Artikel fra december 2021
Læs hele avisen

Ny ged klarer masser af grus i maskineriet

07-12-2021
Bedsted Lø Grusværker i Sønderjylland producerer tæt på en million tons betongrus om året

Når der skal sendes i omegnen af en million tons betongrus ud af døren i løbet af et år, skal der kompetente folk og solidt materiel til. Ellers kommer der grus i maskineriet. Det gør der nu alligevel, og det er naturligvis helt i orden i et grusgrav-imperium med fire grusgrave. Her er ny ged netop tiltrådt for at yde sin del. En 29 tons Liebherr L 580 XPower gummiged.

”Sidste år havde vi en samlet produktion på 958.000 tons i de fire grusgrave. Mest fra hovedafdelingen ved Rødekro, som især producerer rigtig mange anlægsmaterialer og dermed også rigtig mange tons. Her ved Tinglev laver vi rene stenmaterialer, hvor al grus sorteres fra. Sådan cirka 27.000 tons betongrus om måneden”, fortæller Erik Graversen. Han er teknisk chef for hele Bedsted Lø Grusværker.

Maskinfører Jan Jürgensen er manden, der har sine arbejdsdage i den nye Liebherr-læsser. Han har været ansat hos Bedsted LøGrusværker i tæt på 18 år, og Liebherr-maskinen er den tredje nye gummiged, han har ”taget hul på”.

 

Skubber godt

”Der er sket meget med maskinerne, siden jeg sidst fik ny for syv-otte år siden. Liebherr L 580 XPower passer med produktionen her på stedet. Den skubber godt og skal ikke have mange omdrejninger for at være effektiv. Det kommer nok til at smitte positivt af på brændstofforbruget”, siger Jan Jürgensen.

Indehaveren af Bedsted Lø Grusværker, Bjarne Overgaard, var ikke i tvivl om, hvilket mærke, han skulle have fat i, da der blev behov for at skifte til en ny gummiged.

”Liebherr laver rigtig gode maskiner, og det var den, Jan Jürgensen foretrak. Vi har haft en Liebherr læssemaskine før, men det er omkring 12 år siden. Der er sket en rivende udvikling siden. Vi fik en maskine på prøve, og mine medarbejdere var meget imponerede. Da det så blev alvor med, at vi skulle have en ny læsser, fik Jan lov til at prøve Liebherr’en igen. Det var den, han foretrak, og samtidig så tilbuddet fra Johs. Møllers Maskiner rigtigt ud”, siger Bjarne Overgaard.

Han erkender samtidig, at den nye Liebherrs brændstofforbrug ikke gør det hele ringere.

”Det glæder min pengepung”, konstaterer grusgrav-chefen.

 

To andre Liebherr

Foruden den nye gummihjulslæsser, rummer maskinflåden hos Bedsted Lø Grusværkers også to andre Liebherr-maskiner, som begge er gravemaskiner.

Key Account Manager Birger Hjelm hos Liebherr-importøren Johs. Møllers Maskiner A/S var manden, der sammen med teknisk chef Erik Graversen fandt frem til, at en L 580 XPower vil være den rigtige Liebherr til grusgraven ved Tinglev.

”Den arbejder perfekt på fast underlag, som den har her. Maskinen er udstyret med Liebherrs eget vejesystem som standard og fra fabrik. Bedsted Lø Grusværkers folk har selv udviklet skovludformningen for at gøre den helt optimal til at flytte og læsse de materialer, der skal håndteres”, siger Birger Hjelm.


Billedtekster:

1.

En god maskinsnak om den nye Liebherr L 580 XPower. Fra venstre Key Account Manager Birger Hjelm fra Johs. Møllers Maskiner A/S, maskinfører Jan Jürgensen og teknisk chef Erik Graversen, Bedsted LøGrusværker.

2.

Det er de rene stenmaterialer, der er tilbage, når al grus er sorteret fra. Det bliver til omkring 27.000 tons betongrus om måneden.

3.

Maskinfører Jan Jürgensen på vej på arbejde. Da han havde prøvet Liebherr-læsseren, var han ikke i tvivl om, at det var i dén, han skulle tilbringe arbejdsdagene.

4.

De store mængder betongrus fra Tinglev leveres til betonværker rundt om i landet.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk