Artikel fra april 2022
Læs hele avisen

Maskinleverandører med vinden i ryggen

11-04-2022
Del artikel på


Men nu er det op ad bakke med at få leveret maskiner – og prislapperne bliver større og større

Både-og. Det er den ultrakorte essens af 2021 for medlemmerne af brancheforeningen Maskinleverandørerne. Både i Sektion for de store maskiner og i Sektion 2 for de mindre gik 2021 forrygende, og det blev noget kompliceret.

Maskinfirmaerne lukrerede på politisk medvind i forhold til de infrastrukturplaner, som regeringen spillede ud med. Hertil kom den globale politiske beslutning om at reducere CO2-udledningen og i stedet gå efter bæredygtige løsninger.

”Samtidig havde vi et stadigt højt aktivitetsniveau inden for råstof-, nedbrydnings-, miljø- og genvindingsindustrien. Mange af vores kunder oplevede i 2021 en meget stor efterspørgsel, og når vores kunder vækster, så vækster vi”, konstaterede Klaus Meldgaard, formand for Maskinleverandørernes Sektion 1 for de store maskiner og afdelingschef for Meldgaard Handel A/S, i sin beretning på sektionens generalforsamling.

Men når kunderne står i kø for at hive maskiner og grej ud af butikkerne, så skal der også maskiner og grej ind til levering. Det gav problemer i 2021 og gør det stadig.

 

Priserne stiger

”På grund af det høje aktivitetsniveau og eftervirkninger efter corona-nedlukninger, er levering af maskiner og reservedele blevet en udfordring for os. Dertil er priser på stål steget, og dermed også prisen på vores maskiner. Vores leverandører har endda ændret priser helt op til leveringsdatoen. Det har betydet, at hvis vi ville have maskinerne, må vi betale det, det koster”, sagde Klaus Meldgaard

”Vi ville jo meget gerne have de her maskiner, da langt de fleste allerede var solgt. Der lå underskrevne ordrebekræftelser, hvor prisen til vores kunder var aftalt. Men vores indkøbspriser ændrede sig. Det har vi haft svært ved at fakturere videre til vores kunder. Så jeg tænker, at der er slugt et par kameler rundt omkring blandt medlemmerne på grund af leveringsproblemer og prisstigninger gennem året”, konkluderede Klaus Meldgaard.

 

Svejsere bliver hjemme

I Sektion 2 kunne formandskollega Lasse Lindholm, Lindholm Maskiner A/S, fortælle om virksomheder, der producerer i Europa, og som ikke har kunnet genansatte svejsere fra Polen og andre østeuropæiske lande. Svejserne er blevet hjemme, da de nu kan få arbejde og tilfredsstillende løn på deres hjemegn.

”Vi skubber en konstant voksende ordrebeholdning foran os. Producenterne skal sandsynligvis investere i nyt udstyr og arbejdskraft for at indhente det forsømte, og det gøres ikke over natten”, konstaterede Lasse Lindholm.

Branchen har for alvor oplevet efterspørgsel på bæredygtige, grønne maskiner. Det er især de mindre entreprenørmaskiner, der nu også skal kunne køre på strøm. Specielt offentlige byggepladser fik i 2021 øjnene op for de grønne løsninger, der er mulige.

”Men for mange af vores producenter er der stadig et stykke vej. Det skal være løsninger, der giver mening, og hvor vi ikke går på kompromis med effektivitet, fleksibilitet og driftssikkerheden. Det er en enorm udvikling, der er i gang, og enhver maskinproducent med respekt for sig selv er godt klar over, at der ikke er nogen vej udenom”, fastslog Klaus Meldgaard.

 

E&H-succes og H&L-succes

Sektion 1-formanden kunne konstatere, at 2021 blev året, hvor normaliteten stort set vendte tilbage. Der kunne igen holdes udstillinger og messer, og dermed kunne Maskinleverandørerne byde til Entreprenør & Håndværk – E&H – i Herning. Om end med en lille udsættelse. Messen var planlagt til juni, men corona-spøgelset skubbede den til september, hvor den så kunne holdes parallelt med Transportmessen.

”Der var masser af forventet synergi mellem de to messer, og med knap 10.000 besøgende på E&H over de tre messedage må man messen en succes”, fastslog Klaus Meldgaard.

Næste gang, der kaldes til E&H, bliver i 2024. I år gælder det Agromek i november, hvor Hal C i Herning igen fyldes med medlemmer af Maskinleverandørerne. Det er planen at gentage succesen med et live-værkstedet på brancheforeningens stand, hvor unge kan fortælle om deres uddannelse. Folkeskoleelever inviteres ind for at høre om maskinbranchen og dens muligheder.

Også Sektion 2-formand Lasse Lindholm kunne berette om messe-succes. I august var det muligt at afvikle Have & Landskab – H&L - i Slagelse med lidt flere end 10.000 gæster, og udstillerne meldte bredt om god kvalitet i de besøgende.

Nu arbejdes på forberedelserne til Maskiner under Broen i august, hvor der er tilmeldt flere end 110 udstillere på et rekordstort udstillingsareal ved Middelfart.

 

Suppleanten trådte til

Der var ingen tvivl om, at Klaus Meldgaard skulle fortsætte som formand for Maskinleverandørernes Sektion 1. Han var slet ikke på valg. Det var derimod Jan Dahl, Wirtgen Danmark A/S, og Robert Kjærgaard, Stemas A/S, som begge nød medlemmernes tillid og lod sig genvælge til bestyrelsen.

Robert Kjærgaard skiftede fra suppleant til fuldgyldigt medlem af bestyrelsen i november, efter at Jens Ejsing forlod maskinbranchen for at blive chef for NCC’s asfaltaktiviteter i Danmark.

Hos kollegerne i Sektion 2 fortsatte bestyrelsen også uændret. Også her var formanden givet på forhånd, da Lasse Lindholm ikke var på valg. Birger Pedersen, Timan A/S, og Bent Tangemann, Vermeer Danmark A/S, var villige til at tage en tørn mere og blev begge genvalgt.

 

Billedtekster:

1.

Bestyrelsen for Maskinleverandørernes Sektion 1. Fra venstre Jan Dahl, Wirtgen Danmark A/S, formand Klaus Meldgaard, Meldgaard Handel A/S, og Robert Kjærgaard, Stemas A/S.

2.

Bestyrelsen for Maskinleverandørernes Sektion 2. Fra venstre Bent Tangemann, Vermeer Danmark A/S, formand Lasse Lindholm, Lindholm Maskiner A/S, og Birger Pedersen, Timan A/S.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk