. En af mine døtre og en tidligere medarbejder i firmaet havde sammen købt Sunds Entreprenørforretning, og de skulle jo bruge nogle maskiner. Dem havde de ikke lige penge til at købe, og så var det oplagt for mig at købe nogle maskiner og leje dem ud. Sunds Entreprenørforretning lejede nogle, og andre entreprenører lejede også”, forklarer senior-udlejeren.

”Jeg har det godt med stadig at færdes i entreprenørkredsene og ind imellem købe nogle maskiner. Jeg har mest gravemaskiner og læssere, mens også komprimeringsgrej fra små vibratorer og op til 600 kg. Graverne spænder fra minigravere til 25 tons maskiner, mens læssemaskinerne ligger i intervallet fra 3,5 tons og op til cirka 15 tons. Jeg skifter typisk et par stykker eller tre ud om året”, fortæller Gustav H. Christensen.

 

 

Når vejen ikke er til rulleskøjter

Når Gustav H. Christensen ikke opholder sig i firmaet ved hjemmet i den nordlige ende af Herning, nyder han og fru Krista gerne naturen ved Sunds Sø få kilometer ude af vejen mod Viborg. Her har de sommerhus, og parret glæder sig til sol og sommer.

”Selv om jeg ikke kun løber på inliners, men også på skøjter på isen, så er jeg lidt af en frossenpind. Det skal helst være lidt lunt. Så nyder vi livet i sommerhuset. Grusvejene ved Sunds Sø er ganske vist ikke velegnede til, at jeg kan færdes på mine rulleskøjter. Men så tager jeg i stedet en tur på vandski”, siger den 80-årige maskinudlejer.

 

Billedtekster:

1.

Det er godt at have et plant halgulv, når inlinerne skal luftes, og det er køligt udendørs.

2.

Gustav H. Christensen snører inliner-rulleskøjterne og gør klar til at rulle en tur.

3.

Der er ikke mange maskiner hjemme i firmaet på Neksøvej i Herning. Men det er heller ikke meningen. De skal helst være lejet ud. Her Gustav H. Christensen ved en Mustang minilæsser 

4.

En Kubota-minigraver er blandt de nyeste indkøb, Gustav H. Christensen har foretaget til maskinparken.5.

Gustav H. Christensen byder også på andet og mere end gravemaskiner og læssere i udlejningssortimentet. Her en C&F T85 motorbør, som er blandt udlejningsfirmaets nyere maskiner.

6.

Alderen betyder ikke så meget, bare maskineriet holdes i gang og er velsmurt. Det gælder både for den 80-årige maskinudlejer, som begynder hver ny dag med en tur i motionscentret, og for den solide Fiat-Hitachi, som er blandt de mere bedagede på udlejningslisten.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk