Artikel fra august 2018
Læs hele avisen

Hole-in-one med nyt sprøjtegrej

24-08-2018


Sprøjtespecialisten Brdr. Toft i Sabro lancerer superpræcis GPS-styring af sprøjtningen

Det er blevet nemmere at komme på green for greenkeeperne og deres assistenter. I hvert fald når der skal sprøjtes. Sprøjtespecialist-firmaet Brdr. Toft i Sabro vest for Aarhus har nemlig lanceret en GPS-løsning til hele produktprogrammet af sprøjteteknologi fra den italienske virksomhed Bargam, som på det nærmeste sikrer hole-in-one med sprøjtegrejet.

Bargam er en af Europas store producenter af sprøjteteknologi, og Brdr. Toft har importeret de italienske produkter siden 1996. Foruden masser af landbrugssprøjter, er det også blevet til sprøjter til den grønne sektor. Nu har Sabro-firmaet så GPS-løsningen klar til særdeles præcis sprøjtning.

”Med Bargam Seletron lukkes der for sprøjtevæsken på hver enkelt dyse, altså for hver 50 cm. Åbne- og lukkefunktionen styres af sprøjtens Bravo 400S-computer via GPS med 10 til 20 cm nøjagtighed. Med enkeltdyselukke opnås stor nøjagtighed og markant mindre risiko for overlap”, forklarer produktspecialist Finn Søndergaard hos Brdr. Toft A/S.

 

Genkender grænserne

”Mange praktiserer en model, hvor ydergrænsen af de enkelte områder på banen – for eksempel greens – markeres som job i computeren. Når man vil behandle Green 1, åbnes dette job i computeren, som så genkender ydergrænsen. Herefter kan der i princippet sprøjtes på kryds og tværs. Sprøjten åbner og lukker dyserne enkeltvis, således at der ikke sprøjtes uden for området, og overlappet inde på green er minimalt”, siger Finn Søndergaard.

Han ser i øvrigt store perspektiver i den nye teknologi.

”Vi véd fra landbruget, at besparelses-potentialet er på mindst fem til ti procent af plantebeskyttelsesmidlerne eller den flydende gødning som følge af de mindre overlap. Det er en besparelse, der er til gavn for både miljø og økonomi. Desuden opnås der en markant aflastning af sprøjteføreren. Den større præcision ses tydeligt ved udbringning af flydende gødning, hvor farven ofte sladrer, hvis græsset har fået for lidt eller dobbelt gødning. Behovet for skummarkør forsvinder med anvendelsen af GPS-teknologien”, siger produktspecialist Finn Søndergaard hos Brdr. Toft.

Den nye GPS-løsning kan både leveres på nye sprøjter og eftermonteres på eksisterende.

Billedtekster:

1.

Ny, avanceret sprøjteteknologi med GPS fra italienske Bargam sikrer præcis sprøjtning med minimalt overlap.

2.

Dyserne åbnes og lukkes enkeltvis, og computeren kender ydergrænsen for det område, som det enkelte job handler om.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk