Artikel fra juni 2021
Læs hele avisen

Minigraverne og Rikke Hørlykke

14-06-2021


Journalist Per Bang fyldte spalterne i Maskin- & Materiel Magasinet helt fra start og mange år frem – med mange gode og løjerlige oplevelser

”Man skal gøre sig mere umage for at skrive om en ny minigraver, end om Rikke Hørlykke”.

Jo, det lyder lidt underligt. Men der er ingen tvivl om, at det er rigtigt. Manden bag ordene er en respekteret journalist med renommeet i orden. Navnet er Bang. Per Bang. Han var med helt fra starten af Maskin- & Materiel Magasinet og var manden, der fyldte spalterne udgave for udgave i mange år.

Det med helt fra starten er måske det, der i fagsprog kaldes en journalistisk stramning. Men den er lillebitte, for det allerførste nummer af bladet udkom faktisk uden Per Bangs medvirken. Men derefter blev han en uundværlig og værdsat maskin-skriver.

Det dér med Rikke Hørlykke…?

”Jo”, forklarer Per Bang. ”Det kræver ikke så meget at fange læsernes opmærksomhed om Rikke Hørlykke som om en ny minigraver”.

 

Maskiner og håndbold

Når hele nationens tidligere håndbold-darling kommer på banen, er det fordi, Per Bang i grove træk har delt mange års journalistiske virke op i tre kasser: Entreprenørmaskiner, håndbold – og så ”det andet”. I årenes løb er det også blevet til masser af andre opgaver for den travle freelance-journalist. Håndbolden og entreprenørmaskinerne har bare fyldt mest.

”Via mine skriverier i Maskin- & Materiel Magasinet er det også blevet til pressemeddelelser for over 50 firmaer, jeg kom i kontakt med. Jeg har også lavet specialaviser for flere firmaer”, fortæller Per Bang.

Første udgave af Maskin- & Materiel Magasinet udkom i juli 1996. Da nummer to skulle på gaden måneden efter, var det med Per Bang ved tastaturet. Udgiver Claus Thomsen kendte ham ikke, men havde fundet ham i en bog med fortegnelse over danske journalister.

 

”Vi havde et godt ry”

”Jeg vidste ærlig talt ikke meget om maskinerne, da jeg startede med at skrive om dem. Men vi lavede et ordentligt blad, og når jeg kom rundt, kunne jeg tydeligt mærke, at vi havde et godt ry. Jeg har altid bestræbt mig på at skrive, så det kunne læses af alle. Det skulle ikke kun være specialiststof for ingeniører”, siger han.

”I en periode var der rigtig meget teknik i artiklerne. Med motorer og emisssionskrav og i den dur. Nogle producenter satte temperaturen op, og andre satte den ned. Der måtte jo være en mening med det, som jeg skulle lære at forstå”, fortæller den garvede journalist.

Per Bang har oplevet entreprenørbranchen og dens folk og maskiner som lidt af et overflødighedshorn at skrive om.

”I embedsmedfør har jeg været på en del ture for at besøge de store maskinproducenters fabrikker. Atlas i Tyskland, CNH i Italien, Volvos fabrik i Sydkorea og Peljob i Frankrig, for blot at nævne nogle”.

 

Europamester

To gange gik turen ned til Caterpillars store testcenter i Malaga i Spanien, hvor man kårede de bedste maskinførere fra mange lande. Her var Maskin- & Materiel Magasinet inviteret med sammen med andre maskin- og entreprenørblade fra hele Europa. Caterpillar-folkene kendte deres værtsrolle til fingerspidserne og arrangerede blandt andet også et noget mindre formelt europamesterskab i kunsten at føre en minigraver – for journalister.

”Som tidligere landmand kunne jeg hurtigt klare opgaven med at flytte bolde med minigraverens skovl. Så jeg blev faktisk europamester. Men det var de vist flere, der gjorde”, fortæller Per Bang med et grin.

Den journalistiske maskinfører-europamester blev belønnet med et flot maskinmodel, som efterfølgende kom til at give Per Bang problemer, da den danske delegation skulle flyve hjem fra Malaga. For at få lov til at boarde, måtte han aflevere sin nyvundne hæder ved indtjekningen for først at få den igen ved ankomsten til Danmark. En model af en Cat D11 R kunne være et farligt våben, vurderede lufthavnsmyndighederne.

 

Mange år med håndbold

For nogle år siden blev Per Bang ramt af sygdom, og han stoppede gradvist med at skrive for Maskin- & Materiel Magasinet i 2017 efterhånden, som sygdommen tog til. Efter en periode med delvis sygemelding og få presse- og pr-kunder, stoppede han helt med at skrive på grund af atypisk Parkinson af typen MSA.

Foruden at skrive om små og store entreprenørmaskiner og dem midt imellem, og ikke mindst folkene i dem, har Per Bang skrevet tusindvis af linjer om håndbold. I 18 år var det ham, der lavede Dansk Håndbold Forbunds blad. Da Danmark i 2002 var vært for kvindernes håndbold-EM, var det med Per Bang i rollen som pressechef.

Danmark vandt i øvrigt det hele og blev europamestre. Med Rikke Hørlykke på holdet.

 

Billedtekster:

1.

Et tilbageblik på, hvordan det var engang, kan være hyggeligt – og også muntert. Journalist Per Bang (til venstre) og ansvarshavende redaktør og udgiver Claus Thomsen tager et kik i Maskin- & Materiel Magasinet nummer 2 fra 1996. Den første udgave, som Per Bang skrev til. Siden blev han ved og ved og ved og…

2.

Sådan kan en EM-pokal også se ud. Per Bang med modellen af Cat D11 R, som han fik, da han blev journalisternes europamester i at styre en minigraver.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk