Irus vender rundt

23-08-2019


De tyske radiostyrede maskiner til kuperet terræn og stejle skråninger er tilbage hos Gersvang

Den tyske maskinproducent Irus med især radiostyrede, terrængående maskiner til stejle skråninger, har foretaget en u-turn. Fra september er Irus tilbage hos Gersvang Maskiner som dansk importør.

”Tingene har det jo med at gå i ring. Vi har endnu en gang fået tilbuddet om at importere Irus-maskiner, og vi glæder os til at genoptage importen. Irus bringer mange minder frem, da min far i sin tid var med til at importere maskinerne til maskinfirmaet Wulff. Senere har Irus i Danmark også været en del af Rimas, og da Rimas i dag er en del af Gersvang, er der stadig ansatte, som har arbejdet med Irus i mange år. De glæder sig til at servicere både nye og brugte maskiner”, fortæller direktør Søren Gersvang.

 

Gammel fabrik

I årene, der er gået, siden der sidst var makkerskab mellem Gersvang og Irus, har det danske maskinfirma og den tyske producent bevaret det, som Søren Gersvang karakteriserer som et fremragende forhold. Irus er en meget gammel virksomhed fra 1864. Den ligger i Schwarzwald syd for Stuttgart i det sydvestlige Tyskland, hvor familien Lauth med far, mor og to sønner ejer fabrikken.

”De har virkelig forstået at innovere deres maskiner. Irus var blandt de første med radiostyrede maskiner på larvebånd til kørsel i kuperet terræn. Det var virkelig revolutionerende, da de kom frem, og vi solgte mange maskiner de første år, selv om vi i Danmark jo ikke har de store højdeforskelle som i andre lande”, siger Søren Gersvang.

 

Op til 50 graders hældning

Siden har produktprogrammet ændret og udviklet sig med de erfaringer, som virksomheden har høstet gennem årene. Bestselleren er Irus Deltrak 2,5 med larvebånd, som udstyret med slagleklipper eller skovslagleklipper klarer opgaver i terræn med hældning op til 50 grader. Den fås med to diesel-motoroptioner på henholdsvis 30 og 38 hk.

”Som alt andet går tendensen i retning af, at maskinerne skal være større. Det har man taget ad notam hos Irus, som er barslet med Irus Edition 15. Det er en maskine med en 48 hk firecylindret dieselmotor fra Kubota og med en ekstra feature med mulighed for hydraulisk indstilling af larvebåndene fra mellem 1300 og 1700 mm. Monteret med skovslagleklipper er denne kraftige maskiner særdeles effektiv som kratrydder i skoven”, forklarer Søren Gersvang.

Tyskerne har sørget for at øge maskinernes alsidighed med et særdeles stort udvalg af redskaber til de radiostyrede bjerggeder. Programmet fra Irus runder også mere almindelige redskabsbærere. Alle maskiner er hydraulisk drevne og dermed miljørigtige i forhold til førerens velbefindende.

  

Billedtekster:

1.

Søren Gersvang og Mailis Tonnisen fra Gersvang Maskiner stikker på poten med Ralph Bahle fra Irus og bekræfter aftalen om, at Irus ”vender hjem” til Gersvang som dansk importør.

2.

Irus Deltrak har det med at komme ud på et skråplan. Dér har den tyske bjergged det fint. Irus klarer skråninger op til 50 grader.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk