Klar til at salte vintervejene

21-05-2019Den sidste sne var ikke faldet da sjællandsk entreprenør sørgede for at få grejet i topform til næste vinter

Det går mod den grønne højsæson for anlægsgartnerfirmaet Grøn Vækst med hovedafdeling i Slagelse og afdelinger i Greve og Hillerød. Og dermed er der samtidig fuld gang i vinterforberedelserne. Et par dage før det på besynderlig vis dryssede ned med maj-sne over Dannevang, kørte servicevognen fra Karstens Maskinservice i Arden i det nordjyske til en kommunal plads ved Vig i Odsherred for at give en flåde på ti saltspredere det store eftersyn og kærlig pleje.

”Vi købte sidste år ni nye Falköping-spredere hos Karstens Maskinservice, som er dansk forhandler. De kørte vinteren over for fuld damp og med alle saltningerne i januar, og de har naturligvis været klar i hele beredskabsperioden frem til den 15. april. Derefter handler det jo om at tjekke alt og gøre dem klar til den kommende vinter, selv om der jo er et godt stykke tid til”, forklarer afdelingschef Peter B. Olsen hos Grøn Vækst. Han er ansvarlig for vintertjenesten hos det store anlægsgartnerfirma, som har opgaver for en række kommuner såvel på Sjælland som på Fyn og i Jylland.

I år er yderligere en Falköping T-7 kommer til, og de nu ti nye Falköping-spredere dækker opgaverne i Vestsjælland. Det er Vestsjællands Brandvæsen, der har tjansen med at kalde ud, når der skal saltes. Grøn Vækst bruger lokale vognmænd, entreprenører og anlægsgartnere, som så ruller ud med Falköping-sprederne fra Grøn Vækst på ladet.

 

Start med succes

”De lokale entreprenører sikrer os kort responstid, og samtidig betyder det meget for os, at de virker som vores øjne i området”, siger Peter B. Olsen.

Det er lige godt et år siden, Karsten Olesen og dermed Karstens Maskinservice fik forhandlingen af de svenske spredere. Det har været en succes for Arden-firmaet, som både har solgt ganske mange spredere og tillige har serviceopgaver på Falköping-grej, som allerede var i drift, inden forhandlingen blev en realitet.

”Det har nu også været en succes for os som kunde og bruger af sprederne. De har faktisk kørt perfekt og uden nedbrud. Jeg har en fortid blandt andet hos HedeDanmark, og jeg har arbejdet med vintertjeneste siden 2004”, fortæller afdelingslederen.

”Jeg kom til at kende Falköping i 2014, og sidste år kom jeg så i kontakt med Karsten Olesen, som havde fået forhandlingen. Da vi forhandlede om de nye spredere, aftalte vi, at han skulle gennemgå, smøre dem og give dem en gang Tectyl en gang om året. Det skal være tilbagevendende, at Karsten Olesen kommer efter hver vintersæson og tjekker og servicerer sprederne. Det er betryggende med en mand, der virkelig kender maskinerne ud og ind”, vurderer Peter B. Olsen.

 

Driftssikkerhed

Han er i øvrigt godt tilfreds med den måde, Falköping bygger sprederne op på. Den er enkel og ikke for teknisk, og dermed heller ikke så følsom som mere sofistikerede løsninger, vurderer afdelingslederen.

”Falköping bruger hydraulikken i og omkring det køretøj, som sprederen installeres på. Det giver en god og stabil driftssikkerhed”, siger Peter B. Olsen.

Det store indkøb til de nordvestsjællandske vinterveje skyldes, at Grøn Vækst har hele den samlede vintertjeneste for Odsherred Kommune. Nogle steder er det kommunerne eller vognmændene, der selv leverer saltudstyret. Totalt har Grøn Vækst selv i omegnen af 30 saltspredere til lastvognsmontering.

”Vi har såvel Klasse 2- som Klasse 3-veje, og ruterne er omkring 70 kilometer lange. Der kører vi med store syv kubikmeter-spredere. Til en almindelig saltning bruger vi typisk 65 til 70 tons salt. Så har alle vej- og stiruter fået”, fortæller Peter B. Olsen hos Grøn Vækst.

Det var Lemvig Kommune, der kom først til fadet, da Karsten Olesen havde overtaget Falköping-importen og forhandlingen i marts 2018. Det var med en enkelt spreder. Ikast Kommune har netop købt to Falköping, som nu skal leveres fra byen af samme navn i Sverige til det midtjyske via Arden i Nordjylland. De ti saltspredere til Grøn Vækst er den hidtil største portion, Karstens Maskinservice har leveret i ét hug


Billedtekster:

1.

Karsten Olesen fra Karstens Maskinservice (til venstre) melder en af Falköping-sprederne klar til næste vinter til Grøn Væksts afdelingschef Peter B. Olsen (i midten) og vognmand Erik Slott Andersen.

2.

Der var ganske tæt pakket med gule Falköping-maskiner på pladsen ved Vig i Odsherred, da Karstens Maskinservice fulgte op på vintersæsonen med servicetjek.

3.

Karsten Olesen følger sprederens tur op på vognmand Erik Slott Andersens lastbil, som naturligvis holder Falköping-farven.

4.

Karsten Olesen er klar til at tage turen til Sjælland for at skrue, justere, pusle og smøre efter hver vintersæson.

5.

Det kan minde om en Falköping-udstilling, men er i virkeligheden bare årlig service af Grøn Væksts spredere i Odsherret.

6.

Karsten Olsen (til venstre) har smidt kedeldragten. Opgaven for afdelingschef Peter G. Olsen og Grøn Vækst er fuldført. Ti Falköping-spredere er i topform til næste sæson.

7.

Klistermærket der markerer udført service er sat på Falköping-sprederne til glæde for afdelingschef Peter B. Olsen, som har ansvaret for vintertjenesten for anlægsgartnerfirmaet Grøn Vækst.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk