Jysk guld side om side med lysegrøn kæmpe

27-04-2017
Morten Bak har fundet en gylden niche i Tandskov Grusgrav ved Silkeborg – han graver kvartssand af fineste karat

Morten Bak føler sig som guldgraver. Den midtjyske entreprenør henter grovkornet kvartssand ud af sin grusgrav lidt nordvest for Silkeborg. Og det grovkornede kvartssand er sjældent og stærkt efterspurgt. Så det køres direkte 30 kilometer mod syd til Dansand i Addit, som aftager alt det grove kvartssand, som Morten Bak kan levere fra Tandskov Grusgrav.

”Det fine sand fra 0 til 1 millimeter sælger vi til cementproduktion, til golfbanernes bunkers og til kosand. Tidligere solgte vi kvartssandet som fyldsand, men så fandt vi ud af værdien. Det var først for tre år siden, vi blev opmærksomme på, at Dansand var så interesserede i vores sand”, fortæller Morten Bak.

Mens lastbilerne fra Dansand ruller ind og ud af grusgraven og henter det værdifulde råstof, har Morten Bak gang i en anden del af sin virksomhed med en funklende ny, 60 tons tung, lysegrøn kæmpe. Han blev den første i Danmark til at bede produktchef Morten Gren hos Scantruck om at bestille en ny McCloskey J45R kæbeknuser hjem. Den har Scantruck som dansk McCloskey-importør nu leveret i grusgraven, og den store maskine kværner murbrokker, beton og tegl på livet løs.

 

Alt i én-maskine

”Den kan såmænd også fint holde til, at vi hælder kampesten igennem den. Jeg har valgt en kæbeknuser, fordi den er billigst at køre med og kan tåle mosten. Samtidig er McCloskey’en udstyret med sigte, og det gør alting mere enkelt, også når vi skal rundt og knuse med den. Vi sparer både sorterer og transportør, fordi alt er bygget sammen”, forklarer Morten Bak.

McCloskey J45R er en såkaldt recirkulerende kæbeknuser, hvor produktiviteten optimeres voldsomt. Maskinen sigter de knuste materialer, og hvis de fortsat er for store, sendes de via transportbånd enten ud i en bunke for sig, eller retur til yderligere nedknusning.

Det er planen, at Morten Bak fremover vi knuse mere ude. Derfor er det fint med én stor enhed, som bare skal køres af blokvognen. Med sine 60 tons kræver det naturligvis en vis mængde materialer. Men så kan vi også knuse ned i de rigtige størrelser, som kunderne nu ønsker”, forklarer Morten Bak.

Da nu 36-årige Morten Bak for tre år siden fandt ud at, at sand kan være guld, besluttede han at koncentrere sig om aktiviteterne i grusgraven. Derfor besluttede han at sælge entreprenørforretningen, som indtil da havde taget størstedelen af både opmærksomhed og tid. Salget til entreprenørkollegaen Michael Nørgaard, Ans-Iller Kloak & Anlæg, faldt i hak den 1. juli 2016.

 

Det gælder grusgraven

”Min far startede firmaet som grusgrav og entreprenørforretning i 1968, og de to aktiviteter var en udmærket kombination i mange år. Men hen ad vejen blev grusgraven stedbarn. Derfor valgte jeg at satse på den og sælge entreprenørdelen fra”, siger Morten Bak.

Nu gælder det så udelukkende om at hente råstoffer ud af grusgraven ved Silkeborg samt knuse og sortere materialer, som typisk genbruges som vejfyld. Foder til den nye McCloskey-knuser kommer kontinuerligt til, når Morten Bak og hans mandskab kører ud for at knuse for andre entreprenører, eller når tegl, beton og murbrokker køres ind på pladsen i grusgraven. Hvad angår det gyldne kvartssand, er Morten Bak også fuld af fortrøstning.

”Vi er mellem 25 og 30 meter nede i jorden og hente sandet, og vi har til omkring 60 år, der umiddelbart er klar til at grave i. Derefter har vi arealer liggende til i hvert fald yderligere 15 år”, fortæller Morten Bak.

 

Billedtekster:

1.

Morten Bak ved den nye McCloskey-kæbeknuser. Han var den første til at bestille en J45R hos Scantruck, som er dansk importør og forhandler af McCloskey.

2.

Dansand-bilerne kører i pendulfart ind og ud af Tandskov Grusgrav med gyldent kvartssand, mens den nye McCloskey-knuser guffer store betonstykker i sig.

3.

Omkring 60 tons knusende alt-i-én-maskine. Med McCloskey J45R sparer Tandskov Grusgrav både sorterer og transportør, fordi kæbeknuseren rummer det hele. Betonstykker og brokker, der ikke når ned i den ønskede størrelse i første knusning, ryger på båndet til recirkulering og får en tur mere.

4.

Morten Bak solgte entreprenørdelen af sin virksomhed for helt at hellige sig grusgraven. Nu er den optimeret med den nye McCloskey-knuser, som også kan flyttes rundt til store knuseopgaver hos eksterne kunder.

Læs mere på
morten-bak.dk

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk