Artikel fra november 2016
Læs hele avisen

Nye lærlinge skal findes

25-11-2016

Maskinbranchen mangler mekanikere

Brancheforeningen Maskinleverandørerne har en stor stand i hal C, hvor der er stærk fokus på uddannelse af nye medarbejdere til maskinfirmaerne, men foreningen holder også en lang række miniseminarer for de besøgende på årets Agromek.

Miniseminarerne er delt ud over de forskellige messedage med forskelligt program fra dag til dag. Alle seminarerne holdes i et mødelokale, der støder op til hal C ved et indgangsområde midt på den østlige langside af hallen. Maskinleverandørernes stand er i arbejde alle messedagene fra tirsdag den 29. november til den 2. december. Helt konkret er nogle af folkene på standen i arbejde. To hold mekanikerlærlinge er nemlig i arbejde på henholdsvis en entreprenørmaskine og en landbrugstraktor.

- Vi vil helt konkret vise, hvad arbejdet går ud på både som mekaniker og som reservedelsekspedient, hvor der også er demonstration af arbejdet i praksis, fortæller Branchedirektør Klaus Nissen, Maskinleverandørerne.

- Branchen mangler især mekanikere. Det hænger dels sammen med, at der i nogle år er blevet uddannet for få, men også at entreprenørmaskinmekanikere er meget efterspurgte i andre brancher. Eksempelvis har vindmøllebranchen taget en del. Det er som udgangspunkt et positivt problem, at de er så veluddannede og velkvalificerede, at de er attraktive i andre brancher, men det betyder, at der er mangel på kvalificeret arbejdskraft blandt vores egne medlemsvirksomheder, siger Klaus Nissen.

- Uddannelsen som mekaniker i vores branche er meget krævende. De unge mennesker skal være dygtige til sprog og it, samtidig med at de skal have et praktisk håndelag, så de også kan skrue på maskinerne. Det betyder, at entreprenørmaskinmekanikere ofte kan gå ind på andre arbejdsområder, hvorimod der ikke er trafik den anden vej, siger Klaus Nissen.

En tredje faktor, som også fjerner arbejdskraft fra branchen er muligheden for at læse videre på basis af en entreprenørmekanikeruddannelse eksempelvis til maskinmester.

Foruden de unge, som demonstrerer deres færdigheder og fortæller om uddannelserne, er der også en repræsentant for Erhvervsskolerne i Aars, som uddanner såvel mekanikere som reservedels- og butiksmedarbejdere.

På standen er der også repræsentanter for PensionDanmark, der vil præsentere deres produkter, og der vil være en ungdomskonsulent fra Dansk Metal som præsenterer 3D print.

 

 

Miniseminarer i hal C

·       EU-krav til motorer. Dansk ekspert fra Deutz motor fortæller om reduktion af emissionerne.

·       Maskindirektivet – reparation og vedligehold

·       Maskindirektivet – maskiner med automatisk igangsætning

·       Ansvar og pligter ved håndtering af bygge- og anlægsaffald.

·       Miljøkrav til motorer (hører sammen med den første linje – har vedhæftet brochuren med program, så du kan se hvordan overskrifterne ser ud i det)

·       Krav ved nedbrydning af bygninger

·       Håndtering af spildevand

Nogle af seminarerne gentages flere gange. Det varer typisk 20-30 minutter. 

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 86 80 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk