Artikel fra oktober 2022
Læs hele avisen

Jordstabiliseringsmaskine fik tør start – men nu bliver det sæson

21-10-2022
Kølkær Entreprenør forventer at fugtigt efterår giver travlhed for den nye på 55 tons

Den har størrelsen og kræfterne til at nikke den en skalle. Men indtil videre har den lavet for lidt. Vejret har simpelthen været for godt og tørt. Nu satser Bjarke Frandsen imidlertid på, at den egenudviklede og -byggede jordstabiliseringsmaskine kommer til at arbejde for føden.

Bjarke Frandsen er medejer af Kølkær Entreprenør, som laver mange projekter med behov for kalkstabiliseret jord. For omkring tre år siden affyrede han derfor startskuddet til projekt jordstabiliseringsmaskine. En basse på 55 tons med 420 Iveco-heste i motorrummet til at kalkstabilisere og dermed genbruge jord til indbygning på stedet.

”Vi har besøgt Ikast-Brande Spildevand et par gange med maskinen, men ellers har den slappet for meget af. Det har været for tørt til at skabe behov for at stabilisere jorden med kalk. Vi har også selv kunnet indbygge meget jord direkte uden stabilisering. Nu bliver der mere fugtigt, og dermed er der udsigt til, at vores maskine kommer på arbejde”, siger Bjarke Frandsen.

 

400 tons i timen

Fra maskinen så dagens lys til nu er det lykkedes at optimere kapaciteten. Oprindelig var målet at kunne stabilisere omkring 300 tons jord i timen. Det har vist sig ikke at være et problem. Maskinen har kapacitet til 400 tons – måske mere.

”Jeg er slet ikke i tvivl om, at maskinen får rigeligt at lave. Vi har selv projekter, hvor den kan komme i brug, og vi har faktisk haft mange forespørgsler både fra store entreprenørfirmaer og geotekniske firmaer. Så dette har faktisk bare handlet om, at jorden skulle være mere fugtig med behov for kalk for at gøre den optimal til indbygning”, forklarer Bjarke Frandsen.

  

Billedtekster:

 

1.

Bjarke Frandsen styrer den store jordstabiliseringsmaskine med fjernbetjeningen hos Ikast-Brande Spildevand.

 

2.

Det har vist sig, at beregningerne af maskinens kapacitet ikke holdt. Oprindelig satsede Bjarke Frandsen på, at den kunne stabilisere 300 tons jord i timen. Den klarer faktisk fint 400 tons.

 

3.

Kølkær Entreprenør har ofte selv behov for stabilisering ved byggemodninger og kloakeringer, før jorden kan indbygges igen. Det kommer den mobile jordstabiliseringsmaskine til at tage sig af fremover.

 

4.

Når  jorden er kalkstabiliseret, kan den anvendes til indbygning på stedet.

Del artikel

   
Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk