Artikel fra oktober 2022
Læs hele avisen

Insektvenlig græsklipning

21-10-2022

Integreret biodiversitet i nyt klippehoved fra tyske Mulag

Det er blevet mindre risikabelt at være insekt i vejrabatten. Den tyske producent af armklippere Mulag har udviklet et nyt klippehoved med integreret insektbeskyttelse – eller biodiversitet, om man vil.

”Mulag ECO 1200 Plus er den tekniske betegnelse for klippehovederne, som er udviklet til kunder, der ønsker at suge det afklippede græs op, men samtidig ønsker at beholde insekterne i og på vejrabatterne”, forklarer direktør Søren Gersvang hos maskinfirmaet Rimas Løgstør, som er dansk importør af Mulag-materiellet.

Den traditionelle metode for græsklipning af vejrabatter er med et slaglesystem, hvor slaglerne på rotoren danner et stort vakuum, som suger alt materiale op. Med følger insekterne, op derved må en stor del af disse smådyr lade livet.

 

Ingen vakuum eller turbulens

Det nyudviklede klippehoved ECO 1200 Plus benytter i stedet princippet fra en skiveslåmaskine, hvor helt lige knive er monteret vandret og klipper græsset uden, at der dannes vakuum eller turbulens. Samtidig er klipperens bagrulle udformet, så den ikke trykker på jorden i hele bredden, og derved ikke trykker jordens små dyr ihjel. Et tilsvarende klippehoved ECO 1200 kan i øvrigt også monteres på alle eksisterende Mulag-klippere, der ikke kører med sug.

De nye klippehoveder har været omkring universitetet i Tübingen i Sydtyskland, som har testet dem igennem. Undersøgelserne af grejet viser, at Mulags nye ECO 1200 klippehoveder skåner op mod 80 procent af insekterne i forhold til et traditionelt klippehoved.

  

Billedtekst:

 

Insekter foretrækker skiveslåning frem for slagler – så overlever 80 procent af dem i vejrabatten. Rimas Løgstør er dansk importør af Mulag, som har udviklet det nye klippehoved, som direktør Søren Gersvang her præsenteret.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk