Artikel fra juni 2021
Læs hele avisen

Fuld damp frem mod ukrudtet

05-07-2021FM Maskiner bruger damp i stedet for varmt vand

FM Maskiner i Gesten i Sydjylland har sat dampen op i krigen mod ukrudtet. Virksomheden har ladet den nye S3 ukrudtsdamper afløse den tidligere model med to store vandtønder foran på maskinen. Nu er vandtanken integreret i maskinen, som blancherer ukrudtet med koghed damp.

”Andre maskiner til ukrudtsbekæmpelse bruger vand omkring 98 grader og bruger typisk mellem 1000 og 1500 liter vand til endags arbejde. FM S3 ukrudtsdamper bruger kun 300 liter vand om dagen til at skabe dampen, og dieselforbruget er reduceret til 30 liter om dagen”, fortæller direktør Frede Madsen hos FM Maskiner.

”Damp til ukrudtsbekæmpelse er både effektivt og miljøvenligt, og så risikerer man ikke at sætte ild i fredede bygninger, hække, plankeværk eller andet, som det er tilfældet, hvis man bruger gasbrændere til at få kål på ukrudtet. Samtidig er det også muligt at køre i alle slags vejr”, siger Frede Madsen.

 

Også med lanse

Teknikken i at dampe ukrudtet væk er, at redskabsbæreren med dampmaskinen kører hen over arealet med en dampkasse, eller skærm om man vil, foran. Inde under kassen varmes ukrudtet op, og dampene kondenserer på ukrudtet. Der frigives energi, og ukrudtet visner som følge af væsketab.

”Det er muligt at foretage effektiv bekæmpelse med mellem 1,5 og 2,5 km/t, alt efter forholdene. Hvis der er ukrudt inde under vejskilte, tæt op ad bygninger eller på anden måde vanskeligt at komme til, tager maskinføreren bare ukrudtslansen, som har en slange på 10 til 15 meter. I øvrigt har FM-damperen ingen dyser. Sådan nogle stopper bare til. Vi bruger bare huller i et rør til at sende dampen efter ukrudtet”, siger Frede Madsen.

FM Maskiner laver ukrudtsdamperen både til montering på en redskabsbærer og til en trailer.

”Maskinen til trailermontering sættes bare på en 3500 kg trailer. Det gør vi selv til august, når vi tager netop en trailer-model med på Have & Landskab i Slagelse”, fortæller Frede Madsen.

 

Billedtekster:

1.

Dagens dont er slut. Ukrudtet har fået en dosis damp, og anlægges kan tømmes for overskydende vand.


2.

Ukrudtet varmes op under kassen, eller skærmen, forrest på maskinen.

3.

Lansen gør det muligt at dampe ukrudtet også på vanskeligt tilgængelige steder.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk