Artikel fra september 2022
Læs hele avisen

POB-smart lappeløsning til Arkil

13-09-2022Specialbil sprøjter klædemiddel og efterfølgende stenmaterialer ud på nøje definerede områder

Der er forskel på at være pop-smart og POB-smart. Hvis man er det sidstnævnte, er der basis for en god tjans hos Arkil, når der skal laves det, der hedder Partiel Overflade Behandling.

”I daglig tale kaldes den en POB-bil, og den partielle behandling er også den primære opgave for køretøjet. Men den kan også lave heldækkende overfladebehandling i fuld vejbredde. Tillige kan bilen bruges til sprøjtning af klæbemiddel i forbindelse med udlægning af varmblandet asfalt”, forklarer salgskonsulent Henning Stampe hos Løwener, som har leveret Secmair Chipsealer-bilen til Arkil.

POB-bilen er mest til lappeløsninger. Den lægger et lag emulsion ud over de områder, der skal have ny belægning, og så følger granitskærverne efter.

”Med et joystick vælger chaufføren de områder, som vi ønsker at forsyne med ny belægning. Et kamera i fronten af bilen sørger for et billede på en skærm i kabinen, og maskinen åbner og lukker selv for emulsion i de valgte områder”, siger afdelingschef Henrik Hougaard hos Arkil.

 

17 år siden sidst

Secmair-bilen kan havde 6000 liter emulsion og 13 tons stenmaterialer med ud på opgaverne. Den kan lave overfladebehandling i en bredde op til 3,20 meter. Som sprøjtebil kan den arbejde i 4,40 meters bredde.

Den nye POB-bil har afløst en 17 år gammel EURO -bil. Der er sket meget siden forgængeren rullede ud på vejene. Den nye lever op til dagens krav om EURO 6. Motorens varme hjælper til opvarmning af spredebommen, så det kun er nødvendigt med ekstern opvarmningskilde til emulsionstanken. De 17 år mellem de to POB-biler har tillige øget arbejdshastigheden til det dobbelte, så der i dag kan overfladebehandles med 4,4 km/t. 

Bilen har allerede lappet løs både i Sønderjylland, Aarhus og på Fyn. Producenten Secmair er fransk og en del af den store Fayat Group.

 

Billedtekster:

1.

Der er plads til 6000 liter emulsion og 13 tons granitskærver, når den franske ekvipage kører ud og laver lappeløsninger.

2.

Ny Arkil-POB bil på vej med lapning i lange baner.

3.

Dyser sprøjter klæbemidlet ud, og spredebommen sørger for stenmaterialerne.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk