Artikel fra maj 2021
Læs hele avisen

Japaner spænder musklerne ved havneudvidelse i Sæby

31-05-2021
35 tons Hitachi-gravemaskine med spunsvibrator sætter 10 meter lange spunsjern

Det kan være en rystende oplevelse at være japaner i Sæby. I hvert fald for den 35 tons ZX350LC-7 gravemaskine fra Hitachis nye Zaxis-7 serie, som entreprenørfirmaet CG Jensen A/S har fået leveret fra den danske forhandler, H. P. Entreprenørmaskiner A/S. Maskinens hydrauliksystem Trias III har nemlig en oliepumpe specielt til den spunsvibrator, der sætter 10 meter lange spunsjern ned i sandbunden. Når vibreringerne og det øvrige arbejde er ovre, har Sæby Havn et nyt 60.000 kvadratmeter stort havneområde med 600 meter ydermole.

Hele projektet skal være med til at skabe et mere levende havnemiljø, hvor der bliver plads til både erhverv, lystfiskeri og til nye brugere. Blandt andet anlægges et nyt vandaktivitetsområde til vinterbadere, svømmere, kajakroere og dykkere.

To nye havnebassiner med ekstra bådpladser er også en del af den store havneudvidelse.

Men før det hele bliver godt, og hele projektet efter planen står færdigt i november, skal der rystes. Eller vibreres spuns, om man vil. Det klarer den nye Hitachi.

”Alfa og omega er, at der skal være power. Spunsvibratoren skal bruge meget olie, og det er vigtigt, at den olie er til rådighed uden, at det påvirker maskinens andre funktioner”, fortæller pladsansvarlig Denis Andersen fra CG Jensen.

”Spunsjernene vibreres ned gennem sandet på få minutter og sættes i lås ved siden af hinanden. Hvis det for eksempel var lerjord, ville vibrationerne dø. Så skulle spunsjernene i stedet bankes ned. Det er hårdt for omgivelserne, så det er en klar fordel, at vi kan bruge vibrator til denne opgave. Metoden er effektiv, og står spunsjernene ikke helt rigtigt, kan man sætte vibrationer i dem og trække dem op igen”, siger Denis Andersen.

Maskinfører Michael Pedersen er nu også blevet vibrationsmester, og han fortæller, at den ekstra kraft til spunsvibratoren ingen indvirkning har på maskinens øvrige funktioner.

”Det virker fint med en pumpe, der alene føder vibratoren, så den får olie nok. Og jeg er tilfreds med, at der ikke forsvinder nogen funktioner på gravemaskinen. Den har masser af kræfter og er i øvrigt stabiliseret med i alt 10,6 tons kontravægt, så jeg er sikker på, at den ikke tipper. Det er vigtigt, når jeg skal langt ud med spunsen og arbejde ud over vandet. Samtidig er der et rigtig sikkert udsyn, og kameraerne er gode til at se rundt om maskinen, hvor jeg har to mænd gående”, siger han.


Billedtekster:

1.

Sæby Havn udvides med et nyt 60.000 kvadratmeter stort areal, og CG Jensens nye Hitachi ZX350LC-7 står for vibreringen af spuns.

2.

Denis Andersen er pladsansvarlig for CG Jensen ved det store havneprojekt i Sæby.

3.

Spunsvibratoren er tildelt en separat pumpe fra Triax III-hydrauliksystemet.

4.

Det tager to til tre minutter for vibratoren på Hitachi-gravemaskinen at sætte et 10 meter langt spunsjern.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk