Midtjysk golfklub lægger om i den helt store stil

17-05-2019
Del artikel på






Ikast Tullamore Golf Club laver fire helt nye huller og totalrenoverer klubhuset

”Det er en uhyre sjælden manøvre i en dansk golfklub, og den ville ikke være mulig, hvis Jens Poulsen ikke var kommet til som ny ejer af banen. Samtidig har vi en stor flok trofaste frivillige, der er med til at få tingene til at lykkes i det daglige. Den gamle Ikast-ånd eksisterer stadig”.

Claus Studsgaard Nielsen havde 25 års jubilæum som greenkeeper i Ikast Golfklub i fjor. De 20 af årene som chefgreenkeeper. Inden for det seneste par år har tekstilmanden Jens Poulsen så overtaget klubben. I forvejen ejede han den mindre ni-hullers bane Tullamore i Tulstrup få kilometer nord for Ikast. 1. januar 2018 købte han så den store bane af Ikast Golf Klub og ændrede navnet til Ikast Tullamore Golf Club. Nu ændrer han radikalt på 18 hullers banen og medlemsfaciliteterne.

”Vi lægger fire af banens huller helt om. Vi får simpelthen fire nye huller på forni, den første halvdel af banens 18 huller. Golfbanearkitekten Caspar Grauballe har tegnet de nye huller, og efterfølgende er planen godkendt, så vi nu skal i gang med at hyre entreprenører til at føre projektet ud i virkeligheden. Det er et projekt, som samlet kommer til at strække sig over et par år, fordi det blandt andet er et must, at vi kan bygge de fire nye huller, uden at det får indflydelse på vores medlemmers mulighed for at spille”, siger Claus Studsgaard Nielsen.

 

Ny restaurant

Med den første del af projektperioden vel overstået og lagt bag, ligner det nu, at entreprenørmaskinerne kan begynde at doze store mængder jord i august. Derefter sætter chefgreenkeeperen næsen op efter at kunne byde velkommen til den fornyede Ikast Tullamore Golf Club i august eller september 2020.

Nye teesteder, fairways og greens gør det ikke, mener baneejer Jens Poulsen, som i erhvervslivet er kendt som topchef for tekstilkoncernen DK Company. Håndværkerne arbejder for fuld skrue på en totalrenovering af klubhuset og blandt andet bygning af en helt ny restaurant i to etager.

”Aftalen med entreprenøren er, at arbejde skal være færdigt den 1. august. Men han har udsigt til en flot bonus, hvis klubhuset står fikst og færdigt tidligere. Der er 8000 kr. ekstra for hver dag fra den 1. juli til den 1. august, byggeriet bliver afsluttet tidligere end planen. Så mon ikke vi kan tage de helt nye faciliteter i brug den 1. juli og så udbetale omkring en kvart million kroner ekstra til entreprenøren”, funderer chefgreenkeeper Claus Studsgaard Nielsen.

 

Ny driving range

Foruden klubhus og nye huller, får de omkring 1500 medlemmer af Ikast Tullamore Golf Club også en funklende ny driving range. Den nuværende fjernes, og i stedet kan golfspillerne træne deres drive uden at få ømme ben. Placeringen af den nye driving range følger nemlig nøje Jens Poulsens 100 meter-filosofi.

”Den handler om, at der aldrig skal være mere end 100 meter fra det ene sted på banen til det næste. Fra klubhuset til første teested. Fra klubhuset til driving rangen. Fra sidste hul til klubhuset. Derfor bliver alt nu centreret omkring klubhuset for at sikre medlemmerne så behagelige forhold som muligt. Samtidig bliver er bygget stier ud fra klubhuset, så vi også kan få besøg af folk, der ikke nødvendigvis kommer for at spille golf”, siger Claus Studsgaard Nielsen.

Alt handler nemlig ikke om golf på Ikast Tullamore. Banen ligger i den smukke Skelhøje Plantage, hvor masser af naturelskere og vandringsfolk i det hele taget ynder at tilbagelægge nogle kilometer ad skovstierne.

”Når vi har et fint klubhus med en god restaurant, så vil vi da gerne have besøg også af andre end golfspillere. Vi har også et fint forhold til vores nabo, som er en mountainbike-klub. Når medlemmerne herfra kører i Skelhøje Plantage, sker det ofte med start fra golfbanen. Det er godt med liv både i skoven og på golfbanen, og både naturvandrere og mountainbike-kørere kan vel bruge en god frokost efter anstrengelserne. Den kan de fint nyde i klubhusets restaurant”, siger Claus Studsgaard Nielsen.

 

2018 har sat spor

Chefgreenkeperen og hans ni mand store stab keder sig absollut ikke i hverdagen. Foruden Ikast Tullamore, passer de også den oprindelige Tullamore-bane ved Tulstrup, og både 2018 og 2019 til nu har budt på ret usædvanlige betingelser for greenkeeperne.

”Vi kæmper i øjeblikket med at gøre banerne optimale til sæsonen. Vi har kørt 2400 kilo frø ud til eftersåning af fairways til udbedring af skader fra 2018. Vi har også været ude at køre vertikalskærere og nye såmaskiner. Alle investeringer i år er foretaget på baggrund af tørken i 2018. Nu er vi 85 procent i mål, og tingene står skarpt. Men det har været en stor udfordring på grund af manglende regn i foråret kombineret med frost”, siger Claus Studsgaard Nielsen.

”Jeg håber, at vi kommer tilbage til normale tilstande hen i slutningen af maj. Jeg har aldrig i mine 25 år som greenkeeper prøvet noget lignende, som vi har været igennem det seneste par sæsoner. I 2018 havde vi tre gange så højt vandforbrug til vanding af banerne som normalt. Vi må bruge højst 24.000 kubikmeter vand på et år, og sædvanligvis rækker det mere end rigeligt. I 2018 brugte vi 22.000 kubikmeter”, fortæller chefgreenkeeperen.

Den usædvanligt tørre 2018 har medført, at der nu er lavet en egentlig vandingspolitik for Ikast Tullamore. Hvis banen igen rammes af tilsvarende tørke, er der nu forlods truffet beslutning om, at greens og teesteder vandes, og der bliver også vanding af fairways, men kun fra 150 meter ind mod greens.

 

Derfor Tullamore

”Den store” golfbane i Ikast har annekteret navnet Tullamore efter ”den lille”, efter at Jens Poulsen købte Ikast Golf Klubs bane ved indgangen til 2018. Der er rigtig gode grunde til, at en dansk golfbane blev opkaldt efter en irsk whisky.

Ret beset er whisky’en vel opkaldt efter byen Tullamore omkring 100 km vest for Dublin. Tullamore-golfbanen i Danmark er skabt af iværksætter og tekstil-magnat Eskild Thygesen, som døde i 2014. Hans firma, Thygesen Textile Group, havde i mange år en fabrik i Irland, og under et besøg på den grønne ø fik Eskild Thygesen sin golf-debut. Han blev bidt af sporten, og vel hjemme i Danmark, besluttede han sig for at lave sin egen private golfbane ved privaten i Ikast-forstanden Tulstrup.

Moor er engelsk for hede. Og heden kendetegner også det midtjyske område omkring Ikast og Tulstrup. Samtidig er det jo ikke så dumt at hedde det samme som en prima irsk whisky. Så Eskild Thygesen døbte sin golfbane Tullamore.

Siden udviklede han banen og gjorde den tilgængelig også for andre end sig selv og sine gæster. Så i dag består Ikast Tullamore Golf Club at den store 18 hullers skovbane og en ni hullers pay-and-play bane syd for Ikast samt den oprindelige Tullamore-bane ved Tulstrup nord for Ikast.

  

Billedtekster:

1.

”Glæd dig til sommeren 2019” proklamerer det store skilt ved klubhuset i Ikast. Chefgreenkeeper Claus Studsgaard Nielsen glæder sig til at kunne præsentere de 1500 medlemmer for både et totalrenoveret klubhus, helt ny restaurant og en omlagt golfbane med fire nye huller.

2.

Håndværkerne ligger ikke på den lade side i Ikast. Claus Studsgaard Nielsen kan se den helt nye restaurant i to etager vokse frem dag for dag.

3.

Vandingsmaskinerne kom på overarbejde i Ikast i 2018, hvor tørken øgede vandingsbehovet til det tredobbelte af normalt.

4.

Golfspillerne nyder den fantastiske natur på banen i Skelhøje Plantage.

5.

Ikast Golf Klub blev omdøbt til Ikast Tullamore Golf Club efter, at Jens Poulsen købte banen for halvandet års tid siden.

6.

Renlighed er en god ting og får tilmed maskinerne til at køre længere og bedre. Så der er gang i højtryksspulingen, når klipperne kommer hjem til materielgården fra dagens dont.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk