Moba trækker på dansk erfaring med jordflytning

07-10-2020
Del artikel på


Stor ekspertise hos Moba Danmark udnyttes også af det tyske moderselskab

Den tyske maskinstyringsproducent Moba har været på banen i mere end 40 år. Men langt overvejende med systemer til asfaltbranchen. Først for en halv snes år siden begyndte Moba med maskinstyring til entreprenørsystemer. For tre et halvt år siden rykkede Moba så ind i Danmark med etableringen af Moba Danmark. Her havde den nyudnævnte Moba Danmark-chef, Jesper Lindskov, arbejdet med maskinstyringssystemer til jordflytning i masser af år.


Det har medført, at den store koncern løbende trækker på den store erfaring med de avancerede systemer til jordflytning, som den danske gren har samlet gennem mange år. Så med dansk support er ”den store Moba” nu fuldt oppe at køre med avancerede systemer også til jordflytning.  


”Vi og vores tyske moderselskab gør tingene i omvendt rækkefølge. Det gør ikke noget. Det har betydet, at vi i Danmark har kunnet hjælpe centralt med vores store erfaring på jordflytning, eller earthmoving, som vi kalder det i det daglige. Jeg er faktisk medlem af koncernens managementgruppe for earthmoving”, forklarer Jesper Lindskov.

 

Med i udviklingen

”Som medlem af managementgruppen prøver jeg at være med til at udvikle systemerne til nye markeder. Det handler om aldrig at gå i stå, men hele tiden møde nye muligheder og udfordringer”, siger den danske Moba-chef.


Dermed synes tingene at gå lidt i ring. Det var Jesper Lindskovs far, der i sin tid skabte den danske producent af maskinstyringssystemer MikroFyn, som siden blev til Scanlaser, som så blev solgt til giganten Leica for nogle år siden. Jesper Lindskov var salgschef hos Leica, men stoppede i 2016. Da han havde lagt konkurrenceklausulen bag sig, kiggede han på de fire tilbud, der lå i indbakken.


”Et af dem var fra Moba, som gerne ville ind på det danske marked. I 2021 fylder Moba 50 år, og det tyske mærke har gennem årene manifesteret sig på markeder rundt om i verden. Bare ikke i nabolandet Danmark. Da jeg var ude af min konkurrenceklausul efter salget til Leica, lavede Moba og jeg en forretningsmodel til at komme ind på det danske marked. Det er så lykkedes ganske udmærket”, fastslår Jesper Lindskov.

 

Pionéropgave

”Det har været nøjagtig samme pionéropgave, som da vi startede MikroFyn. Bortset fra, at vi altså har en gigant i ryggen. Moba har ikke færre end 89 datterselskaber i form af nationale afdelinger rundt om”, forklarer den danske Moba-chef.


Moba har maskinstyringssystemer til entreprenørmaskiner fra 1,5 tons og op. I princippet uden overgrænse. I øjeblikket har Moba-folkene med base i Odense mest med travlt med montering af anlæg på maskiner fra 15 til 18 tons.


”Vi monterer Moba på både gravemaskiner, dozere og gradere. Samtidig sælger vi også et produkt fra en enkelt anden fabrik, nemlig dozerblade fra den belgiske producent Harcon. Det er den eneste form for tilbehør uden for Moba-programmet, vi arbejder med. Men Harcon-dozerne ligger lige til højrebenet, da de som regel monteres med et Moba-system”, forklarer Jesper Lindskov.

 

Formandsløsninger

Hvis den avancerede elektronik ikke nødvendigvis skal sidde på en stor maskine, er Moba også leveringsdygtig i såkaldte ”formandsløsninger”.


”Det er landmålergrej, som er nemt at anvende, også selv om man ikke er landmåler. Samtidig er formandsløsningerne til en overkommelig økonomi. Der er ikke behov for en masse servicepakker, der skal bygges ovenpå selve systemet. Vi har rigtig god succes med formandsløsningerne. Mange er gode til at grave huller, men er ikke vant til det med dokumentationen, som kræves i stadig stigende omfang. Der har vi så mulighed for at finde de rigtige værktøjer og yde hjælp og support, så alle kan være med”, siger Jesper Lindskov.

 

Ingen servicekontrakter

Mens Moba således har alt til maskinstyring og dokumentation, er der også noget, som koncernen ikke har.


”Man kan ikke købe en servicekontrakt hos Moba. Vi véd naturligvis godt, at serviceaftaler genererer rigtig meget omsætning for andre producenter af maskinstyringer. Men vi mener nu, at når man har købt sig et Moba-anlæg, så har man også automatisk service. I langt de fleste tilfælde kan vi jo yde support elektronisk eller telefonisk, hvis en bruger løber ind i et problem. Det skal vi ikke have noget for. Det er en del af Moba-pakken”, siger Jesper Lindskov.


”Men i øvrigt er det nu nemt for os at være generøse med service. Vores systemer bryder ikke ned”, fastslår Moba Danmark-chefen.

 

Også til asfalt

Mens den tyske hovedkoncern har høstet solidt af den mangeårige erfaring og ekspertise med systemer til jordflytning hos folkene i Danmark, kigger Jesper Lindskov og hans mandskab mod syd, når det gælder asfalt.


”Moba fokuserede jo i mange år på maskinstyring til asfaltbranchen. Nu er vi også med på asfaltfronten i Danmark, så vi har hele paletten med systemer til både jordflytning og asfalt. Det er vigtigt, fordi der stilles stadig større krav til dokumentation ved asfaltarbejde. Det er vores systemer helt oplagte til, fordi de præcist kan vise, hvordan asfalten er lagt ud og tromlet”, forklarer Jesper Lindskov.


”Moba-anlægget kan blandt meget andet vise både luft- og asfalttemperaturen ved udlægningen, om det regnede og hvor meget, i hvilke mængder og lagtykkelser og rigtig mange andre informationer. I Danmark er det simpelthen et krav fra Vejdirektoratet, at der er totalt styr på alt”, siger salgschef Jesper Lindskov hos Moba Danmark.

 

Billedtekster:

 

1.

Jesper Lindskov, chef for Moba-Danmark, præsenterer noget af det avancerede maskinstyringsgrej i hovedkvarteret i Odense.

 

2.

Mobas formandsløsninger er landmålergrej, som også kan betjenes af andre end landmålere. Her viser Jesper Lindskov udstyret, som er nemt for entreprenørerne at tage med ud på arbejdsstederne.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk