JCB går amok i nye maskiner og motorer

07-06-2019
Første roterende teleskoplæsser – både minilæsser og teletruck på el-drift – ny 6 tons dumper med top-sikkerhed – ny 3-liters Stage 5-motor til mindre maskiner

Det formelig væltede ud som af et overflødighedshorn med nye maskiner i alle typer og nye motorer, da den britiske maskin-gigant JCB præsenterede årets nyheder for repræsentanter for den internationale fagpresse. Maskin- & Materiel Magasinet var med i JCB-verdenshovedkvarteret i Rocester syd for Manchester.

JCB er helt i front på verdensplan med produktion af teleskoplæssere. Ikke desto mindre har fabrikken hidtil ikke haft en rotationsmaskine i sortimentet. Det kommer der nu. En ny Hydraload-snurretop er klar til at blive sendt ud på byggepladserne, hvor rotation ofte kan kompensere for snævre arbejdsforhold. Den nye Hydraload 555-210R løfter op til 5,5 tons og har en maksimal arbejdshøjde på 21 meter.

Nykomlingen glæder markedschef Dennis Faurby hos den danske JCB-importør, Nicolaisen & Larsen.

”Vi har ikke haft en rotationsmaskine hidtil, og den er særdeles velkommen. Jeg tror, at der et godt marked for maskinen i Danmark. Hydraload 555-210R er tilmed en multifunktions-teleskoplæsser med mulighed for flere samtidige funktioner. Det var en stor overraskelse, at JCB rullede frem med en rotations-teleskoplæsser, og endnu véd vi ikke, hvornår vi får det første eksemplar til Danmark”, siger Dennis Faurby.

 

Fra koncept til produktion

Det var ingen nyhed, at JCB er blevet elektrisk. Allerede i fjor løftede fabrikken sløret for den fuldstændig batteridrevne minilæsser 19C-IE. Men der var tale om en såkaldt konceptmaskine, hvor fabrikken lige ville fortælle, at man var på vej, men endnu ikke klar til at præsentere den færdige maskine. Den gravende ellert fik en central rolle ved præsentationen i Rocester, og maskinen er nu i produktion. De første eksemplarer er tilmed så småt på vej til Nicolaisen & Larsen i Danmark.

JCB lader det ikke blive ved det eldrevne graveri. Fabrikken betegner det selv som et stort teknologisk skridt, at også en fuld-elektrisk teletruck er klar. Mere tele end truck. Maskinen er født med fuldt udsyn og uden generende mast.

 

Diesel – gas – nu el

JCB lancerede Teletruck som verdens eneste teleskopiske lifttruck i 1997. Hidtil har det med trucks været noget med enten diesel eller gas. Nu melder den elektriske JCB 30-19E sig, og den begår sig lige godt indendørs som udendørs. En opladning klarer otte timers arbejde, og maskinen løfter 1900 kg ud på to meter horisontalt.

Markedschef Dennis Faurby ser store muligheder for såvel den elektriske minigraver som den elektriske Teletruck. Sidstnævnte ventes til Danmark til september, mens graveren kan ankomme når som helst.

”Jeg véd, at der er stor interesse for begge maskiner, og vi har såvel forespørgsler som helt konkrete kunder til både minigraveren og trucken”, fortæller Dennis Faurby.

 

Interessant dumper

En ny seks-tons dumper har også set dagens lys i Rocester. Der er tale om en såkaldt site-dumper, som typisk anvendes på byggepladser. 6T Hi Viz følger i hjulsporet på en serie dumpere, som JCB lancerede i fjor. Seks-tons maskinen byder på samme kvaliteter som 7T Hi Viz, der var med i dumperpakken i fjor. Det vil blandt andet sige, at maskinførerens udsyn er øget næsten ekstremt. Nemlig med 77 procent i forhold til konventionelle maskiner. Det er sket ved at montere ladet dybt i chassiset, og dermed har konstruktørerne samtidig skabt øget sikkerhed. Det lavt placerede lad flytter begribeligvis maskinens tyngdepunkt meget langt ned.

Blandt de mange nyheder er også to nye tandem-tromler, som begge kommer med valg mellem to tromlestørrelser. CT160 giver mulighed for 800 mm og 1000 mm, mens den større CT260 er enten 1000 eller 1200 mm bred.

 

Kik til 250.000 JCB’er

Hos den danske importør klapper markedschefen sig også i hænderne over en funklende ny 3.0 liters Stage V-dieselmotor fra JCBs egen motorfabrik. Den er bygget til maskiner i mellemklassen, og den firecylindrede DieselMAX er hele 24 procent mindre og 30 procent lettere end JCBs egen 4.4 literes EcoMAX.

Den britiske maskinkæmpe har også vind i sejlene med LiveLink Telematics-systemet til at holde øje med alle forhold omkring JCB-maskinerne rundt om i verden. Ikke færre end 250.000 maskiner overvåges nu af systemet, som kan forsyne maskinførere, entreprenører og flåde-operatører nem adgang til alle data. LiveLink sikrer samtidig mulighed for, at maskinerne kan følges tæt af JCB Uptime Centre rundt om i verden. Center nummer seks åbner senere i år i Brasilien.


Billedtekster:

1.

JCB har mere end 40 års erfaring med at lave teleskoplæssere. Hidtil har der dog manglet en rotationsmaskine i sortimentet. Den kommer nu med løftekapacitet op til 5,5 tons og løftehøjde op til 21 meter.

2.

Site-dumperen med det lave lad giver godt udsyn for maskinføreren og dermed mere sikkerhed. Det gør også den kendsgerning, at maskinens tyngdepunkt er sænket ganske betragteligt.

3.

Så kom den ud i virkeligheden. JCB præsenterede den elektriske minigraver som konceptmaskine sidste år. Nu er den i produktion og lige om hjørnet til også at finde til Danmark.

4.

Den første elektriske JCB Teletruck har blandt andet stor styrke i nem læsning af alt fra den ene side af traileren.

5.

JCB tromler frem med to tandemtromler. Her den største, CT260.

6.

Nicolaisen & Larsens produktchef, Dennis Faurby, fik sig en glædelig overraskelse, da JCB præsenterede den roterende teleskoplæsser.

7.

Produktchef Dennis Faurby fik sig en maskinsnak med JCBs øverste topchef, Lord Anthony Bamford.

8.

Selv om JCB-verdenshovedkvarteret i Rocester er kæmpestort, kan der godt blive trængsel, når den internationale fagpresse flokkes om maskinnyhederne anno 2019.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk