Ny stenfælde fjerner restaffald fra grøn biomasse

14-03-2018


Doppstadt lancerer nyudviklet sorterer til separering af sten fra grøn biomasse

Værdien af biomassse fra grønt affald er afhængig af andelen af ikke-brandbare fraktioner, sten, sand, glas og andet. Nu har Doppstadt lanceret en ny Stenfælde, som efterhængt en rundsorterer fjerner den uønskede fraktion.

En betingelse for at få værdi ud af resterne er, at mængden af sten fjernes. Det gør den tyske neddeler- og sorterergigant Doppstadt med udviklingen af en ny efter-sorterer.

”Det helt geniale er, at den nye maskine, som Doppstadt har døbt GT130A, er rent plug-and-play. Den tilkobles en af de kendte Doppstadt-rundsorterere, og GT130A giver det hidtil værdiløse restaffald en tur mere og øger dets værdi. Renset for sten vil biomassen herefter have større værdi for forbrændingsanlægget”, forklarer direktør Morten Christensen hos OP System Danmark i Løsning, som er dansk Doppstadt-repræsentant.

 

Ingen motor

”Tyskerne har døbt den nye maskine Steinmobs. I Danmark vælger vi at kalde den Stenfælde. Stenfælden giver ikke alene værdi, den gør det også uden stort besvær og omkostninger. Maskinen er uden egen motor og henter kræfterne fra hydraulikken i rundsortereren, som typisk kan være en Doppstadt SM620. Det er simpelthen den store maskine, der leverer kapaciteten til den mindre, og dermed spiller de to enheder perfekt sammen”, siger Morten Christensen.

Den danske direktør glæder sig ikke mindst over GT130A’s oprindelse. Det er nemlig Doppstadt-koncernens grand old man, 68-årige Joseph Doppstadt, der selv har haft tænkehatten på og har udviklet nyheden.

”OP System Danmark har i mange år haft et rigtig godt forhold til Joseph Doppstadt. Vi har da også været inde over med input til, hvordan udvikling af maskinen kan tilpasses optimalt til de aktuelle behov”, siger Morten Christensen.

 

Alternativ til vaskeanlæg

”Vi ser den nye Stenfælde som et godt alternativ til deciderede vaskeanlæg, som Doppstadt naturligvis også laver. Med GT130A er der ikke tale om vask af materialerne, men en densitetsseparering. Dermed slipper vi for den slamproblematik, der er uundgåelig, når der tales om vask med store mængder vand. GT130A separerer også med hjælp af vand, men materialet er i vandet i så kort tid, at det er helt uden betydning. Derfor er Stenfælden et billigere og enklere alternativ”, siger direktør Morten Christensen.

OP System Danmark planlægger nu en forårstur landet rundt med demonstration af den nye Doppstadt-Stenfælde. ”Tour de Biomasse” er ikke på plads i kalenderen, men Morten Christensen fortæller, at starten kommer til at gå i Nordjylland, herefter skal turen gå ned gennem Jylland, over Fyn til Sjælland.

Billedtekster:

1.

 Doppstadt GT130A – Stenfælde – i forlængelse af en Doppstadt SM620-sorterer. Den stenfri biomasse sendes ad båndet til bunke i front, mens de frasorterede sten ryger ud til siden.

2.

Den nye Stenfælde GT130A er uden egen motor. Den henter kræfterne fra den større sorterer og følger dermed kapaciteten.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk