Italienere klar til at feje og suge elektrisk

29-12-2017

Gersvang Maskiner tog kunder med til den første præsentation af helt ny elektrisk feje-sugemaskine

Der var dansk repræsentation, da den italienske fejemaskineproducent Dulevo stemplede ind som en af de første fabrikker til at lancere en elektrisk feje-sugemaskine. Begivenheden foregik på fabrikken i nærheden af Parma, og den danske importør, Gersvang Maskiner, havde inviteret kunder med for at se, hvordan der kan tages strøm på gadesnavset.

”Fabrikanterne af feje-sugemaskiner har i mange år været underlagt udviklingen af dieselmotorer, hvor man er gået fra den ene euronorm til den anden. Det har selvfølgelig har haft en positiv effekt. Nu har man imidlertid, i lighed med bilfabrikanterne, startet udviklingen af elektrisk drevne feje-sugemaskiner, og Dulevo har taget sagen op og gennem en årrække udviklet på en elektrisk fejemaskine. Og nu er den her så”, konstaterer direktør Søren Gersvang hos Gersvang Maskiner.

Den første elektriske Dulevo hedder D.zero2. Navnet fortæller, at der er tale om en maskine med nul CO2-forurening. Den er en knækstyret maskine og dermed let at manøvrere i snævre passager. Den eldrevne gadefejer arbejder ved hjælp af to lithium-batterier med en maksimal ydelse på 76,8 kW, som giver energi til både fremdrift, drift af hydraulik-pumpe, aircondition og andre nødvendige strømforbrugere.

Batterierne har en ydelsestid på otte til ni timer og kan alt efter opladertype være i drift fra tre til fem timer. Det giver mulighed for en hel dags arbejde og genopladning om aftenen og natten.

 

Patenteret sugehoved

Maskinens smudskasse, der kan tippes op i en højde af 1,45 meter, er på hele 2,1 kubikmeter. Dermed er den på størrelse med de konventionelle maskiners smudskasser. Dulevo har patenteret sugehovedet på C.zero2, da fabrikken har udviklet et komplet nyt system, hvor klappen i front af sugehovedet automatisk åbner sig, alt efter hvor meget og hvor stort affald, det møder.

Ekstraordinært kan klappen løftes manuelt af føreren. Det er dog kun nødvendigt ved ekstra store ting. Den fleksible fejebredde går fra 1750 til 3200 mm og kan styres fra en pult i kabinens armlæn. Dulevo holder i øvrigt stilen, når det kommer til førerens komfort. Kabinen byder på godt udsyn, display i midten af rattet samt skuevindue i bunden for direkte kik til sugehovedet.

Der er plads til to personer i kabinen, men det ”andet” sæde kan også bruges som aflæggeplads, da det kan slås op ad bagkanten af kabinen.

 

Med fra start

”Vi ved jo, at de elektriske maskiner på et eller andet tidspunkt vil overtage markedet for fejemaskiner. Det bliver et krav af miljømæssige grunde, da de elektriske maskiner støjer væsentligt mindre og ikke udleder samme mænge forurening som de dieseldrevne maskiner. Derfor går vi med det samme helhjertet ind i denne forretning og vil forsøge at påvirke markedet i den rigtige retning, selv om vi godt er klar over, at den endelige overgang til el-maskiner vil vare nogle år endnu”, siger Søren Gersvang.

Gersvang Maskiner vil i den kommende tid køre demoer med den elektriske italiener for at bevise dens ydeevne overfor kunder, der måtte være lidt skeptiske overfor den nye udvikling.   


Billedtekst:

Sådan ser en elektrisk italiensk gadefejer ud. Med D.ero2 er Dulevo bland de første producenter med en elektrisk feje-sugemaskine.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk