Jens tilter sig til to ekstra timer om dagen

19-12-2019


Erfaren maskinfører lader engcon tiltrotator, Trimble maskinstyring fra SITECH Danmark A/S og ny autotiltfunktionom bekymringerne

Livet er for kort til at bekymre sig om, hvorvidt gravemaskinens skovl har efterladt grøfter og skråninger med præcis de hældninger, de nu skal have. Det har den nemlig. Dermed kan Jens typisk snuppe et par timer mere i 30 tons Cat graveren, fordi han ikke konstant skal koncentrere sig om at ramme det optimale resultat.

”Kombinationen med en engcon tiltrotator, TrimbleEarthworks maskinstyring fra den danske forhandler SITECH Danmark A/S ogDC2 styresystem/ ny automatiske tilt funktion bevirker, at jeg kan slappe mere af, når jeg graver. Man har jo et fokus på, hvordan hældningen skal være. Det letter arbejdet en del, at teknikken tager sig af præcisionen, som jeg tidligere selv skulle være fuldt koncentreret om”, forklarer Jens Norby.

Den erfarne maskinfører med omkring en snes år på bagen i primært gravemaskiner, men også i dozere og gradere, kører nu en Cat 329E-gravemaskine for M. J. Eriksson. Her har han klart øget effektiviteten, efter at maskinen blev monteret med tiltrotatoren fra engcon, der samarbejder med maskinstyringen fra Trimble, og den nye funktion med autotilt kom til.

 

Klar i hovedet

”Det sparer helt sikkert tid, når jeg véd, at arbejdet er, som det skal være blot med én skovlbevægelse. Samtidig kan jeg holde på et par timer længere, fordi hovedet ikke bliver udfordret hele tiden. Det kan jo mærkes, når man sidder dybt koncentreret og laver grøfter og skråninger hver dag. Nu føler jeg mig mere klar i hovedet både når jeg sidder i gravemaskinen og når jeg kommer hjem”, fortæller Jens Norby.

Det er reelt et ”Kinderæg”, engcon har skabt med udviklingen af autotilt. Tre ting på én gang, som sikrer en funktion, hvor redskabet automatisk holder den korrekte hældning. Dermed skal Jens og andre maskinførere nu kun koncentrere sig om at holde højde og rotationsniveau.

Jens Norby har spilleten central i arbejdet med at få elementerne til at spille rigtigt og optimalt sammen.

 

 

DC2-styring

”Jeg kørte beta-test på Trimbles Earthworks maskinstyringssystem for SITECH Danmark A/S som er den danske forhandler af systemet, og engcon var interesseret i at være med i udviklingen. Autotilt kører på ventilerne, og i første omgang var det kun på maskinens ventiler. Derfor opgraderede vi tiltrotatoren til engcons DC2styresystem, og så spillede det hele sammen”, siger Jens Norby.

”Under forudsætning af, at der er signal fra satellitterne, gælder det bare om at følge landmålerens design. Så hvis noget ikke er i orden, er det hverken min eller maskinens skyld. Så falder det tilbage på landmåleren”.

Som tester af avancerede systemer har Jens både en solid viden om, hvordan tingene fungerer, men også en vis sund skepsis. Da han tog hul på vurderingen af det nye samspil mellem tiltrotator, maskinstyring og autotilt, handlede det ikke mindst om at tjekke, at kvaliteten af gravearbejdet nu også holdt. For en professionel maskinfører med mange år i kabinen var det lidt af en pille at sluge, at mekanikken faktisk gjorde det bedst.

 

Samarbejde

”Det hænger naturligvis også sammen med, at der ikke er begrænsning på, hvor længe trioen tiltrotator, maskinstyring og autotilt kan holde koncentrationen 100 procent”, forklarer maskinfører Jens Norby.

Den automatiske tiltfunktion på tiltrotatorerne er blot seneste resultat af et mangeårigt samarbejde mellem engcon og Trimble. Systemet fungerer med engcon tiltrotatorer fra modellen EC209 til gravemaskiner fra seks til ni tons og til de største EC233, som passer til gravemaskiner fra 26 til 33 tons i kombination med DC2 styresystem og Trimble Earthworks maskinstyring. SITECH Danmark A/S har som Trimbles forhandler i Danmark været med i samarbejdet omkring installationen.

Også samarbejdet mellem Jens Norby og M. J. Eriksson er velafprøvet. Han har i denne omgang været maskinfører for entreprenørfirmaet i syv år, men har tidligere kørt som fast indlejet for M. J. Eriksson. Den nuværende Cat 329E har 12.000 timer på tælleren, og Jens forventer, at den skal holde et stykke tid endnu.


Billedtekster:

1.

Jens Norby på plads i kabinen på Cat 329E’eren.

2.

For maskinfører Jens Norby udgør Caterpillar, engcon og Trimble den enhed, der sikrer den optimale gravekvalitet 

3.

Kombinationen af engcon tiltrotator, Trimble Earthworks maskinstyring fra SITECH Danmark A/S og engcons nye automatiske tiltfunktion sikrer præcis afretning også af skråninger.

4.

Når der bare er signal fra satellitterne, skal maskinføreren bare følge landmålerens design på anlægsopgaven.

5.

Med 30 tons gravemaskine holder Jens Norby sig til største model i tiltrotator fra engcon.

6.

Jens Norby kan nøje følge præcisionsarbejdet ude foran via skærmen i kabinen.

7.

Erfaren maskinfører på job i Nordsjælland, hvor erfaringen bakkes op i stadig højere grad af avanceret teknologi.

8.

Svenske engcon i tæt samarbejde med amerikanske Trimble for at sikre højeste gravekvalitet i Danmark. De to specialister har arbejdet tæt sammen også om udviklingen af autotilt.

9.

Den skinnende hvide Cat 329E er udstyret med de ypperste teknologiske finurligheder for at give maskinføreren optimale muligheder for at levere bedste kvalitet i gravningen.

10.

Tiltrotatoren kører med engcons eget DC2styresystem, som Jens Norby manøvrerer med joystick.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk