Læremester sælger maskiner til lærlingen

12-02-2024
Del artikel påJesper Agesen var i lære hos Scantrucks Poul Erik Nielsen – nu køber han maskiner af ham

Indehaveren af Sårup Grusværk ved Hanstholm, Jesper Agesen, er stamkunde hos Scantruck A/S. Scantruck er dansk importør af Komatsu-entreprenørmaskiner, som Jesper Agesen har stor tiltro til. Han ved nemlig bedre end de fleste andre, hvordan maskinerne er skruet sammen. Da han i sin tid kom i lære som entreprenørmaskinmekaniker, var det nemlig hos den daværende Komatsu-importør, Nordisk Entreprenør Materiel, som siden blev til KFD, før Scantruck A/S overtog mærket.

Og ikke nok med, at Jesper Agesen selv har skruet i talrige Komatsu-maskiner. Han var tilmed lærling hos Scantrucks Poul Erik Nielsen, som dengang var montør hos KFD. I dag er Poul Erik Nielsen key account manager for Komatsu hos Scantruck og sælger altså maskiner. Dem køber Jesper Agesen så solidt af.

I 2024 er det 30 år siden, Jesper Agesen forlod værkstedet med Komatsu-maskinerne og startede som vognmand. Hans far havde grusgraven ved Hanstholm, og den overtog han sammen med sin mor og søster. Familie-trekløveret driver fortsat Sårup Grusværk med mor som direktør.

 

Hvid flint

”I løbet af et år håndterer vi i omegnen af 400.000 tons materialer. Og det er en specialitet, der graves ud og læsses på lastbilerne. Sårup Grusværk er nemlig et af de ganske få steder med nærmest ekstremt hvid flint, som selskabet Luxol brænder i højovne ved temperaturer op til 1200 grader”, forklarer Jesper Agesen.

98-99 procent af grusværkets produktion er blå flint, som bliver kridhvid, når den brændes. Luxol er verdenskendt for den hvide granit, som blandt andet bruges til produktion af keramik, men også til beton, asfalt, vejmarkeringer og industrigulve.

Det kræver selvsagt maskiner med masser af kræfter at flytte rundt på og læsse de store mængder, der sendes ud fra Sårup Grusværk. 13 af de store maskiner er gule Komatsu’er. Tre er lysegrønne fra irske McCloskey, som Scantruck også er dansk importør af. Irerne kan det med at producere knusere og sorterere til brug i grusgrave.

 

Ny læssemaskine

”Vi har også en anden grav 10 kilometer herfra, og i alt har vi otte læssemaskiner, tre gravemaskiner, en rendegraver og en dumper. Og der står altså Komatsu på dem alle sammen. Vi fik vores første Komatsu i 1984, og nu har vi netop fået en ny Komatsu WA480-8 læsser, som har afløst en gammel maskine af nøjagtig samme type. Når en maskine har kørt mellem 10.000 og 12.000 timer, bliver den sekundær maskine og får en afløser”, forklarer Jesper Agesen.

Da Scantruck A/S leverede den nye Komatsu WA480-8 til grusværket få kilometer sydøst for Hanstholm, var det naturligvis med Jesper Agesens gamle læremester hos Scantruck, Poul Erik Nielsen, som afsender.

  

Billedtekster:

 

1.

Sårup Grusværk håndterer omkring 400.000 tons materialer om året. Det kræver masser af maskinkraft.

 

2.

Der kører otte Komatsu-læssemaskiner rundt hos Sårup Grusværk, som tillige har tre gravemaskiner, en dumper og en rendegraver fra Komatsu-familien.

 

3.

Ny Komatsu WA480-8 hos Sårup Grusværk, hvor indehaver Jesper Agesen selv har en fortid med Komatsu. Tidligere skruede han i maskinerne, nu køber han dem hos Scantrucks Poul Erik Nielsen, som var montør, da Jesper Agesen var mekanikerlærling.


WA480-8 - fakta

 

Vægt                                           27.500 kg

Motor                                         Komatsu Stage V

Transmission                             Komatsu converter

Aksler                                          Komatsu m/LSD spær

Dæk                                             Michelin XHA2 L3 26,5R25

Pin højde                                    4.485 mm

Statisk tippelast, lige                20.915 kg

Statisk tippelast, 40 gr.            18.530 kg

Vejesystem                                 Vei Millennium 5

Skovl                                            KST, Hardox 3200 mm, 6500 liter

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk