Loxam først til at gå elektrisk med JCB

27-02-2020


Udlejningsvirksomheden snuppede Danmarks to første batteridrevne 19C-1 E-Tec minigravere

Det tog lidt tid, fra JCB viste den første prototype på en batteridrevet minigraver frem i maskinkæmpens hovedkvarter i England, til maskinerne begyndte at rulle ud fra fabrikken. Til gengæld tog det ikke lang tid, fra de første maskiner nåede ind over landegrænsen til Danmark, før udlejningsvirksomheden Loxam havde sikret sig de to første eksemplarer. Det gik faktisk så hurtigt, at Loxam kunne indrullere de to gange JCB 19C-1 E-tec i udlejningsflåden en uge før, Nicolaisen & Larsen A/S som dansk importør første gang præsenterede den gravende ellert helt officielt i Danmark.


Det skete på Kloakmessen i Fredericia, hvor JCB-teamet fra Nicolaisen & Larsen kunne notere stor interesse fra kloakbranchen. Det giver naturligvis markedschef Dennis Faurby forventning om, at der følger mange flere batteri-gravere efter.


 ”JCB 19C-1 E-tec er en to-tons maskine og helt og aldeles på el uden et kabel i halen, men på batteri. Den har samme grave-kvaliteter som den tilsvarende diesel-udgave, men er naturligvis stort set lydløs og uden emission. Derfor er den helt oplagt til arbejde både indendørs og i byområder med lavemissionszoner”, forklarer Dennis Faurby.

 

Klar til en ny dag

JCB 19E-1E har indbygget batterioplader til enten 230 V eller 400-480 V. Den indbyggede lader sikrer en ladetid på otte timer ved 230 V, og dermed kan maskinen lade natten over og være klar til nye opgaver næste arbejdsdag. Der kan også anvendes en ekstern oplader, som henter de 400-480 V fra en tre-faset strømforsyning. Dermed reduceres ladetiden til blot et par timer.


En batteripakke med tre batterier giver maskinen en driftstid på fire timer ved intensivt arbejde. Der er også mulighed for at vælge en større pakke med fire batterier, som giver power nok til fem timers intensivt arbejde. Driftstiden på fire-fem timer rækker til en normal arbejdsdag baseret på gennemsnits-profiler for gravemaskinerne, fortæller JCB.


Når maskinen er tændt, men i stand-by position, er der batterikapacitet til 120 timer.

 

Loxam ville være først

Hos Loxam har teknisk direktør Frank Larsen stor tiltro til de to nye el-minigravere på udlejningslisten.

”Der er ingen tvivl om, at markedet flytter sig mod emissionsfrit materiel. Her kommer batteridrevne maskiner til at fylde en del. Loxam står for fornyelse og følger udviklingen skarpt, og efter de første test af JCBs batteridrevne minigraver, var vi slet ikke i tvivl om, at vi skulle være de første til at kunne tilbyde disse maskiner til vores kunder”, siger Frank Larsen.

”JCB har haft fingeren på pulsen, og med produktionen af denne maskine er de langt fremme i udviklingen. Så hjælper det også, at de med Nicolaisen & Larsen som dansk importør har god aftersales-service, hvor de er landsdækkende og kan rykke ud, hvis vi har brug for hjælp. Vi kender JCB og Nicolaisen & Larsen rigtig godt og har flere JCB-maskiner”, siger Loxams tekniske direktør.

 

Fantastisk arbejdsmiljø

Frank Larsen ser store fordele ved de elektriske maskiner for udlejningsfirmaets kunder.


”Det er jo fantastisk, at Loxam er først til at kunne tilbyde JCB-maskinerne til vores kunder. Ikke alene er gravemaskinerne emissionsfri, men selve arbejdsmiljøet er helt fantastisk. Føreren sidder ikke i hverken larm, dieselos eller rystelser som ved en traditionel diesel-maskine. Det sikrer maskinføreren en meget bedre arbejdsdag”, vurderer han.


De to JCB-gravemaskiner vil helt sikkert få følgeskab af mange andre elektrisk drevne maskiner hos Loxam.

”Vi har allerede mange forespørgsler, selv om udviklingen ikke helt er der. Der er ingen tvivl om, at de eldrevne maskiner er kommet for at blive, og bare inden for de næste fem år vil vi se en helt anden udlejningsflåde hos Loxam. Der vil blive stillet større krav fra bygherrerne om, at maskinerne, der skal bruges, skal være emissionsfri. Det starter selvfølgelig i de større byer, men det vil hurtigt sprede sig til hele landet”, forudser Loxams tekniske direktør, Frank Larsen.

 

Åbent hus i Ringsted

Nicolaisen & Larsen har naturligvis også den nye minigraver med, når der holdes åbent hus i JCB-importørens sjællandske afdeling på Kærup Parkvej i Ringsted. Det sker fredag den 6. og lørdag den 7. marts, hvor maskinfirmaet holder en god tradition i hævd med pølser på grillen, væske til at skylle ganen og ikke mindst lejlighed til en maskinsnak.


Åbent hus-arrangementet har været fast i Nicolaisen & Larsens kalender i efterhånden en årrække. Det seneste par år som led i en større maskindag, hvor flere andre virksomheder på vejen også deltager. Foruden batteri-graveren, benytter firmaet lejligheden til også at præsentere en ny teleskoplæsser med Serie 3-kabine.

 


Billedtekster:

 

1.

Loxams tekniske direktør, Frank Larsen (til venstre) og markedschef Dennis Faurby fra Nicolaisen & Larsen stikker på næven på leveringen af Danmarks to første batteridrevne JCB-minigravere. Naturligvis afleveret i udlejningsvirksomhedens røde farve.

 

2.

Markedschef Dennis Faurby havde den nye batteridrevne minigraver JCB 19E-1E med på Kloakmessen til en første officiel præsentation i Danmark. En uge forinden havde Loxam dog allerede sikret sig de to første maskiner.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk