Maskinstyring med mælk på til morgenmad

15-10-2021
Del artikel på

I fem år har Moba været på det danske marked for maskinstyring med Jesper Lindskov som salgschef

Interessen for maskinstyring og ingeniørkunst har altid været til stede i familien Lindskov.

59-årige Jesper Lindskov, i dag salgschef hos Mobas danske afdeling, taler endda om, at han og brormand Anders har fået ”maskinstyring med mælk på til morgenmad”, da de var knægte.

Far Bent var både dansk og international pioner i maskinstyringens ædle kunst, hvor ”almindelig omgang” med gravemaskiner og koordinater i løbet af de sidste 25 år er transformeret til højteknologisk software, der er styret via GPS og dermed giver mulighed for en præcision i arbejdet, man blot kunne drømme om i forrige årtusinde.

Det er den præcision, Jesper Lindskov lever og ånder for i sit arbejdsliv.

Og så er der kundeplejen. Og forholdet til medarbejderne i Moba, hvor Jesper Lindskov snart fejrer fem års-jubilæum.

 

Lever og ånder for god service

Forholdet til kunderne og god behandling medarbejderne er nogle af de emner, Jesper Lindskov konstant kommer tilbage til på Mobas danske hovedkvarter på anden etage dybt inde i industrikvarteret på Hvidkærvej i Odense S.

”Vi lever og ånder for at levere god service og have god dialog med kunderne. Vi tager ikke penge for at opdatere systemer, flytte data rundt og for adgangen til forskellige cloudservices. Det hører med til vores servicepakker, og vi kan levere direkte support og undervisning næsten på minuttet, hvis kunden har problemer ude på arbejdspladsen”, forklarer han.

”Vores store styrke er, at der ikke er omveje eller afveje, når man ringer til os eller trykker på hjælp-knappen. Man får os direkte i telefonen, og vi har folk, der kan supporte i telefonen eller simpelthen overtage og fjernstyre maskinstyringssystemerne, hvis der er problemer. Vi har netop ansat en mand, der selv har kørt med gravesystemer de sidste 10 år. Han er praktiker og kender nøjagtig til alle de problemer, der måtte opstå ude hos kunden”, tilføjer Jesper Lindskov.

 

Iværksætter igen

Da Jesper Lindskov for godt fem år siden fik muligheden for at opdyrke en dansk afdeling af Moba, tøvede han ikke med at sige ja tak.

Iværksætterånden og iveren for at udrette noget er stadig intakt hos den 59-årige salgschef, der efter et års tid som fritstillet medarbejder med klausul skulle begynde helt forfra med at stampe en ny virksomhed op.

Det var på foranledning af Mobas tyske ejer, Volker Harms, at Jesper Lindskov blev trukket i den verdensomspændende virksomhed.

Moba så Lindskov, der på det tidspunkt var fri på markedet, som en katalysator i arbejdet med at etablere sig i Danmark, men lod også den nye danske afdeling arbejde hårdt for føden. Jesper Lindskov tog imod udfordringen og bragte sin tidligere kollega Steen Pedersen med ind i virksomheden.

Det gjaldt om at udvikle de rette systemer og derefter køre de danske veje tynde for at skaffe kunder.

”Jeg forklarede tingene for kunderne og Steen kunne alt det tekniske til mindste detalje. Han er suveræn i den disciplin, så på den måde supplerede vi hinanden perfekt – og gør det stadig i dag. Vi skulle stampe det danske marked op fra bunden og selv hente markedsandele”, siger Jesper Lindskov.

”Vores produkter skulle hurtigt ud og arbejde, men Moba gav os frie hænder til at designe softwaren, så den passede til det danske marked. Det gør en væsentlig forskel, at markedet forstår softwaren, så det var et godt træk af Moba at give os den frihed”, husker han.

 

Ikke en bolsjebutik

Selv om Moba er en verdensomspændende koncern, er der stadig et kraftigt skær af familiefirma over den tyske ejer Volker Harms’ måde at agere på.

Harms har en kammeratlig omgang med sine landechefer.

Jesper Lindskov har flere gange truffet Harms, der er Mobas anden generation, og endda vundet en tur i ejerens Porsche i et væddemål om, hvor mange systemer den danske afdeling kunne sælge på et år.

”Selvfølgelig er Moba en skarp og seriøs virksomhed, hvor der bliver kigget på bundlinjen. Det er ikke en bolsjebutik, men en virksomhed med 6000 medarbejdere på verdensplan. Man har hele tiden fornemmelsen af, at Volker Harms godt kan lide at give sine folk frihed under ansvar. Du får et nik fra en ejer, der stoler på dig, og så skal du selv være din entreprenør”, siger Jesper Lindskov. 

”Der er ro på bagsmækken, og kraftig vækst er ikke nødvendigvis målet. Samtidig sprøjter det ud med bløde værdier fra hovedkvarteret. Man passer på sine folk, og det var nøjagtig den måde, min far også arbejdede på i gamle dage”, pointerer han.

Her i sidste kvartal i 2021 kan den tyske ejer se på en mission, der er lykkedes i Danmark.

Hans danske mandskab har fået Moba godt ind på markedet, og for øjeblikket er der over hundrede maskinstyringssystemer på arbejde i Danmark.

Moba er også verdensførende i asfaltbelægning og der er blevet banket på hos Jesper Lindskov for udvidelser.

 

Sund fornuft og gode systemer

”Jeg vil ikke afvise, at vi også skal den vej på et tidspunkt. Men vi skal altid sørge for at holde fokus. Vi skal være superspecialister på det, vi laver. Håndtere tingene, føre dem ud i livet og bygge ovenpå, når vi er klar. Vi skal være en virksomhed med organisk vækst, og det er min fornemmelse, at Volker Harms og Moba er med på den linje”, siger Jesper Lindskov.

Selv nyder han at slappe af på sin båd, der er Lindskovs store fritidssyssel. Her slår tankerne gerne kreative sving – både i forhold til dagligdagen og nye strategier i Moba-regi.

Blandt andet tilbyder firmaet den service, at man hos Moba både kan købe og leje produkter, så det hele tiden tilpasses kundens behov. På den måde kommer kunderne stille og roligt til at lære Moba-systemerne at kende.

”Vores kunder ret pudsige. De køber de dyreste gravemaskiner, men er skeptiske overfor at indkøbe gode systemer til maskinstyring. Det er for dyrt, siger de ofte. Min opgave er at forklare dem, at god maskinstyring betaler sig i længden”.

 

Look and feel

”Der kan være rigtig meget arbejde, der skal gøres om, hvis ikke du har de rette data og det rette graveudstyr. Den kan koste ekstra ture til deponi, og har du gravet forkert, skal hullet måske fyldes op med noget andet. Kombinationen af sund fornuft og det rette udstyr er virkelig vigtig og dokumentationen overfor stat og kommune bliver uhyre præcis med vores systemer”, siger Jesper Lindskov, der kaldes maskinstyringen for en ”ung teknologi”.

”Men der er et hav af muligheder. Lige nu er det nyeste, at man løbende synkroniserer sine data med landmåleren. Sidder du for eksempel som gravefører og ved, at du skal grave ler væk og i stedet støder på et område med blød jord, kan du dokumentere det lynhurtigt og sende data direkte ind til landmåleren. Alle registrerer, at der er nye data i spil, man smider data ”op i skyen” og så bliver alt synkroniseret, så der kan arbejdes videre efter ændrede forhold”, forklarer han.

”Jeg synes, at vi er med på det nyeste i Moba. Vores brugerflade og software er virkelig intuitiv, hvilket er af stor væsentlighed. Vi er skarpe på ”look and feel”, når kunden skal lære noget nyt at kende. Præsentationen af projekterne bliver præsenteret knivskarpt og vores kraftfulde computer kan uden problemer vise store mængder af data. Vi er godt kørende, holder høj international standard og husker stadig at være nær ved kunden”, siger Jesper Lindskov.

 

Billedtekst:

Jesper Lindskov – runder fem år med Moba på det danske marked.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk