Grønt universitet vil kendes på knækket

19-02-2019


H. A. Fog har leveret den første batteridrevne redskabsbærer i Danmark til Aarhus Universitet

Danmarks første knækstyrede redskabsbærer på batteri er tjekket ind på det grønne fakultet på Aarhus Universitet. Ikke for at studere, men for at sikre bekvemt vinterføre i Universitetsparken.

Det er H. A. Fog A/S, der har stået for leveringen af den hollandske Nimos-redskabsbærer til universitetets gartnerafdeling, som står for vedligeholdelsen af omkring 45 hektar park omkring universitetsbygningerne. Tillige skal Aarhus Universitet også drive de hidtidige hospitalsbygninger overfor. Gartnerafdelingen har samtidig planer om at byde ind på den grønne vedligeholdelse, og det kræver maskineri på el-drift.

I første omgang gælder det dog emissionsfri og støjsvag saltspredning, sneskrabning og fejning i Universitetsparken.

 

Første knækker

”Det er ikke den første maskine på batteridrift hos os, men det er den første knækstyrede redskabsbærer på batteridrift, og vi har ikke haft udkig efter andre, fordi vi simpelthen ikke har kunnet finde andre på markedet”, fortæller gartner Aleksej Thestrup Christensen.

”Universitet vil gerne have en mere grøn profil, og vi vil gerne forberede os på fremtiden. Desuden betyder støjen meget for os. Beboerne på kollegierne bliver generet, hvis vi kører for tidligt om morgenen, og i løbet af dagen generer det dem, som arbejder på institutterne”, forklarer han.

Den nye knækstyrede kommer mest til at arbejde i den del af universitetets område, der hedder Nobel-Parken, som er præget af mange snævre steder, der kræver stor manøvredygtighed.

”Vi har store arealer, der bliver saltet om morgenen. Hvis der falder sne, arbejder vi om natten. Vi har mange gangarealer med klinker, og de skal saltes to gange, fordi de tør hurtigt op og bliver glatte af sjap”, fortæller Aleksej Thestrup Christensen.

 

Tre niveauer

Nimos-redskabsbæreren har en 20,2 kW el-motor og kan køre 35 km/t ved transport. Der er tre hastighedsniveauer, og inden for intervallerne kan hastigheden styres via joysticks. De ydre dimensioner og kabinen er som den tilsvarende dieselversion af maskinen, og de to udgaver passer da også redskaber sammen.

Universitetets gartnere kan forvente op til 15 timers drift ved blandet arbejde, før batterierne skal lades op, lover fabrikken i Holland. H. A. Fog har leveret maskinen til Aarhus Universitet med kost, elektrisk saltspreder fra finske Hiltip samt sneplov.

 

 

Billedtekster:

 

1.

Aflevering til Aarhus Universitet. H. A. Fog med den elektriske knækstyrede Nimos.

 

2.

Den hollandske Nimos-redskabsbærer kommer i første omgang til at salte, feje og skrabe sne i Universitetsparken. Den er da også leveret med både kost, sneplov og en Hiltip-saltspreder på ryggen.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk