Ingen brok med ny knuser – men masser af knuste brokker

24-05-2017

Både sælger og køber var spændte da første Terex Finlay slagleknuser blev fodret første gang

Der kan ofte være lidt brok med at få det hele til at spille sammen, når der leveres en ny entreprenørmaskine af de store. Da afdelingsleder Klaus Meldgaard leverede den første slagleknuser, efter at Meldgaard Handel A/S havde overtaget agenturet for Terex Finlay, var der ingen brok, men masser af brokker. Helt efter planen.

”Det er det, vi arbejder i. Knusning af beton og murbrokker, og det gør Terex Finlay I-100RS slagleknuseren perfekt. Den har afløst en anden knuser, der havde fået alderen lidt imod sig. Nu har vi så en maskine med sigte og alt det smarte, og det er dejligt, at returbåndet bare sender materialet tilbage til en ny tur, hvis det er større, end vi ønsker det”, siger Rune Pedersen.

Han driver entreprenørfirmaet Løvig Entreprenør & Nedbrydning ved Haderup mellem Herning og Skive. Og det er ham, der på solid jysk manér sluttede af med at lægge arm med Klaus Meldgaard om de sidste detaljer om prisen på den nye slagleknuser.

Netop den omstændighed, at det var den første knuser, Meldgaard Handel skulle levere som dansk importør af Terex Finlay, gjorde handelen med Rune Pedersen lidt speciel. Det skabte spænding hos sælger og køber, da de første brokker skulle sendes igennem kværnen.

 

På kiggetur til Tyskland

”Det var jo et spørgsmål, om maskinen kunne knuse armeret beton, asfalt, tegl og bygningsaffald generelt. Havde den nu også en ordentlig kapacitet, som vi kunne være bekendt? Var den også teknisk så spændende, som det så ud til i brochuren?”, forklarer Klaus Meldgaard.

For at få svar på de mange spørgsmål, inviterede han Rune Pedersen med en tur til Sydtyskland for at opleve en netop leveret Terex Finlay I-100RS slagleknuser i aktion.

”Det viste sig at være en rigtig god idé. Vi blev begge meget imponerede over både kapaciteten og den tekniske opbygning af maskinen generelt. Så ikke lang tid efter fik vi handlet”, fortæller Klaus Meldgaard.

 

”Spørg Klaus”

Men det var altså nødvendigt lige at lægge arm i den allersidste fase, inden han og Rune Pedersen var helt enige, og enderne nåede sammen.

”Hvem der vandt? Prøv at spørge Klaus Meldgaard”, siger den jyske entreprenør med et grin.

Selv om den tynger badevægten med omkring 35 tons, er Terex Finlay I-100RS faktisk en af de lidt mindre slagleknusere. De 35 tons er inklusive sigte og returbånd, som Rune Pedersen piller af, når knuseren transporteres rundt på blokvogn. Uden sigte vejer maskinen omkring 30 tons.

Entreprenøren erklærer sig fint tilfreds med knuserens præstationer. Den producerer i omegnen af 135 tons materialer i timen i størrelsen 0/32 mm, og det er ganske imponerende, knuserens størrelse taget i betragtning. En Scania DC 9 Tier 4-motor med 275 hk sikrer, at der er rigelig med power bag, når hver eneste skovlfuld materiale, der ryger i fødekassen, skal knuses og efterfølgende sorteres i samme forløb.

 

Mobil som mobil

Rune Pedersen anvender mobilknuseren netop som det, den er: Mobil. Selv om Løvig Entreprenør & Nedbrydning har egen, godkendt knuseplads, foregår meget af arbejdet rundt omkring. Rune Pedersen knuser både for sig selv og også for andre entreprenører. Ikke mindst ryger der i øjeblikket mange gamle betonkloakrør i knuseren i forbindelse med de mange kloakeringsopgaver, der er gang i.

Entreprenørvirksomheden i Haderup har 19 år på bagen. Rune Pedersen startede i 1998 ganske beskedent med at køre dybstrøelse med en Bobcat for lokale landmænd. Nogle af dem mente, at han vel også godt kunne trække nogle betongulve op. Derfor købte han en minigraver med en hammer.

”Siden har det egentlig bare udviklet sig naturligt. Knusningen startede med en kæbeknuser i en størrelse, som passede fint til en 15 tons gravemaskine. Hen ad vejen fik jeg lidt større gravemaskiner og også en større knuser, som nu bare trængte til pensionering. Så nu er det Terex Finlay I-100RS, der må klare knuseopgaverne”, siger Rune Pedersen.

 

Billedtekster:

1.

Knusende tilfredshed i Haderup. Fire mand stærk har entret den nye slagleknuser. Fra venstre er det afdelingsleder Klaus Meldgaard, Meldgaard Handel, maskinfører Jesper Linding Jørgensen, Løvig Entreprenør & Nedbrydning, entreprenør og indehaver Rune Pedersen, Løvig Entreprenør & Nedbrydning, og teknisk salgsassistent Rane Kjær Møller, Meldgaard Handel.

2.

Så er der foder til den nye i Haderup. Maskinfører Jesper Linding Jørgensen sørger for at Terex Finlay I-100RS får noget at arbejde med.

3.

Knusning og sortering i én ombæring. Terex Finlay-slagleknuseren producerer op til 135 tons slutprodukter i 0/32 mm i timen.

4.

Sigte og returbånd er et par af de finesser ved knuseren, som entreprenør Rune Pedersen sætter stor pris på.

5.

En mobil mobilknuser. Løvig Entreprenør & Nedbrydning har egen, godkendt knuseplads, men sætter ofte knuseren på blokvognen og knuser ude.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk