Artikel fra oktober 2018
Læs hele avisen

Moler-gravning fra hakke og greb til moderne JCB-graver

07-11-2018

Palle Christensen har arbejdet med moler på Fur i 50 år

Hvis nogen med rette kan tale med om udvikling, er det vognmand Palle Christensen. I 50 år har han arbejdet med moler på Limfjordsøen Fur. I starten, som 15-årig, med hakke og greb. Nu har han netop skiftet ud i maskinparken og fået leveret en funklende ny JCB-gravemaskine fra den danske importør, Nicolaisen & Larsen i Ulfborg.

”Efter otte år med en gravemaskine af et andet mærke var det tid at skifte. Jeg har selv haft en JCB-gravemaskine for mange år siden, og vi har også en JCB-gummiged. Derfor blev det en ny JCB JS260”, fortæller Palle Christensen.

Den nye 26-tons maskine kommer ikke til at ligge på den lade side på Fur. Palle Christensen, der driver Fur Vognmandsforretning, graver på årsbasis omkring 80.000 tons moler. Plus overjord.

 

Graver selv

”Jeg har fire mand i virksomheden, men som regel er det mig selv, der sidder i gravemaskinen. Vi leverer leret til Imerys Industrial Minerals Denmark her på Fur. Det er det selskab, som tidligere hed Damolin. Når leret er gravet, kører vi det naturligvis selv hjem til fabrikken”, siger Palle Christensen.

Palle Christensen overtog vognmandsvirksomheden og gravningen af moler efter sin far. Det er nu 45 år siden. Dengang havde han altså selv været i gang med arbejdet med den specielle ler i fem år. Fur Vognmandsforretning tilbyder også alt indenfor vognmandskørsel, levering af sand, grus og mørtel, samt opgaver med kranbil samt udlejning af containere.

 

Leverer til museet

Foruden at være leverandør til moler-fabrikken, leverer Palle Christensen også i stort omfang til Fur Museum. Nemlig fossiler og krystaller, som han løbende finder under gravearbejdet i de store molergrave. De mange år har trænet hans øjne til at spotte interessante fund, selv om han altså sidder og betvinger en 1760 liter stor skovl på en gravemaskine med 188 heste i motorrummet.

”Gravemaskinen JCB JS260 er leveret helt som standard med hydraulisk hurtigskift og graveskovle. Oveni har Palle Christensen så ønsket en serviceaftale, så en servicevogn fra Nicolaisen & Larsen tager turen med færgen over Fursund for hver 500 timer”, fortæller distriktschef Steen B. Knudsen hos JCB-importøren.

Det var også ham, der for fire år siden stak på poten med Fur-entreprenøren, da Palle Christensen købte sig en 14,6 tons JCB 436-gummihjulslæsser.    

Billedtekster:

1.

Palle Christensen (til højre) og distriktschef Steen B. Knudsen fra Nicolaisen & Larsen giver hånd på handelen med den nye gravemaskine til moler-gravningen på Fur.

2.

Fursund-færgen fra Salling til Fur fik en af de tunge med, da Nicolaisen & Larsens maskintransport kørte ombord med den nye 26 tons gravemaskine til Fur Vognmandsforretning.

3.

Den nye JCB-graver blev budt velkommen til Fur af gummigeden fra samme familie.

4.

Og så kom der gang i moler-gravningen med spritny JCB-gravemaskine.

5.

På plads i en af molergravene på Fur. Den unikke moler findes i Danmark kun omkring Limfjorden på Fur, Mors og den nordlige kyst af halvøen Salling. På Fur graver Palle Christensen omkring 80.000 tons om året.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk