Georg Gearløs trives på materielgården

06-06-2017Mange gamle maskiner får nyt liv med nye funktioner hos Ikast-Brande Kommune

Har en aldrende Massey Ferguson-traktor en fremtid på en strømlinet kommunal materielgård anno 2017?

Kan vognen fra en gammel roeoptager bruges til ret meget andet, end en afsluttende tur til jernhandleren?

Ja og ja.

I hvert fald på Ikast-Brande Kommunes materielgård, som lidt mere korrekt hedder Entreprenørafdelingen. Her får Georg Gearløs og Ole Opfinder ofte og stikker hovederne sammen. Som det i øvrigt også er tilfældet på mange andre materielgårde. Gammelt maskineri får et drøn med hjertestarteren og vækkes op til en ny æra, ofte med helt andre opgaver end tidligere. Men vigtige opgaver, der også skal løses, og hvor makkerparret Gearløs & Opfinder skaber helt nye muligheder.

På materielgården i Ikast kan teamleder Lars Højgaard Hansen notere en væsentlig besparelse i tidsforbruget på vanding af kommunens rigtig mange træer rundt om i byen. Det er en opgave, der klares af én mand – med den gamle Massey Ferguson, en stiv slange og et forunderligt aggregat skabt med nogle stålrør, et par fjedre og lidt svejsning.

”Traktorføreren kan køre rundt med vandtank efter traktoren og vande fra førersædet. Han drejer slangen ud til træet og fylder træets vandingspose op, uden at forlade traktoren. Tidligere skulle han ud af traktoren ved hvert enkelt træ, stikke slangen ned i vandingsposen, åbne for vandet og efterfølgende hive slangen tilbage. Det ser måske ikke så fancy ud, men det sparer masser af tid”, fortæller Lars Højgaard Hansen om himstregimsen, der er monteret på traktoren.

 

Poseåbner af pvc-rør

Trævandingen har så fået yderligere et pift i Ikast. De sorte standard-vandingsposer har nemlig fået en 160 mm ring monteret med hver tre popnitter, så det er nemt for vandmanden at ramme med den store slange. Ringene er simpelthen skåret af et pvc-rør.

Totalt har små 80 medarbejdere deres daglige dont for Entreprenørafdelingen inklusive vej, park og genbrugspladser. 40 af dem koncentrerer sig om opgaver i det grønne i henholdsvis Park Nord og Park Syd. Nord står også for den gamle Ikast Kommune inden sammenlægningen med Brande Kommune. Syd omfatter Brande og Nørre Snede.

Totalt er der knapt 2,5 millioner kroner på budgettet til nyt grej, og med indkøb af to lastbiler i år er andre større ønsker parkeret indtil videre.

 

Opfinderværkstedet

”I løbet af året kommer der naturligvis altid uforudsete nedbrud. Så handler vi på situationen, når den opstår. Det skal være slemt, hvis folkene på vores eget værksted ikke kan klare det. Vi har fire faste mekanikere og en smed, og det er også dem, der enten hitter på nye ideer, eller fører andres ideer ud i livet. Så der er også tale om et opfinderværksted”, forklarer Lars Højgaard Hansen.

Det var også værkstedsfolkene, der tryllede en helt ny ekvipage frem til rabatfræsning – med behørig efterfølgende fejning og komprimering.

En gammel rabatklipper blev forsynet med et fræsehoved, en kost blev monteret inde under traktoren, og en pladevibrator blev hægtet på en arm bag monteret bag på traktoren. Sådan en tingest var ikke set, før den rullede ud fra værkstedet på materielgården i Ikast.

 

Faglig stolthed

Totalt har de grønne Ikast-Brande folk i omegnen af 250 hektar grønne områder at passe. Hertil kommer 65 boldbaner og 5500 allétræer.

”Vi kører geografisk, så hvert gartnerteam har faste områder. Det giver et tilhørsforhold for folkene og dermed også faglig stolthed over sit område”, siger Lars Højgaard Hansen.

De grønne opgaver er mangeartede. Om kort tid anlægges et helt nyt træningsanlæg med to træningsbaner og en kunststofbane til superligaspillerne i FC Midtjylland. Efterfølgende overtager Lars Højgaard Hansen og hans folk driften af anlægget. I øjeblikket træner spillerne på et udmærket anlæg i Tulstrup et par kilometer nord for Ikast. Det er naturligvis også Entreprenørafdelingens folk og maskiner, der holder grønsværen trimmet.

 

Blomster i titusindvis

Til gengæld skal der klippes lidt mindre græs i midtbyen, hvor et langt bælte af gule og røde liljer i en lang periode har pyntet op i midten af den gamle hovedlandevej mellem Silkeborg og Herning tværs gennem Ikast.

”Vi satte næsten 200.000 blomsterløg i efteråret, og dem har vi så fornøjelse af hen over foråret, typisk med to-tre blomstringer. 30.000 af dem blev håndsat i hovedgaden. Nogle af de steder, hvor vi har blomster, slipper vi så for at slå græs”, forklarer Lars Højgaard Hansen.

Han har i øvrigt selv baggrunden i orden for at være i spidsen for sit grønne team. Lars Højgaard Hansen er uddannet planteskolegartner på det, der i dag hedder Jordbrugets Uddannelsescenter Århus, men som nok er bedre kendt som Gartnerskolen i Beder. Efter at have arbejdet som anlægsgartner, uddannede han sig i 2005 til jordbrugsteknolog og rykkede direkte fra eksamensbordet til ansættelse i Ikast Kommune. Nu har Lars Højgaard Hansen netop afsluttet diplomuddannelse i kommunal parkdrift.

 

Billedtekster:

 

1.

Harald Madsen beskærer træer på en af Ikasts mange villaveje.

 

2.

Teamleder Lars Højgaard Hansen (til højre) for en snak med en af sine folk på job i Ikast by, Henrik Terkelsen.

 

3.

Folkene på værkstedet har forsynet lastbiler med transportkasser, som åbnes i siden. Lågen lægges ned og fungerer så som sliske for maskiner og materiel, som derfor ikke skal løftes. Lille idé – stor virkning.

 

4.

En imponerende, hjemmestrikket ekvipage. En gammel rabatklipper har fået monteret fræsehoved og er forvandlet til rabatfræser. En pladevibrator komprimerer efterfølgende, og naturligvis er der også en kost til af efterlade vejkanten ren.

 

5.

Hvad gør man ved en udtjent rabatklipper, når man har brug for en rabatfræser? Monterer et fræsehoved.

 

6.

Lars Højgaard Hansen ved den aldrende Massey Ferguson-traktor, som nu er blevet til tidsbesparende træ-vander.

 

7.

Finishen kunne måske være anderledes, men det virker! Håndgreb til at vippe slangen på trævanderen ud til vanding fra traktorens førersæde.

 

8.

Et lille 160 mm pvc-rør med tre popnitter – så er der masser af plads til at vande træer, uden at bruge tid på at fumle med at åbne vandingsposen.

 

9.

Inger Nyborg Øster i gang med at klippe på træningsanlægget i Tulstrup, hvor FC Midtjyllands superligaspillere træner.

 

10.

Gule og røde liljer så langt, øjet rækker. 30.000 blomsterløg i hovedgaden gennem Ikast er håndsat.

 

11.

Smukke farver i et forrygende blomsterflor bag Ikast-Brande Kommunes administrationsbygning midt i Ikast – og med udsigt til Ikast Kirke. Også en opgave for de grønne folk på materielgården.


3.

Folkene på værkstedet har forsynet lastbiler med transportkasser, som åbnes i siden. Lågen lægges ned og fungerer så som sliske for maskiner og materiel, som derfor ikke skal løftes. Lille idé – stor virkning.

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk