Artikel fra November 2020
Læs hele avisen

Han er klar til genbrug af slidte fodboldbaner

03-12-2020

Pronar-tromlesorterer solder 300 tons jord i timen når Jesper Juhl og DH Muld selv tager sig af jordrensningen

”Det er irriterende, at man skal betale et par hundrede kroner pr. tons for at komme af med overskydende jord. Det er nøjagtig lige så træls, at vi skal betale et par hundrede kroner pr. tons, når vi efterfølgende skal bruge renset jord til at køre ud på banerne igen. Oven i kommer så håndtering og transport begge veje. Og da ikke mindst, når vi selv kan klare processen og tillige fået både bedre og billigere produkt til kunderne”.


Jesper Juhl erkender, at han har jord i hovedet. Det lever han af. De seneste 18 år har han drevet virksomheden DH Muld i Ballerup med ekspertise i professionel græspleje med anlæg, renovering og vedligeholdelse af græsbaner. Ikke mindst fodboldbaner, som Jesper Juhl og hans mandskab sørger for at genbruge i stor stil. Slidte fodboldbaner kan gøres til nye fodboldbaner, blandt andet ved en effektiv rensning af jorden, hvorefter der skabes en ny grønsvær.


Hans far grundlagde DH Muld for 52 år siden som frø- og gødningsekspert. Siden har Jesper Juhl passet og plejet firmaet og fodboldbaner i lange baner. Fornyelse af en fodboldbane kræver ny og ren jord. Eller genbrug af jorden, blot i renset udgave.

 

Bestemmer selv produktet

Det sørger en Pronar 20.55 tromlesorterer nu for at levere til græsfolkene i Ballerup lige så hurtigt, som de hælder den gamle jord i maskinen. Det er med omkring 300 tons i timen. Og altså både nemmere, billigere og bedre, end hvis DH Muld skulle have den rensede jord leveret udefra.


”Når vi kan opererer ”live” på stedet, får vi jo produktet med det samme og uden ventetid. Vi bliver uafhængige af leverandører, og det er altid godt. Samtidig kan vi selv bestemme, hvordan vores produkter skal være, uden at vi skal indordne os under færdige løsninger, som en leverandør kan tilbyde. Efterfølgende skal vi kun af med biproduktet, som langt overvejende er græsstrå, som maskinen sorterer fra. Det er kompost, som vi har aftagere til”, siger Jesper Juhl.


Græsmanden i Ballerup var omkring Sønderjylland for at finde sin jordrenser.

”Jeg talte med Thomas N. Sørensen hos TNS-IMEX i Løgumkloster om sagen. Umiddelbart var jeg ikke interesseret i en meget dyr løsning, og Thomas fandt en brugt maskine til et par hundrede tusinde som en mulighed. Men det gjorde ærlig talt ond i mine øjne at se på den. Så kiggede jeg på en anden og nyere brugt maskine til et noget højere beløb. Men Thomas havde et es i ærmet i form af en splinterny Pronar-tromlesorterer, som naturligvis var dyrere end de brugte, men alligevel til en fornuftig pris”, fortæller Jesper Juhl.

 

Gammeldags service

”Thomas Sørensen er en af de få tilbageværende, der leverer god, gammeldags service. En aftale er en aftale, og et ord er et ord. Så jeg ringede til ham og sagde, at han godt måtte sende en Pronar-sorterer afsted til Ballerup. Det klarede vi uden at underskrive en leveringsaftale, og 14 dage senere kom maskinen så. Nogle dage senere sendte Thomas en faktura, som jeg betalte. Tromlesortereren er produceret i Polen, og det skal man absolut ikke lægge andet end positivt i. Kvaliteten er høj, den kører sindssygt godt og laver materiale i en imponerende kvalitet. Samtidig passer den sold med tilsvarende sorterere af andre mærker, og det kan jo være praktisk”, siger Jesper Juhl.


Det undrer ikke direktør Thomas N. Sørensen hos TNS-IMEX, at den polske sorterer lever op til forventningerne i Ballerup.

”Ja, den er lavet i Polen. Men det tror jeg nu, at de fleste professionelle folk er færdige med at rynke på næsen af. Der var jo også engang, da Skoda ikke blev betragtet som en rigtig bil. Det er vist for længst forbi. Og Pronar er altså en kæmpefabrik med mange forskellige produktioner. Den er Europas største, når det handler om landbrugsvogne. En af verdens største fabrikker med produktion af fælge. Og Pronar producerer mange mærker for andre fabrikker”, siger Thomas N. Sørensen.

 

Hurtig og langsom

I afdelingen for recycling holder Pronar sig indtil videre til stakketransportører, kompostvendere og altså mobile tromlesorterere som den 20.55, der nu leverer nye fodboldbaner hos DH Muld. Tromlesortererne laves både med hurtig og langsom neddeling.


”Foruden at matche andre producenters tilsvarende maskiner på kvaliteten, har Pronar en fordel på prisen. Maskinerne bruger almindelige solde, og komponenterne kommer fra kendte producenter. Det er Danfoss, der leverer hydraulikken, mens Caterpillar eller Deutz står for motorerne. Den effektive sigteflade på Ponar 20.55 er 30 kvadratmeter, og tromlen roterer med op til 19 omdrejninger i minuttet. Jesper Juhl kan i øvrigt styre funktionerne med en fjernbetjening, og maskinen har centralsmøring”, siger Thomas N. Sørensen hos TNS-IMEX.


Billedtekster:

 

1.

Jesper Juhl ved betjeningspanelet på den nye Pronar 20.55. Maskinen kan også styre med fjernbetjening.

 

2.

Tromlesortereren følger fint med, når den fodres med brugt fodboldbane, der skal have nyt liv. Med det fine 0-8 sold leverer den omkring 300 tons i timen.

 

3.

Tromlen er 5,5 meter lang og 2 meter i diameter.

 

4.

Fin, renset jord til fornyelse af fodboldbaner drysser ud i en jævn strøm, når Pronar MBP 20.55 går i gang med at rotere.

 

5.

Jesper Juhl tager et kik på den rensede jord. Han betegner kvaliteten som imponerende.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk