Artikel fra april 2022
Læs hele avisen

Ny import af franske ukrudtsbekæmpere

11-04-2022
Del artikel påNomaco Danmark afliver ukrudt med varmt vand i beskeden mængde – det sikrer bedre driftsøkonomi

Jo mindre vand, der skal opvarmes, jo bedre bliver driftsøkonomien, når ukrudt skal aflives ved hjælp af den kendte metode med næsten kogende vand. Det er en kendsgerning, der har bragt en ny forhandling af franske maskiner til Danmark. Maskin- og elbil-firmaet Nomaco Danmark A/S er blevet importør af ukrudtsdræbende maskinel fra den franske fabrik Oeliatec og er klar til at gøre kål på ukrudt på stier, gange, veje, pladser og andre steder.

”Metoden med at dræbe ukrudt med varmt vand anvendes også af flere andre producenter. Men Oeliatecs eldrevne anlæg bruger meget lidt vand. Og jo mindre vand, der skal opvarmes for at opnå det ønskede resultat, jo bedre bliver driftsøkonomien”, forklarer direktør Benny Svenningsen hos Nomaco.

Den franske producent har udviklet maskiner til ukrudtsbekæmpelse i 17 år og har flere patenter, der anvendes ved bygningen af anlæggene. Og som er med til at distancere Oeliatec fra andre producenter på markedet.

 

Termisk chok

Opvarmningen af vandet foregår i en kedel under tryk og når op på 120 grader. Maskinen styrer imidlertid udgangstemperaturen og sænker til 99 grader, som vandet rammer ukrudtet med. Netop de 99 grader er den ideelle temperatur til at give ukrudtsbladene det termiske chok, der nedbryder cellerne og afliver ukrudtet.

”Oeliatec har et stort program, som sigter mod boligselskaber, kommuner, kirkegårde og anlægsgartnere. Det består af 11 forskellige modeller fra en lille, håndtrukken maskine med lanse til en komplet eldrevet Melex redskabsbærer med to-personers kabine og monteret med en specialfremstillet frontbehandlings-bom til både ukrudtsbekæmpelse, højtryksrensning og vanding”, fortæller Benny Svenningsen.  

Han forudser, at modellen Houat bliver den mest solgte i Danmark. Den er designet til at køre med på en trailer, eller på en elektrisk bil som for eksempel Melex. Som noget unikt har den mulighed for både én og to samtidige brugere med hver sin lanse og 20 meter slangerulle.

 

Designet til kommunerne

”Jeg venter mig også meget af modellerne Bréhat og Binic, som monteres på en kompakttraktor eller redskabsbærer med en 80 eller 120 cm frontbehandlingsbom og er særligt designet til kommunernes behov. Højtrykspumpen og det samlede elektriske behov drives af PTO eller via hydraulikudtag fra traktoren eller redskabsbæreren. Foruden bekæmpelse af ukrudt, er Bréhat og Binic også ideelle til højtryksrens med enten koldt eller varmt vand”, siger Nomaco-direktøren.

Hele serien af Oeliatec-ukrudtsmaskiner er kendetegnet ved lavt vandforbrug, og det kan i øvrigt udmærket være genbrugsvand. Afhængig af model bruger maskinerne blot fra 4 liter vand pr. minut. Bortset fra de to mindste, Kancal og den håndtrukne Hoëdic CM Speeder, kan alle modellerne køre både med håndlanse og med front-bom fra 40 og op til 120 cm. Flere af modellerne kan fås med to arbejdsstationer, som kan betjenes samtidig.

Hele Nomaco-organisationen med forhandlere i Danmark, Norge og Sverige er gearet til at sætte gang i ukrudtsbekæmpelsen. Importøren Nomaco Danmark A/S havde forleden både salgsfolk og teknikere fra de skandinaviske forhandlere på besøg i Kastrup, hvor specialister fra fabrikken i Frankrig grundigt gennemgik samtlige Oeliatec-modeller.

 

Billedtekster:

1.

Den patenterede Oeliatec-teknik opvarmer vandet til 120 grader under tryk. Det gør det muligt at holde en konstans temperatur på de ideelle ukrudtsdræbende 99 grader som udgangstemperatur.

2.

Bréhat bliver formentlig en af Oeliatec-topmodellerne i Danmark. Den monteres på en kompakttraktor, og foruden at aflive ukrudt, har den også funktion som højtryksrenser – enten med koldt eller varmt vand.

3.

Det kaldte på de store smil hos danske, norske og svenske forhandlere, da direktør Benny Svenningsen greb en håndtrukket – og eldrevet - Oeliatec Hoëdic som var det en pølsevogn i en film med Olsen-banden.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk