Nu vil Egholm igen lave Egholm’ere

22-11-2018
Del artikel på

Slut med Nilfisk-redskabsbærere: Brødrene Jens Christian og Kaj Egholm vender tilbage

2. januar 2011: Brødrene Jens Christian og Kaj Egholm forlader deres fælles livsværk på Transportvej i Lemvig. De har solgt Egholm Maskiner til Nilfisk-koncernen.

1. januar 2019: Brødrene Jens Christian og Kaj Egholm vender tilbage til deres fælles livsværk på Transportvej i Lemvig. De har købt Egholm Maskiner tilbage fra Nilfisk-koncernen.

”Vi har egentlig bare gået og hygget os, siden vil solgte Egholm Maskiner, som så blev til Nilfisk Outdoor. For et stykke tid siden lavede vi så et spændende projekt for Nilfisk til at rense de kørekanaler, som en stor arbejdskurv kører i under Storebæltsbroen. Derfor gik vi ud fra, at det var det, vi skulle snakke om, da vi blev kontaktet af Nilfisk midt i september. Det var det ikke. Vi blev spurgt, om vi var interesserede i at købe virksomheden tilbage. Siden er det gået stærkt”.

Det er nu et par måneder siden, Jens Christian Egholm begyndte at belave sig på at vende tilbage til sig gamle kontor på Transportvej 27 i Lemvig. Hovedkvarteret for den danske redskabsbærer-succes, som frem til 2011 bar hans og storebror Kajs efternavn: Egholmeren i folkemunde. Kaj var lige så hurtigt afklaret om, at han ikke skulle tilbage til sit gamle kontor. Han bliver i ”sandkassen” lidt længere henne ad Transportvej, hvor brødrene har leget sig til nye genistreger og nogle, der ikke blev til noget, de seneste syv år.

 

Halvvejs pensionist

”Jeg er 60 år og sådan halvvejs pensionist. Så det bliver Jens Christian, der igen får sin dagligdag på fabrikken. Men derfor kan vi jo godt købe den tilbage sammen”, konstaterer Kaj Egholm.

Brødrene lægger ikke skjul på, at følelserne var særdeles blandede, da de solgte Egholm Maskiner til Nilfisk-koncernen.

”Det gjorde ondt at sælge. Så da de kom for at høre, om vi var interesserede i at overtage fabrikken igen, var vi da stolte. Det er gode produkter, gode medarbejdere, yderst loyale kunder og forhandlere. Der kører mellem 5000 og 6000 maskiner rundt omkring. Flest i Tyskland, som er det største marked. Derefter Danmark, men også Holland, Frankrig, Tjekkiet, Norge, England og en række andre lande”, fortæller Kaj Egholm.

”Der er netop leveret en ordentlig stak maskiner til Shanghai, og der er også lige gået en forsendelse til Dubai. Men selv om det er gået godt, er det ikke gået helt så hurtigt for Nilfisk, som de regnede med. Redskabsbærere er et andet salgs-setup end højtryksrensere, støvsugere og gulvvask. Nu vil Nilfisk så tilbage til deres kernekompetence”, siger Jens Christian Egholm.

 

”Vi var slet ikke klar”

Da de i sin tid afhændede livsværket til Nilfisk, tog processen næsten et halvt år. Mens de altså blot var halvanden måneds tid om at få tingene på plads til at overtage virksomheden igen.

”I virkeligheden var vi slet ikke klar til at sælge, da Nilfisk kom med et tilbud. Vi havde fået en god direktør, og vi gik allerede og udviklede ting, som vi nu gerne vil gøre det. Vi vænnede os imidlertid til tanken”, siger Kaj Egholm med et smil.

Der var også forespørgsler på Egholm Maskiner fra udenlandske selskaber. Dem kunne Egholm-brødrene ikke rigtig bruge til noget.

”Vi tænkte, at så ville der være risiko for, at en ny køber flyttede det hele væk fra Lemvig og Danmark. Derfor spurgte vi meget ind til Nilfisks planer med fabrikken. Da vi nu handlede den modsatte vej, var det også vigtigt for Nilfisk at komme ordentligt videre. Vi var med den dag, da man samlede medarbejderne på fabrikken og meddelte salget. Vi blev modtaget med klapsalver. Det varmede”, erkender Kaj Egholm.

Rygtet løb i øvrigt hurtigt i Lemvig. Mindre end tre timer efter, at Nilfisk og brødrene havde givet medarbejderstaben det glade budskab, var Lemvigs borgmester i telefonen med en lykønskning.

 

Produktion hentes hjem

Når facadeskiltet på Transportvej nu skiftes fra Nilfisk Outdoor tilbage til Egholm, skal der også skaffes plads til ekstra produktion i fabrikshallerne. Nilfisk har haft produktion af den nyeste redskabsbærer, 3070, henlagt til en fabrik i Guardemiglio i Italien. Det italienske fabriksanlæg er ikke en del af fremtidsplanerne for Egholm-brødrene.

”Vi henter produktionen af 3070’eren hjem til Lemvig. Den bliver ny storebror blandt maskinerne, men kommer ikke ud at køre lige med det første. Vi vil bruge det næste års tid på at teste maskinen igennem, så den er perfekt, når vi sender den ud. Det er sådan noget, vi har: Når vi sætter Egholm på siden af en maskine, skal vi være stolte af den”, fastslår Jens Christian Egholm.

Der bliver også lagt an til forandringer i det nuværende produktprogram. De to klassiske Egholm’ere, 2150 og 2250, skal løftes op på et nyt miljiø-niveau.

 

El eller måske brint

”Alle maskinproducenter roder med Stage V-motorer. Kravene til udledning skærpes til stadighed. Men vi har visioner om, at vi skal over på el, eller måske brint. Jeg forestiller mig en el-maskine, der kan køre for fuld styrke en hel arbejdsdag, og derfor handler det om nedsat energiforbrug og miljøvenlighed”, siger Jens Christian Egholm.

”Allerede da vi solgte virksomheden i 2011, havde vi en vision om at lave en maskine, der kan feje en gågade uden støv og støj. Nu tror vi på, at vi kan udvikle en anden måde at samle op på, uden sug. Og dermed en metode, der ikke kræver så meget energi. Det kommer til at bringe os videre mod fremtidens Egholm-maskiner”, vurderer Jens Christian Egholm.

Arbejdskurven under Storebæltsbroen kommer til at bidrage til udviklingsarbejdet i Lemvig. Brødrene tror nemlig på, at det vil være muligt at bruge noget af den teknik, de har brugt til bro-opgaven, til at nytænke opsamling af skidt og affald.

”Da vi lavede den første Egholm’er i 1995-96, blev den født med feje-/sugeanlæg i samarbejde med ISS. Og det var faktisk os, der opfandt feje-sug til redskabsbærere. Det første år lavede vi fem. Året efter 70, og siden steg antallet yderligere. Men vi har været med på feje-/sugeanlæg til redskabsbærere helt fra første færd”.

 

Gaffa-modellerne

Når Jens Christian Egholm fremover tegner firmaet i det daglige, fortsætter Kaj Egholm altså med at være Lemvigs svar på Georg Gearløs i Egholm Lab lidt længere henne ad Transportvej.

”Jeg vil fortsat lave lidt udvikling, og så vil jeg også pleje kontakter. Vi skal jo finde ud af, hvad Egholm skal lave i fremtiden. Mærke efter ude i markedet, hvad der kan være behov for”, siger Kaj Egholm.

Hans 12 år yngre bror lægger ikke skjul på, at Kaj besidder helt specielle evner til at se muligheder og løsninger.

”Kaj er fantastisk til at lave gaffa-modeller. Udviklingen foregår ikke ved et tegnebord, men ved at han svejser noget sammen og klarer resten med gaffatape. Derefter går han videre med projektet, eller skrotter det straks. Sådan er mange produkter blevet til”, siger Jens Christian Egholm.

Blandt dem også skidt-opsamleren til Storebæltsbroen. Problemer her er at holde rent i de kørekanaler, hvor den vigtige arbejdskurv kører under broen i hele dens længde. Skidt og møg inklusive lidt mågefjer falder ned i kørekanalerne og generer transporten af mandskabskurven, som er i brug konstant. Det er fra den, Storebæltsbroens faste mandskab foretager en stor del af den løbende vedligeholdelse.

 

Sandkassen

”Det var faktisk Nilfisk, der havde fået en forespørgsel på en løsning, som så gik videre til os. Nu har vi lavet fire feje-enheder til kurven, så der også er mulighed for at skifte og servicere dem. Det er en ny måde at samle skidt op på, og den må vi kunne bruge også på redskabsbærerne”, funderer Kaj Egholm.

Egholm Lab, eller i daglig tale ”Sandkassen”, giver brødrene mulighed for også at beskæftige sig med andre projekter, end redskabsbærere. Det har de gjort hele tiden, og det fortsætter de med. Også med fremstilling af maskineri og grej, som det ikke er praktisk at lægge ind i Egholm-fabrikshallerne.

Her på Transportvej 27 i Lemvig er der 85 medarbejdere i sving med at lave Nilfisk Outdoor-maskiner. Det vil der også være efter nytår. Så vil det blot være Egholm-maskiner, der igen produceres.

”Vi har netop aftalt med skiltemanden, at der fremover skal stå Egholm på facaden. Samme navn som i gamle dage. Vi opdateret logoet lidt til 2019-model, men det bliver absolut genkendeligt”, lover Jens Christian Egholm.

Billedtekster:

1.

”Se her, bror. Nilfisk. Det skal vi have ændret til Egholm”, fastslår Jens Christian Egholm, og storebror Kaj kan ikke være mere enig.

2.

Kaj og Jens Christian Egholm med en af de feje-enheder, der er udviklet til Storebæltsbroen i ”Sandkassen – Egholm Lab. Det er her, Kaj Egholm boltrer sig med svejseanlæg og gaffetape.

3.

Brødrene Egholm foran bygningen på Transportvej 9, der rummer Egholm Lab. Nu rykker de også igen ind i Transportvej 27, hvor facadeskiltet ændres fra Nilfisk Outdoor til Egholm.

4.

Tilbagekøbet af deres livsværk har givet Egholm-brødrene hektisk travlhed, siden Nilfisk meldte sig med en forespørgsel midt i september. Så al gang foregår i løb for Kaj Egholm, når han forsøger at nå alle dagens møder til tiden.

5.

Der var engang, da der stod Egholm på facaden af fabrikken i Lemvig, der producerer redskabsbærere. Det kommer der nu til igen. Ungdomsbilledet af Kaj og Jens Christian Egholm er fra 2004.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk